Dnevne zakonodajne novosti / 22. maj 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
NLB izgubila še eno tožbo na Hrvaškem
Tema dneva

NLB je po informacijah TV Slovenija v začetku maja izgubila še eno tožbo zaradi prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem. Sodišče banki nalaga plačilo 600.000 evrov. V NLB zneskov, tako kot zahteva država, ne bodo poravnali, poroča televizija in dodaja, da pa to ne pomeni, da Hrvaška zneskov ne bo zarubila na računih NLB na Hrvaškem. Slovenija nadaljevanje sodnih postopkov proti Ljubljanski banki (LB) in NLB ocenjuje kot kršitev prava EU in mednarodnega prava, postopki pa so po njenem prepričanju v nasprotju s slovenskih ustavnopravnim redom. Slovenija ves čas poudarja, da gre pri tem za nasledstveno vprašanje, ki ga je treba reševati v okviru nasledstvenih pogajanj.

Vlada je znižala trošarine
Vlada je včeraj na dopisni seji znižala trošarine na neosvinčen bencin in dizel. S tem je nevtralizirala pritisk izrazitega porasta cen surove nafte na mednarodnih trgih ter neugodnega gibanja vrednosti evra glede na ameriški dolar. Zaradi tega posredovanja cene reguliranih pogonskih goriv ostajajo nespremenjene. Ob predpostavki, da bodo tako znižane trošarine veljale celo leto, se bodo prihodki iz naslova trošarin v letošnjem letu znižali za 29 milijonov evrov. Regulirani pogonski gorivi, dizel in neosvinčen 95-oktanski bencin, sta sicer s podražitvijo pred 14 dnevi dosegli najvišji ravni cen po novembru 2014 oz. po juliju 2015.

Smo odlagališče za slabše izdelke?
Evropska komisija je 11. aprila predlagala nov dogovor (new deal) za krepitev pravic potrošnikov, ki med drugim predvideva učinkovitejše kazni za kršitelje in možnost skupinske tožbe v celotni uniji, krepi ukrepanje proti dvojni kakovosti proizvodov, vsebuje pa tudi posodobitev pravil o nepoštenih poslovnih praksah. Včeraj pa so govorci na okrogli mizi o dvojni kakovosti izdelkov in pravicah potrošnikov opozorili, da je dvojno kakovost in namerno zavajanje težko dokazati. Pomembno orožje v boju proti nepoštenim praksam je zato osveščanje potrošnikov in izpostavljanje goljufov.

Delovno sodišče podprlo voznike LPP
Delovno sodišče je po poročanju Dela pritrdilo 53 voznikom mestnega avtobusa, ki so vložili tožbo proti Ljubljanskemu potniškemu prometu (LPP), ker so jim v javnem podjetju nezakonito prenehali plačevati prispevke za poklicno zavarovanje. Sodba je po besedah predsednika sindikata Enotnost Mirka Savanovića dobra popotnica tudi za druge voznike. Po prvih 53 voznikih, ki so se odločili za tožbo, jo je proti javnemu podjetju do danes vložilo še približno dvesto voznikov, ki so prav tako prepričani, da je vodstvo LPP ravnalo nezakonito. "Podobne enostranske odločitve" pa naj bi sprejemali tudi drugi delodajalci.

Sporno oglaševanje brezplačnih paketov
Od 207 pregledanih spletišč v EU, ki ponujajo storitve telefonije, interneta ter avdio in video prenosov, jih po ugotovitvah Evropske komisije in nacionalnih organov za varstvo potrošnikov 163 morda krši evropsko zakonodajo o varstvu potrošnikov. Med najpogostejšimi kršitvami je oglaševanje domnevno brezplačnih paketov ali paketov po nižjih cenah. Še pogostejša je odsotnost povezave do platforme za spletno reševanje sporov, kar so ugotovili pri skoraj 79 odstotkih spletišč s pomanjkljivostmi, več kot 40 odstotkov takšnih spletišč pa tudi ni ponujalo informacij o sistemih za reševanje sporov.

Erasmus za mlade podjetnike
Poleg programa Erasmus, ki študentom nudi možnost izobraževanja v tujini, obstaja tudi program Erasmus za mlade podjetnike. V okviru slednjega je od leta 2009 do danes na izmenjavo odšlo ali jo sprejelo že 6258 podjetnikov, od tega 205 iz Slovenije. V program se lahko vključi vsak, ki ima podjetniško idejo in razmišlja o ustanovitvi lastnega podjetja. Lahko se vključi tudi vsak, ki je že v procesu ustanavljanja podjetja ali podjetje že ima in je njegov podjetniški staž krajši od treh let. Izmenjava traja od enega do šest mesecev, mladi podjetnik pa pri tem dobi tudi finančno pomoč v obliki mesečnega pavšala.(TFL)