Dnevne zakonodajne novosti / 18. januar 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Zvišanje minimalne plače?
Tema dneva

Krize je konec, okrevanje pa se mora pokazati tudi v denarnicah tistih, ki morajo kljub trdemu delu pomoč za preživetje iskati pri humanitarnih organizacijah, so prepričani v sedmih sindikalnih centralah, ki so del Ekonomsko-socialnega sveta. Predlagajo, da se minimalna plača januarja skozi redno uskladitev zviša za pet odstotkov na 630 evrov neto. Minimalna plača se je od leta 2014 povišala zgolj za 0,2 odstotka oziroma za 1,6 evra bruto. Da zvišanje minimalne plače ne bi prineslo nič dobrega, o predlogu sindikatov menijo delodajalci. V GZS poudarjajo, da bi dvig lahko povečal brezposelnost, delo na črno in prekarizacijo, v ZDS pa, da z zvišanjem pridobi predvsem država. Opozarjajo tudi na deflacijo in posledično višjo kupno moč.

Usoda zakona o tujcih nejasna

Nikakor ni več čas za prelaganje odločitve, je glede predlagane novele zakona o tujcih v pogovoru za Studio ob 17-ih na Radiu Slovenija poudaril premier Miro Cerar. Kot je dejal, je čas za razmislek v zakonodajnem postopku, parlament mora opraviti svoje delo in upa, da bo zakon sprejet. Vsebina novele zakona o tujcih je sicer po pritiskih iz domače in mednarodne javnosti še nejasna. V ZL noveli nasprotujejo, v SDS in NSi pa z nekaj pripombami napovedujejo podporo. V koaliciji napovedujejo, da bodo do petka, ko bo novelo obravnaval pristojni odbor DZ, našli rešitev, ki bo skladna tako z ustavo kot evropskimi konvencijami.

Koliko za prestolnico?

Ministrstvo za javno upravo je objavilo predlog novele zakona o glavnem mestu. Predlagana sprememba spreminja način določanja deleža dohodnine, ki pripada Mestni občini Ljubljana (Mol) kot glavnemu mestu iz dosedanje omejitve z maksimalno vrednostjo na omejitev v razponu od minimalne do maksimalne vrednosti. S predlagano spremembo bi na ministrstvu zakon spremenili tako, da se izračun deleža določa po metodologiji za izračun razmerja med stroški in prihodki oz. dohodnino. Delež se vsako leto izračuna za naslednje proračunsko leto, vendar se Ljubljani zagotovi delež najmanj v višini 0,50 odstotka, če je izračunani delež nižji od te vsote, oz. največ 0,80 odstotka, če je višji.

Zdravstvo deli koalicijo

Koalicija je po zadnjem usklajevanju glede novele zakona o zdravstveni dejavnosti zopet neusklajena. Kot so pojasnili v DeSUS in SD, kjer jih moti zlasti mešanje javnega in zasebnega, se je predlog skoraj v celoti spremenil in obšel že usklajeno, zato bi veljalo razmisliti o ponovni javni razpravi. Po besedah poslanca DeSUS Tomaža Gantarja dejansko začenjajo usklajevanje na novo. Spremembe gredo tako daleč, da nekateri razmišljajo v smeri, da "ministrica vleče poteze v smeri privatizacije in komercializacije na področju zdravstva", je pojasnil. Zdravstvu naj bi se v četrtek posvetil vrh koalicije. Ministrica bo predstavila tudi projekt skrajševanja čakalnih dob.

Prenova zakonov z obrambnega področja

Ministrstvo za obrambo bo novi zakon o obrambi in novi zakon o službi v Slovenski vojski po medresorski uskladitvi in opravljenem usklajevanju s sindikati predvidoma marca predložilo v potrditev vladi, nato pa vložilo v obravnavo v DZ. Kot so zapisali, je bila priprava obeh krovnih zakonov velik strokovni izziv. V delovno skupino, ki je pripravljala oba predloga, so bili vključeni tako predstavniki Slovenske vojske kot tudi vseh drugih delov obrambnega ministrstva. Z novim zakonom o obrambi želi ministrstvo med drugim posodobiti strukturo obrambnega sistema ter s tem omogočiti spremembe v organizaciji in načinu delovanja obrambnega sistema.

Lažje uveljavljanje pokojninskih pravic

Sporazum med Slovenijo in ZDA o socialni varnosti, ki sta ga podpisala ministrica za delo Anja Kopač Mrak in veleposlanik ZDA v Sloveniji Brent R. Hartley, bo državljanom ene države olajšal uveljavljanje pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja v drugi državi. Hkrati jim bo zagotovil visoko raven zaščite osebnih podatkov. Sporazum bo omogočil seštevanje zavarovalnih dob, pridobljenih po nacionalnih predpisih za pridobitev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, je ob podpisu povedala ministrica. Sporazum po njenih besedah pomembno olajša možnost vrnitve za številne Slovence, ki bi se po nekaj letih dela v ZDA radi vrnili v domovino.(TFL)