Dnevne zakonodajne novosti / 16. september 2016
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 11/2020 z dne 25.2.2020
TEMA DNEVA
Še dve strokovni pravni reviji na portalu Tax-Fin-Lex

Na portalu TFL sta odslej na voljo še dve novi strokovni pravni reviji, Pravni letopis in Zbornik znanstvenih razprav, kar pomeni, da imate uporabniki na voljo že 11 revij, ki so obdelane po TFL Standardu. Pravni letopis je revija Inštituta za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, ki izhaja od leta 2008. V njej so objavljeni poglobljeni strokovni prispevki z različnih pravnih področij, zlasti s civilnega, gospodarskega, delovnega, upravnega in ustavnega prava. Zbornik znanstvenih razprav je revija Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, ki z občasnimi prekinitvami izhaja že od leta 1921.

Slovenija toži Hrvaško
Slovenija je na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu vložila meddržavno tožbo proti Hrvaški zaradi kršitve pravic Ljubljanski banki (LB) pri izterjavi dolgov hrvaških podjetij. Slovenija v tožbi zahteva tudi najmanj 360 milijonov evrov odškodnine. Tožbo je na seji potrdila vlada, nato pa jo je že vložilo državno pravobranilstvo. Kot je pojasnil minister za pravosodje Goran Klemenčič, Slovenija v tožbi dokazuje, da so hrvaške sodne in izvršilne oblasti "v več pogledih kršile evropski pravni red, ki izvira iz evropske konvencije o človekovih pravicah, ki zavezuje tudi Hrvaško".

Ponudnik wi-fi ni kriv za grehe tretjih
Ponudnik brezžičnega internetnega omrežja (wi-fi) ni odgovoren za nezakonite prenose, ki jih v tem omrežju opravijo tretje osebe, je odločilo Sodišče EU. Imetnik avtorskih pravic zato od tega ponudnika storitev ne more zahtevati odškodnine na podlagi tega, da so tretje osebe prek tega omrežje te pravice kršile, navaja odločitev. Vendar pa se upravljavcu omrežja lahko naloži, naj omrežje zaščiti z geslom, da bi kršitve odpravil ali jih preprečil. Sodišče EU je z odločbo odgovorilo nemškemu deželnemu sodišču v zvezi s sporom med družbo Sony in lastnikom trgovine s svetlobno in zvočno tehniko.

Novinarji zahtevajo podatke o porabi
Skupina 29 novinarjev iz vseh članic EU, ki jo vodi Delova novinarka Anuška Delić, je Sodišču EU poslala uradni odgovor na obrambo Evropskega parlamenta v zvezi z zahtevo novinarjev, naj podatki o porabi evropskih poslancev postanejo javni. Novinarji zahtevanih informacij niso dobili, saj da gre za osebne podatke poslancev. Novinarji upajo, da bodo poslanci sami prevzeli pobudo in od parlamenta zahtevali, "da stori, kar je prav".

Ni še odločitve o plačevanju kontracepcije
Upravni odbor ZZZS na seji ni sprejel predloga o določitvi nove terapevtske skupine zdravil hormonskih kontraceptivov, pač pa je odločil, da je treba razpravo o tem še nadaljevati. V ZZZS vztrajajo pri predlogu. Predsednica odbora Lučka Böhm je po seji poudarila, da cilj ni doplačevanje zdravil, ampak to, da farmacevtska industrija zniža cene. Pred zasedanjem odbora je več deset udeležencev mirnega protesta ZZZS sporočilo, da ženske pravice "niso nekaj, na čemer se varčuje".

NSi za zvišanje splošne olajšave
V NSi si želijo, da bi mini davčna reforma, s katero vlada cilja na znižanje stroškov dela predvsem višje strokovno izobraženih zaposlenih, zajela veliko širši krog zavezancev za dohodnino. Zato z dopolnilom vladnega predloga predlagajo občutno zvišanje splošne olajšave, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci. Svoja dopolnila pa so pripravili tudi v ZL. Ta določajo, da se ohrani veljavna dohodninska lestvica, stopnja davka od dohodkov pravnih oseb pa naj se ne zviša le na 19 odstotkov, pač pa na 22 odstotkov.(TFL)