Dnevne zakonodajne novosti / 31. avgust 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Staršem prvošolčkov za 1. september dodaten dan dopusta
Tema dneva

Letos bodo do dodatnega plačanega dne dopusta za spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan prvič upravičeni vsi zaposleni starši, tudi tisti v zasebnem sektorju. Januarja je namreč stopila v veljavo novela zakona o delovnih razmerjih, ki je z urejanjem tega vprašanja izenačila zaposlene v zasebnem in javnem sektorju. Gre za izredni dopust, ki ga bo delodajalec delavcu odmeril, če bo ta zanj zaprosil in predložil dokazilo, da gre njegov otrok v prvi razred. Dan izrednega dopusta pripada obema staršema.(več)

Z rebalansom do 9,3-odstotnega primanjkljaja v proračunu
Vlada je včeraj potrdila predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna. Prihodki bodo po načrtih dosegli 9,2 milijarde evrov, odhodki pa 13,4 milijarde evrov. Načrtovani proračunski primanjkljaj za letos tako znaša 4,2 milijarde evrov oz. 9,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).(več)

Po parlamentarnih počitnicah pestro na delovnih telesih
Počitnice so se končale tudi za poslance, v tem tednu jih čaka precej dela na parlamentarnih delovnih telesih. Med drugim bodo razpravljali tudi o dveh vladnih zakonskih predlogih. Prvi bi prinesel spremembe pri delu državnih tožilcev, drugi pa za investicije v Slovensko vojsko predvideva 780 milijonov evrov v obdobju petih let.(več)

Po prihodu iz Srbije karantena ni več obvezna
Srbija od nedelje ni več na rdečem seznamu držav, za katere je ob prihodu v Slovenijo obvezna 14-dnevna karantena, je v soboto na dopisni seji odločila vlada. Hrvaška ostaja na rdečem seznamu, na zelenem seznamu pa ni sprememb.(več)

Levica z novimi predlogi za primerno nadomestilo zaposlenim v karanteni
Levica je dopolnila predlog sprememb zakona o delovnih razmerjih, v skladu s katerimi bi delavcu pripadlo 100-odstotno nadomestilo, če mu je odrejena karantena zaradi stika z okuženim na delovnem mestu. Prav tako bi 100-odstotno nadomestilo pripadalo javnim uslužbencev v primeru preventivne izolacije in staršem, ko je karantena odrejena otroku.(več)

Še teden dni javne razprave o medijski zakonodaji
S 5. septembrom se bo iztekla javna razprava o predlogih novel treh medijskih zakonov - zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), zakona o STA in krovnega medijskega zakona. Po besedah Ivana Ovna z ministrstva za kulturo, ki je predloge pripravilo, so dobili veliko kritičnih pripomb, a tudi nekaj predlogov rešitev.(več)

Policisti bodo lahko začeli uporabljati električne paralizatorje
Slovenski policisti bodo lahko od septembra v izjemnih varnostnih primerih za obvladovanje nevarnih oseb uporabili tudi električne paralizatorje. Trenutno je v Sloveniji na voljo 20 kompletov paralizatorjev Taser X2, za delo z njimi pa je usposobljenih 237 izkušenih policistov. Vse postopke uporabe bodo snemali, so sporočili s policije.(več)

Bruselj: Slovenija naj razbremeni obdavčitev dela
Evropska komisija ugotavlja, da visoka obdavčitev dela v Sloveniji zelo verjetno negativno vpliva na trg delovne sile in posledično na BDP. Mednarodne institucije zato slovenski vladi svetujejo, naj razbremeni obdavčitev dela in uvede rasti prijaznejšo davčno strukturo, so prejšnji teden sporočili iz Bruslja.(več)

Na sodiščih: V aferi z odrezano roko morda že zaključne besede
Na sodiščih se bo ta teden nadaljevalo sojenje v aferi s podkupovanjem v zdravstvu, Milku Noviču, koprsko višje sodišče pa bo obravnavalo pritožbo na obsodilno sodbo Igorja Bavčarja v zadevi Istrabenz. Pričakovati je tudi zaključne besede v sojenju zaradi poskusa zavarovalniških goljufij z odrezano roko.(več)