Dnevne zakonodajne novosti / 25. februar 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 107/2022 z dne 9.8.2022
TEMA DNEVA
Spletne trgovine ne spoštujejo pravil
Tema dneva

Evropska komisija in nacionalni organi za varstvo potrošnikov so pregledali 560 spletišč za elektronsko trgovanje, ki ponujajo različne vrste blaga, storitev in digitalnih vsebin. Na približno 60 odstotkih spletišč so ugotovili nespoštovanje pravil EU o varstvu potrošnikov, zlasti glede tega, kako so predstavljene cene in posebne ponudbe. Ko bodo sodelujoči organi potrdili nepravilnosti, jih bodo morali trgovci popraviti. Organi za sodelovanje na področju varstva potrošnikov bodo zagotovili popolno skladnost tako, da bodo sprožili nacionalne izvršilne postopke.

DZ Večeru ne razkriva glasovnic
DZ časniku Večer ne želi poslati kopij glasovnic z volitev predsednika vlade Marjana Šarca v DZ avgusta lani, kar bi mu v skladu z odločbo informacijskega pooblaščenca moral. Namesto tega se je raje odločil za upravni spor. V njem trdi, da je odločba IP obrazložena pomanjkljivo, očitajo mu tudi argumentacijsko zmoto. Informacijski pooblaščenec je decembra lani pritrdil Večeru, da opredelitev tajnosti volitev za premierja, določena v 111. členu ustave, ne omejuje pravice do dostopa do informacije javnega značaja, ko je glasovanje za premierja zaključeno. Tajnost glasovanja se namreč po mnenju IP nanaša na proces izjavljanja volje v postopku volitev predsednika vlade.

Dva kandidata za sodišče EU
Predsednik republike Borut Pahor je v državni zbor poslal predlog, da za dve sodniški mesti na Sodišču Evropske unije v Luxembourgu imenuje profesorja Marka Pavliho in vnovič že dosedanjega sodnika na tem sodišču Mira Preka. Za njiju se je odločil "po presoji kandidatur, pridobljenih mnenjih in opravljenih posvetovanjih z vodji vseh poslanskih skupin DZ", so sporočili iz Pahorjevega urada. Na razpis se je sicer prijavilo sedem kandidatov in tri kandidatke. Dosedanji drugi sodnik iz Slovenije, Marko Ilešič, se na razpis ni prijavil. Oba izbrana kandidata se bosta v sredo predstavila javnosti. V četrtek pa bo predlog predsednika obravnavala mandatno-volilna komisija DZ.

Gradbeno dovoljenje za večje rastlinjake
Začasne rastlinjake in rastlinjake, kupljene na trgu, pri katerih niso potrebna gradbena dela, je mogoče ne glede na površino postaviti s t. i. malim gradbenim dovoljenjem. Za trajne rastlinjake nad 150 kvadratnih metrov pa je klasično gradbeno dovoljenje potrebno zaradi varnosti, v odzivu na zahtevo sindikata kmetov pravi ministrstvo. Med drugim je zahtevana dokumentacija, ki jo izdela projektant, pridobitev mnenj (po starem zakonu soglasij) in plačilo komunalnega prispevka. Za rastlinjake, ki so začasni objekti, medtem ni treba pridobiti nikakršnega dovoljenja in zanje ne veljajo nobene omejitve, razen če jih določa občinski prostorski akt. Enako velja tudi za rastlinjake do 50 kvadratnih metrov.

Vlasta Nussdorfer se je poslovila
Varuhinja Vlasta Nussdorfer je v petek dopoldne predsedniku republike Borutu Pahorju predala poročilo varuha za lani, opoldne pa svojemu nasledniku Petru Svetini tudi posle. Kot je ocenil Pahor, je varuhinja svoje delo opravljala vestno, s posluhom za človeka in njegovo dostojanstvo. Po mnenju varuhinje je ena izmed zmag, doseženih v iztekajočem se mandatu, poleg prenove spletne strani tudi center za človekove pravice, ki je namenjen izobraževanju in promociji človekovih pravic. Tega je ob predaji pokazala tudi svojemu nasledniku, pod katerim bo center predvidoma dobil tudi kadre in začel delovati.

Prijava dobičkov, obresti in najemnin
V tem tednu se izteče rok za oddajo kar nekaj napovedi za odmero davkov od dohodkov iz kapitala. Najpozneje do četrtka je treba prijaviti prihodke od najemnin, kot tudi lani prejete obresti in ustvarjene kapitalske dobičke. Napovedi je treba oddati tudi v primeru, da so bili dohodki doseženi izven Slovenije. Vsi obrazci so dostopni na vseh finančnih uradih in izpostavah, zavezanci pa jih lahko natisnejo tudi s spletne strani Fursa. Podpisane vloge morajo oddati po pošti ali osebno na pristojni finančni urad oziroma izpostavo, lahko pa jih oddajo tudi elektronsko preko Fursovih storitev elektronskega poslovanja eDavki.(TFL)