Dnevne zakonodajne novosti / 19. november 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
DZ potrdil novelo kazenskega zakonika in več drugih zakonov
Tema dneva

DZ je s 47 glasovi za in 41 proti včeraj potrdil novelo kazenskega zakonika. Po novem bodo pristojni organi osumljence kaznivega dejanja grožnje proti najvišjim predstavnikom države in njihovim bližnjim preganjali po uradni dolžnosti, in ne več na predlog oškodovanca. Druge spremembe se nanašajo tudi na področja zatiranja terorizma, trgovine s človeškimi organi, ponarejanja zdravil in uničevanja kulturne dediščine, določajo pa tudi novo kaznivo dejanje prisilnega izginotja v okviru kaznivega dejanja ugrabitve.(več)

DZ potrdil državna proračuna z visoko rastjo investicij
DZ je potrdil tudi državna proračuna za prihodnji dve leti, ki ju je vlada pripravljala v okoliščinah postopnega okrevanja gospodarstva po epidemiji covida-19, a bo ta še naprej zahtevala visoke stroške. Leta 2022 je načrtovanih za blizu 14 milijard evrov odhodkov, izstopa visoka rast sredstev za investicije. Primanjkljaj se bo postopoma zniževal. So pa poslanci s sprejemom dopolnil zagotovili finančna sredstva za ureditev novega vodnega vira v Anhovem.(več)

Možnosti vertikalnega povezovanja v lekarniški dejavnosti znova zelena luč poslancev
Poslanci so s 55 glasovi za in 32 proti vnovič podprli predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti. Ker je bil pred tem na novelo izglasovan veto, so za ponovno potrditev potrebovali 46 glasov podpore. Predlog novele je v postopek vložila poslanska skupina SMC, a so jo pozneje z dopolnili pomembno predrugačili. Novelo so nato poslanci s 47 glasovi za in 37 proti potrdili 20. oktobra.(več)

Zakonu o odpravi krivic zaradi izbrisa pravnih oseb zelena luč DZ
Z 52 glasovi za in 30 proti so poslanci potrdili predlog zakona o odpravi krivic zaradi izbrisa pravnih oseb, ki ga je sicer pripravil državni svet, a nato odbor DZ za gospodarstvo z dopolnili k skoraj vsem členom močno spremenil. Cilj zakona je rešiti problematiko družbenikov družb, ki so bile leta 1999 izbrisane po uradni dolžnosti.(več)

DZ potrdil znanstvenoraziskovalni zakon, o gradbeno-prostorski zakonodaji naslednji mesec
Z 80 glasovi za in nobenim proti je DZ izglasoval predlog zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki po mnenju vlade kot predlagateljice zagotavlja pogoje za razvoj kakovostne in globalno primerljive znanstvenoraziskovalne dejavnosti. Tretjo obravnavo in s tem dokončno potrditev zakona o urejanju prostora in zakona o gradbeništvu pa je DZ sklenil opraviti na naslednji seji.(več)

V upravnih zadevah bo mogoče vlaganje elektronskih vlog brez varnega elektronskega podpisa
Vlada je na včerajšnji seji sprejela odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja covida-19 v upravnih zadevah. Z njim je med drugim omejila možnost vlaganja vlog pri organih, za vlaganje vlog se bo treba naročiti, elektronske vloge pa bo mogoče vlagati brez varnega elektronskega podpisa. Odlok je z današnjim dnem že začel veljati.(več)

Vlada za evropska delegirana tožilca začasno predlaga Frank Eler in Oštirja
Vlada je odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga oba kandidata, ki sta vložila kandidaturi, to sta Tanja Frank Eler in Matej Oštir. Predlog pa je glede na sklep vlade začasen, dokler ne bodo uspešno zaključili nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov, so zapisali v sporočilu po seji vlade.(več)

Vlada o spodbujanju investicij, kmetijskih zemljiščih in drugih gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji redni seji med drugim sprejela predlog novele zakona o spodbujanju investicij, s katero se bodo državne spodbude za podjetja premaknile z ustvarjanja delovnih mest na spodbujanje kapitalsko intenzivnih investicij za zeleni prehod, ter predlog novele zakona o kmetijskih zemljiščih, ki prinaša nekatere spremembe na področju zemljiških postopkov.(več)

Vlada sprejela predlog zakona o nadzoru vesoljskih dejavnosti
Vlada je na seji sprejela še predlog zakona o nadzoru vesoljskih dejavnosti. S predlaganim zakonom želijo med drugim urediti nadzor nad vesoljskimi dejavnostmi na območju Slovenije in vesoljskimi dejavnostmi slovenskih državljanov ter vzpostaviti register vesoljskih objektov.(več)

Evropski parlament o stanju v Sloveniji v sredo, odbor 29. novembra
Odbor EP za državljanske svoboščine je razpravo o poročilu o oktobrski misiji za ugotavljanje dejstev glede stanja demokracije v Sloveniji, predvideno za včeraj, preložil na 29. november. Razlog je nenadna odsotnost vodje delegacije Sophie in 't Veld. Bo pa že prihodnjo sredo o temeljnih pravicah in vladavini prava v Sloveniji razpravljal Evropski parlament na plenarnem zasedanju. Predvidena je resolucija, o kateri naj bi parlament glasoval decembra.(več)