Dnevne zakonodajne novosti / 7. december 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Ukrepi proti širjenju covida-19 znova objavljeni
Tema dneva

Včeraj so začeli veljati novi odloki o ukrepih za zajezitev epidemije covida-19. Vsebinskih sprememb ni, še vedno ostajajo v veljavi vse omejitve npr. zbiranja, gibanja in prodaje blaga. Odloke je morala vlada na novo objaviti po ugotovitvi ustavnega sodišča, da sklepi o podaljševanju pouka na daljavo ne veljajo, saj niso bili pravilno objavljeni. Ustavno sodišče je sicer tudi navedlo, da bodo v primeru podaljšanja zaprtja šol izpolnjeni pogoji za začasno zadržanje izvajanja prepovedi glede otrok s posebnimi potrebami.(več)

DZ ta teden o financiranju drugega tira, preiskovalna komisija o ukrepih v epidemiji
DZ bo danes na izredni seji odločal o predlogu zakona o finančni razbremenitvi občin. Odbor DZ za zunanjo politiko bo v sredo razpravljal o sporazumu med Slovenijo in Madžarsko o sodelovanju pri izgradnji drugega tira, na ustanovni seji pa se bo sestala komisija, ki bo preiskovala ukrepanje vlade Janeza Janše v epidemiji.(več)

Zakonska podlaga za platforme, kot je Uber, že na vladi
Infrastrukturno ministrstvo je vladi v obravnavo posredovalo predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki prinaša tudi zakonsko podlago za delovanje platform, kot je Uber. Vozniki prek teh platform bi po predlogu potrebovali licenco, med novostmi pa je tudi odprava obvezne uporabe taksimetra za taksiste.(več)

Zagovornik načela enakosti z zahtevo za ustavno presojo delov družinskega zakonika
Zagovornik načela enakosti se je na ustavno sodišče obrnil z zahtevo za ustavno presojo delov družinskega zakonika. Ocenil je namreč, da so pogoji za sklenitev zakonske in partnerske zveze ter pogoji za dostop do skupne posvojitve diskriminatorni, saj delijo ljudi po spolni usmerjenosti. Ustavnemu sodišču predlaga, da zadevo obravnava prednostno.(več)

Delodajalci bodo obvestila o delu na domu pošiljali elektronsko
Delodajalci bodo obvestila o delu na domu za zaposlene po novem pošiljali elektronsko prek sistema Slovenska poslovna točka (SPOT). Na ministrstvih za delo in za javno upravo poudarjajo, da gre pri ukrepu, ki je del šestega protikoronskega zakona, za pomembno poenostavitev postopkov, ki bi lahko veliko prispevala tudi k zajezitvi epidemije.(več)

Delavci migranti v DZ vložili predlog sprememb zakonodaje
Sindikat delavcev migrantov Slovenije je uspel zbrati zadostno število podpisov pod predlog za spremembo zakonodaje na področju obdavčitve delavcev, ki se vsakodnevno vozijo na delo v drugo državo. Podpise je pred dnevi vložil v DZ in predloga sprememb dveh zakonov zdaj čakata na začetek zakonodajnega postopka.(več)

Vrhovno sodišče sprejelo protokol priporočenega ravnanja pri odvzemu otrok
Na vrhovnem sodišču so v sodelovanju z različnimi institucijami sprejeli protokol priporočenega ravnanja pri odvzemu otrok v izvršilnih postopkih. Ta predstavlja delovni pripomoček za boljše razumevanje okoliščin, pomembnih za izpeljavo odvzema otroka na način, da se čim bolj zavaruje otrokova korist, so zapisali na vrhovnem sodišču.(več)

Pergam z zahtevo za presojo ustavnosti ZNB in odredbe ministra za zdravje
V Pergamu so na ustavno sodišče naslovili zahtevo za ustavno presojo dela zakona o nalezljivih boleznih, ki omogoča omejitev pravice do stavke zdravstvenim delavcem, ter dveh členov na podlagi te zakonske določbe izdane odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja covida-19.(več)

Konfederacija sindikatov javnega sektorja začenja priprave na splošno stavko
Predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije se je odločilo začeti priprave na splošno stavko. Vlada namreč v dogovoru z delodajalci zlorablja epidemijo covida-19 za odstop od zakonsko dogovorjenega zvišanja minimalne plače, pri čemer krši osnovna pravila socialnega partnerstva, so pojasnili.(več)

V EU dosežen načelni dogovor o proračunu 2021
Pogajalci osrednjih institucij EU so v petek dosegli načelni dogovor o evropskem proračunu za prihodnje leto, a njegova izvedba je odvisna od tega, ali bodo članice unije dosegle tudi dogovor o celotnem svežnju za okrevanje v vrednosti 1824 milijard evrov, ki ga še vedno blokirata Madžarska in Poljska.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Aneks h Kolektivni pogodbi časopisno-informativne, založniške in knjigotrške dejavnosti
Aneks št. 3 h Kolektivni pogodbi grafične dejavnosti
Certifikacijske specifikacije za atestiranje ultralahkih motornih letal (druga izdaja)
Odločba o neveljavnosti sklepov vlade in sklepa ministrice za izobraževanje
Sklep o podaljšanju veljavnosti ukrepa za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma
Splošni akt o kakovosti izvajanja univerzalne poštne storitve
Zakon o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva (ZZPPZ)
Odločbe sodišč
VSRS Sodba I Ips 11807/2012 - kaznivo dejanje zlorabe prostitucije - izkoriščanje - kaznivo dejanje lahke telesne poškodbe - realni stek - res iudicata - sodna odločba kot dokaz...
VSRS Sodba II Ips 96/2019 - odškodninska odgovornost bank - odškodninska odgovornost izvajalca plačilnega prometa nalogodajalca - nepravilna izvršitev naloga - odgovornost pon...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih (ZTuj-2F),prva obravnava, EPA 1531-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku (ZKP-O) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 1387-VIII
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (ZZSDT-C), prva obravnava, EPA 1530-VIII
Ostali dokumenti
Mag. Roman Završek: Vrhovno sodišče je tista institucija, ki ima vso moč in pravico razlagati pravo