Dnevne zakonodajne novosti / 13. avgust 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 9/2020 z dne 14.2.2020
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za julij 2019
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu juliju 2019. Kljub počitniškemu vzdušju je julija začelo veljati ali se uporabljati kar 227 predpisov, 44 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 69 predpisov. Tako je na zadnji dan julija veljalo 855 zakonov in 20.044 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Kemis se bo pritožil na odločbo gradbene inšpekcije
Kemis se bo pritožil na odločbo gradbene inšpekcije, ki mu nalaga odstranitev domnevno nelegalno postavljenih objektov na Vrhniki po požaru leta 2017, je za STA povedal direktor Kemisa Boštjan Šimenc. Ni pa še mogel povedati, kdaj bo pritožba vložena in kakšna bo njena vsebina.(več)

Po mesecu dni počitnic bodo sodne dvorane znova polne
V četrtek se bodo iztekle enomesečne sodne počitnice, med katerimi sodišča obravnavajo le nujne in priporne primere, ne vročajo pa sodnih pisanj, prav tako ne tečejo procesni roki. Že za danes je v Mariboru napovedano nadaljevanje sojenja v zadevi klicni centri, več odmevnih sojenj pa je pričakovati v prihodnjih dneh in tednih.(več)

Furs odločil o dveh tretjinah ugovorov zoper dohodnino
Finančna uprava RS (Furs) je v teh dneh z osebno vročitvijo izdala 24.193 odločb o odmeri dohodnine tistim zavezancem, ki so vložili ugovor zoper informativni izračun dohodnine, s čimer je odločila o 65,87 odstotka vseh vloženih ugovorih. O ostalih ugovorih bodo odločili do konca oktobra, so sporočili iz Fursa.(več)

Nepremičninski posredniki vložili pobudo za ustavno presojo
Več kot 60 družb za nepremičninsko posredovanje je včeraj na ustavno sodišče vložilo pobudo za ustavno presojo in predlog za zadržanje izvajanja novele zakona o nepremičninskem posredovanju. Med drugim trdijo, da zakon posega v pravico do svobodne gospodarske pobude in pravico do zasebne lastnine.(več)

Stanovanjska problematika otežuje osamosvajanje mladih
Mladinske organizacije so ob mednarodnem dnevu mladih opozorile na stanovanjsko problematiko mladih, saj po njihovi oceni stanovanjska politika kljub nenehnim opozorilom ostaja pomanjkljivo urejena. Kritični so tudi do nezadostnega ukrepanja vlade na tem področju, ki mladim ob negotovih oblikah zaposlitve in nizkih plačah otežuje osamosvajanje.(več)

Novi zbirateljski kovanci ob obletnici priključitve Prekmurja
Banka Slovenije je včeraj ponudila nove zbirateljske kovance, posvečene 100. obletnici priključitve Prekmurja k matični domovini. Zlatnik, srebrnik in dvokovinski zbirateljski kovanec so zakonito plačilno sredstvo na območju Slovenije, v drugih državah bo njihova vrednost le numizmatična.(več)

Vrhovno sodišče zavrnilo Bobićevo zahtevo za varstvo zakonitosti
Vrhovno sodišče v Ljubljani je po poročanju Dela in Slovenskih novic zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti v primeru na 12 let in pol zapora obsojenega Slobodana Bobića. Bobić je bil obsojen zaradi uboja svojega soseda 2. junija 2017 v ljubljanskem Zalogu.(več)

Evropska sredstva za dodeljevanje spodbud v okviru Eureke
Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločbo o finančni podpori za javni razpis za dodeljevanje spodbud v okviru mednarodne tehnološke iniciativa Eureka za leto 2019. Vrednost javnega razpisa znaša dobrih 4,6 milijona evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 3,7 milijona evrov.(več)