Dnevne zakonodajne novosti / 22. junij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Začetek izvajanja mediacije po družinskem zakoniku
Tema dneva

Ministrstvo za delo je v petek na podlagi družinskega zakonika objavilo seznam mediatorjev, in sicer listo mediatorjev na centrih za socialno delo ter listo zunanjih izvajalcev mediacije. Z objavo seznama se bo mediacija po družinskem zakoniku pred in po sodnem postopku začela izvajati v praksi. Na ministrstvu so ob tem navedli, da morajo izvajalci izobraževanj za mediatorje ministrstvu do 31. julija posredovati program in vsebino izobraževanja in nadaljnjega izobraževanja. Bo pa posredovanje vlog možno tudi naknadno.(več)

Veljati je začela novela zakona o ohranjanju narave
V soboto je začela veljati novela zakona o ohranjanju narave, ki med drugim dviguje prag za sodelovanje nevladnih organizacij v upravnih in sodnih postopkih. Stranki Zeleni Slovenije in Stranka mladih - Zeleni Evrope sta na ustavno sodišče že vložili zahtevo za ustavno presojo omenjenih določb.(več)

V DZ ta teden nekaj sej odborov in slavnostna seja ob dnevu državnosti
V parlamentu bodo ta teden dogodki potekali le v dneh pred četrtkovim državnim praznikom. Na dnevnem redu je predvidenih nekaj sej parlamentarnih odborov, med drugim bo odbor za pravosodje obravnaval novelo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. V sredo zvečer se bo DZ sestal na slavnostni seji ob dnevu državnosti.(več)

Sodišče EU danes o tožbi proti Sloveniji zaradi arhivov ECB
Sodišče EU bo danes obravnavalo tožbo Evropske komisije proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB med kriminalistično preiskavo v Banki Slovenije v povezavi s sanacijo bank konec leta 2013. Premier Janez Janša sicer preverja možnosti za umik tožbe, a informacije o tem so skope in tožba za zdaj ostaja na sodnem koledarju.(več)

Bruselj Sloveniji odobril prerazporeditev kohezijskih sredstev
Evropska komisija je Sloveniji odobrila prerazporeditev sredstev kohezijske politike v višini 275 milijonov evrov za ublažitev posledic epidemije covida-19. Kot so spomnili v Bruslju, bodo sredstva namenjena zdravstvenemu sektorju, malim podjetjem, zaščiti delovnih mest, pomoči ranljivim skupinam in digitalizaciji izobraževanja.(več)

Vlada razporedila sredstva za več namenov
Vlada je na sobotni dopisni seji razporedila sredstva splošne proračunske rezervacije za več namenov, in sicer za poravnavo obveznosti države do Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz), izplačilo mesečnega temeljnega dohodka in enkratnega solidarnostnega dodatka.(več)

Agrokor s pritožbo tudi na znižano kazen
Agrokor se bo pritožil na odločitev ljubljanskega okrajnega sodišča, čeprav mu je znižalo kazen zaradi nepriglasitve koncentracije po prevzemu Costelle s 53,9 milijona na milijon evrov. Kot poudarjajo, sodišče ni sprejelo vseh njihovih argumentov.(več)

Ministrica napovedala pospešitev pri gradnji nove sodne stavbe
Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je po srečanju s predsednikom Višjega sodišča v Ljubljani Antonom Panjanom povedala, da je vlada v četrtek uvrstila projekt nove sodne stavbe med pomembne investicije. Postopke pri projektu, ki tečejo že dlje časa, bodo zdaj skušali pospešiti in tudi najti sredstva.(več)

Furs na področju dela na črno lani izrekel za 5,8 milijona evrov glob
Finančna uprava RS (Furs) je v boju proti sivi ekonomiji tudi v lanskem letu namenila posebno pozornost področju nadzora dela in zaposlovanja na črno. Skupaj je izvedla 11.982 nadzorov, pri čemer je v 22,3 odstotka primerih odkrila kršitve. Izrekla je za 5,8 milijona evrov glob, je razvidno iz letnega poročila posebne vladne komisije.(več)

Predpočitniško krajši teden na sodiščih bo pester
V zadnjem tednu pred začetkom šolskih počitnic bo najbolj pestro na ljubljanskih sodiščih. Nadaljevalo se bo sojenje zdravnikom zaradi očitkov o korupciji, domnevni hudodelski združbi, ki naj bi trgovala z orožjem, in v nekaterih gospodarskih zadevah. Napovedani začetek tretjega sojenja Milku Noviču pa se zamika za teden dni.(več)