Dnevne zakonodajne novosti / 1. september 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 25 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Skoraj petina rebalansa za spopadanje z epidemijo
Tema dneva

Predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, ki ga je vlada sprejela v nedeljo, prinaša za tri milijarde evrov večjo porabo od načrtovane, od tega se največ dodatnih sredstev namenja finančnemu ministrstvu. Stroški zaradi covida-19 predstavljajo skoraj 19 odstotkov vseh izdatkov, v opoziciji pa so kljub temu kritični. Prihodki ministrstva za zdravje se bodo denimo povečali za dobrih 140 milijonov, medtem ko je minister za zdravje Tomaž Gantar nedavno pozval k zagotovitvi vsaj 222,6 milijona evrov.(več)

Banka Slovenije: Padec BDP pričakovano visok
Padec gospodarske aktivnosti je bil v drugem četrtletju, v času največjega širjenja virusa in posledično najobsežnejših preventivnih ukrepov za zajezitev pandemije, po pričakovanjih visok. Prvi podatki za tretje četrtletje pa so vzpodbudni in nakazujejo hiter odboj gospodarske rasti v nadaljevanju leta, je sporočila Banka Slovenije.(več)

Fiskalni svet: Brez ukrepov bi bila gospodarska aktivnost manjša še za 1,5 odstotka
Skupna dosedanja vrednost vseh vladnih protikoronskih ukrepov z neposrednim javnofinančnim učinkom je okoli 1,5 milijarde evrov, kar je skoraj pol manj od ocen vlade ob njihovem sprejemanju, so ocenili v fiskalnem svetu. Brez ukrepov bi bila gospodarska aktivnost po njihovih izračunih letos še za približno 1,5 odstotka manjša.(več)

Za zdaj porabljen manj kot odstotek jamstvene sheme
Od dveh milijard evrov, kolikor je država v okviru protikoronskih ukrepov ponudila jamstev za posojila, ki jih bodo podjetja vzela za oživitev proizvodnje po epidemiji covida-19, je doslej porabljen manj kot odstotek. Vsota glavnic sklenjenih posojil z jamstvom države je nekaj manj kot 17 milijonov evrov, so sporočili iz SID banke.(več)

V ZSSS znova pozvali k izračunu košarice minimalnih življenjskih stroškov
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so znova pozvali k novemu izračunu košarice minimalnih življenjskih stroškov. To je pomembno tudi zato, ker bo januarja 2021 začela veljati nova formula za izračun minimalne plače, ki predvideva, da bo višina te plače postavljena 20 odstotkov nad minimalnimi življenjskimi stroški, so opozorili.(več)

Delodajalci lahko oddajajo nove vloge za čakanje na delo
Potem ko je vlada v četrtek s sklepom podaljšala ukrep delnega povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo do konca septembra, lahko delodajalci od petka že oddajajo vloge na Zavodu RS za zaposlovanje.(več)

Informacijska pooblaščenka o nadzorih nad delom policije
Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik se je odzvala na medijske članke o različnih nadzorih nad delom policije. Spomnila je, da informacijski pooblaščenec po sklepu ustavnega sodišča iz leta 2013 ne sme posegati v postopke drugih pristojnih organov, za zakonitost obdelave tajnih podatkov pa je pristojen inšpektorat za notranje zadeve.(več)

V prihodnjih dneh za Slovenijo dva pomembna dogodka na Sodišču EU
Začetek septembra prinaša dva pomembna dogodka za Slovenijo na Sodišču EU. 9. septembra bo znana odločitev Splošnega sodišča EU v tožbi Slovenije proti Evropski komisiji v primeru teran, že 3. septembra pa bo generalna pravobranilka predstavila sklepne predloge v tožbi komisije proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB.(več)

V EU nova pravila za homologacijo, sprejeta po aferi dieselgate
V EU se začnejo danes uporabljati nova pravila o odobritvi in tržnem nadzoru motornih vozil, sprejeta v odziv na afero dieselgate. Krepi se nadzor na evropski ravni. Evropska komisija bo lahko sprožila odpoklic vozila, ki bo veljal za vso EU. V primeru kršenja zakonov bo lahko naložila globe do 30.000 evrov za avtomobil.(več)