Dnevne zakonodajne novosti / 19. oktober 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Najuglednejši strokovnjaki 2020: Začetek izbora
Tema dneva

Na portalu Tax-Fin-Lex začenjamo letošnji izbor Najuglednejših - že petnajsti izbor najuglednejšega strokovnjaka na davčnem, finančnem in pravnem področju po mnenju obiskovalcev portala. Glasovanje je razdeljeno na dva dela: v prvem zbiramo vaše predloge, v drugem pa boste izbirali med tremi kandidati, ki so prejeli največ glasov v svoji kategoriji. Vabimo vas k oddaji predlogov - vi boste tisti, ki boste določili, kdo izmed davčnih, finančnih in pravnih strokovnjakov je Slovenijo v letu 2020 popeljal višje na lestvici ugleda!

Vlada uvaja nove ukrepe, med drugim omejitev gibanja ponoči
Vlada je na današnji dopisni seji sprejela omejitev druženja nad šest ljudi in prepoved gibanja ponoči, od 21. do 6. ure, je na novinarski konferenci povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Vlada hkrati ukinja prosto prehajanje iz oranžnih regij v rdeče ter prepoveduje vse prireditve, maše, poroke v vseh regijah.(več)

V Sloveniji danes razglašena 30-dnevna epidemija
Potem ko je s prvo razglasitvijo epidemije in ostalimi ukrepi vlada v 80 dneh uspešno zajezila epidemijo novega koronavirusa, se je ta po poletnem zatišju jeseni znova razbohotil, zato je vlada na nedeljski seji za danes v Sloveniji zopet razglasila 30-dnevno epidemijo covida-19. Razglasitev epidemije med drugim pomeni, da se aktivira državni načrt Civilne zaščite.(več)

DZ na oktobrski seji o ustavnem sodniku in viceguvernerki Banke Slovenije
DZ danes začenja oktobrsko plenarno zasedanje, ki je razporejeno na šest dni in se bo tako končalo v torek, 27. oktobra. Poslanci bodo med drugim odločali o kandidatih za ustavnega sodnika in viceguvernerko Banke Slovenije, na mizi pa bodo imeli še več vladnih in opozicijskih predlogov ter tudi zakonski predlog državnega sveta.(več)

Okoljsko ministrstvo hiti s pripravo z direktivami usklajenih podlag za ravnanje z odpadki
Evropska komisija je odprla tri predsodne postopke in Sloveniji izdala uradne opomine zaradi neprenosa direktiv o odlaganju odpadkov na odlagališčih, o odpadkih ter o embalaži in odpadni embalaži. Ministrstvo za okolje in prostor pripravlja ustrezni uredbi in zakon, so sporočili.(več)

Komisija za peticije znova pozvala k boljši ureditvi statusa družinskega pomočnika
Komisija DZ za peticije, ki je v začetku leta sprejela več sklepov za boljšo ureditev pri položaju družinskega pomočnika, je brez glasu proti pozvala ministrstvo za delo k njihovi uresničitvi v treh mesecih. Državni sekretar na ministrstvu Cveto Uršič je izrazil upanje, da bo ustrezna zakonodaja, ki jo bodo pripravili, sprejeta do 1. maja 2021.(več)

Salonit pred povečanjem sosežiga odpadkov sprožil presojo vplivov na okolje
Salonit Anhovo je Agenciji RS za okolje (Arso) predlagal, da se pred odločanjem o morebitnem povečanju količin sosežiga odpadkov v cementarni opravi presoja vplivov na okolje. Vlogo za povečanje količin, vloženo februarja lani, je Salonit umaknil.(več)

Sodni senat odločil, da primer Novič še ni zastaral
Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča pod vodstvom Sinje Božičnik je odločil, da kazenski postopek zoper Milka Noviča zaradi obtožb umora Janka Jamnika še ni zastaral, poročajo mediji. Božičnikova je pojasnila, da je interventni zakon, ki je veljal od konca marca do junija, zadržal tek zastaralnih rokov, navaja Dnevnik.(več)

Na ljubljanskem okrožnem sodišču spet pričakujejo Primoža Ulago
Vladni ukrepi zaradi epidemije covida-19 za zdaj ne vplivajo na potek dela na sodiščih. Na ljubljanskih sodiščih je za ta teden razpisan preodobravnavni narok za nekdanjega direktorja nordijskih disciplin Primoža Ulago, pričakujejo tudi pet nekdanjih policijskih sindikalistov, obdolženih dogovarjanja za prometni nadzor nekdanjega ministra.(več)

Evropske države znova zaostrujejo ukrepe v boju proti širjenju virusa
Zaradi strmega naraščanje števila primerov okužb z novim koronavirusom v Evropi so se mnoge evropske države odločile poostriti ukrepe, s katerimi bi zajezili širjenje virusa in s tem preprečili drugi val epidemije. Strožji ukrepi se nanašajo na delovanje gostinskih lokalov in zbiranje, ponekod pa tudi na omejitve pouka v šolah in delo na domu.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o ceni strokovnega izpita iz upravnega postopka in plačilu za delo v izpitni komisiji
Odredba o začasni ureditvi prostorov izvajalcev zdravstvene dejavnosti glede na epidemiološki status, povezan z nalezljivo boleznijo COVID-19
Povprečni znesek trošarine za plinsko olje za pogonski namen v septembru 2020
Pravilnik o določitvi predpostavk o projekcijah pokojninskih prejemkov na podlagi zakonsko določene upokojitvene starosti ali upokojitvene starosti, ki jo določi član
Uredba o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija
Odločbe sodišč
VSRS Sodba III Ips 34/2020 - dopuščena revizija - družba z omejeno odgovornostjo (d. o. o.) - odškodninska odgovornost uprave - odškodninska odgovornost poslovodje - nakup vred...
VSRS Sklep III Ips 28/2020 - preprečevanje zamud pri plačilih - izvršnica - unovčenje izvršnice - ničnost - neupravičena pridobitev - pravila vračanja - neupravičena obogatitev...
VSL Sodba X Kp 7731/2018 - obstoj kaznivega dejanja - zakonski znaki kaznivega dejanja - nedovoljeno dajanje daril - gospodarska dejavnost - športno društvo - kršitev kazensk...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu za imenovanje članice Sveta Banke Slovenije - viceguvernerke, EPA 1399-VIII
Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP) - Besedilo zakona poslano Državnemu svetu, EPA 1378-VIII
Poročilo k Predlogu za izvolitev sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije, EPA 1398-VIII
Ostali dokumenti
CCBE v času koronakrize