Dnevne zakonodajne novosti / 9. julij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 20 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada zaostruje ukrepe, zbiranje omejeno na 10 ljudi
Tema dneva

Število dnevno potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom v Sloveniji se že nekaj dni giblje okoli 20, zaradi česar vlada sprejema nove ukrepe za njihovo omejevanje. Z današnjim dnem je začasno prepovedano zbiranje več kot 10 ljudi, zbiranje do 50 oseb pa je dovoljeno, če organizator vodi evidenco udeležencev. Seznam bo moral hraniti mesec dni in ga nato uničiti. Spremembe pri tem ne veljajo za število ljudi v gostinskih lokalih ali na avtobusih, še naprej so dovoljeni tudi denimo športni dogodki z do 500 udeleženci.(več)

DZ o noveli zakona o trgovini prihodnji četrtek na izredni seji
DZ se bo prihodnji četrtek sestal na izredni seji, na kateri bo opravil drugo obravnavo predloga novele zakona o trgovini, ki predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah, je včeraj sklenil kolegij predsednika DZ. Še prej bo moral zakonsko besedilo skladno s poslovnikom obravnavati odbor DZ za gospodarstvo kot matično delovno telo.(več)

Levica bi STA naložila obveščanje tuje javnosti o prostovoljskem delu
Levica je v parlamentarni postopek vložila novelo zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA), s katero želi medijski hiši naložiti, da v okviru opravljanja javne službe tudi mednarodno javnost začne obveščati o prostovoljskem delu in nevladnih organizacijah. Te so, kot izpostavlja Levica, izjemnega pomena za delovanje družbe in demokracije.(več)

DZ ni prejel obvestila predsednika vlade o Hojsovem odstopu
DZ do včeraj, ko se je iztekel poslovniški rok, ni prejel obvestila premierja Janeza Janše o odstopu notranjega ministra Aleša Hojsa. Hojs je na vprašanje, ali ostaja minister, odgovoril, da je to v rokah predsednika vlade. Z njim o tem, kot pravi, ni govoril. V opozicijskih vrstah so na zamudo odzvali kritično, v SD ob tem vztrajajo pri interpelaciji.(več)

Vlada za spremembo pravne podlage delovanja sodišč med izrednimi dogodki
Vlada je sprejela predlog novele zakona o sodiščih. Predvidena je prilagoditev delovanja sodišč v primeru izrednega dogodka in postopnost v sprejemanju ukrepov. Obenem predlog predvideva čimbolj redno izvajanje sodne oblasti tudi v poletnem času, ko bi sodišča odločala o nujnih zadevah.(več)

Vlada naložila pripravo trimesečnih zalog medicinsko-tehničnih sredstev
Z namenom zagotovitve ustrezne pripravljenosti na morebitni drugi val epidemije novega koronavirusa je vlada pristojnim organom naložila pripravo trimesečnih zalog medicinsko-tehničnih sredstev. Obenem pa je na včerajšnji redni seji ukinila medresorsko delovno skupino za vrednotenje ponudb zaščitne opreme.(več)

Vlada tudi o gospodarskih temah
Vlada je na seji med drugim še sprejela sklep o določitvi deležev prevzemanja odpadne embalaže pri izvajalcih javne službe za letos. Sprejela je tudi sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja za polje vetrnih elektrarn Rogatec, prerazporedila pa je tudi manjši del proračunskih sredstev.(več)

Številne težave inšpektorjev pri preverjanju spoštovanja karantenskih odločb
Zdravstveni inšpektorat je v torek opravil 446 nadzorov spoštovanja izdanih karantenskih odločb. Ugotovil je šest kršitev, torej da osebe ni bilo na navedenem naslovu, sicer pa se inšpektorji tudi ob spremstvu policistov soočajo s številnimi težavami. Nekateri ne odprejo vrat, v 18 primerih je bil na karantenski odločbi navedeni naslov lažen.(več)

Konec julija še zadnja tranša povračil za čakanje na delo
Zavod za zaposlovanje bo delodajalcem 31. julija izplačal še zadnjo tranšo povračil nadomestil plače zaradi začasnega čakanja na delo ali višje sile med 13. marcem in 31. majem. Upoštevali bodo dohodke iz REK-obrazcev, ki jih bodo delodajalci finančni upravi oddali do 20. julija. Doslej so za nadomestila namenili 160 milijonov evrov.(več)

EU s strategijama za povezovanje energetskega sistema in vodik
Evropska komisija je sprejela strategiji EU za povezovanje energetskega sistema in za vodik, katerih namen je povečati učinkovitost in povezanost energetskega sektorja. Evropa mora namreč za dosego podnebne nevtralnosti do leta 2050 preoblikovati svoj energetski sistem, ki je odgovoren za 75 odstotkov njenih izpustov toplogrednih plinov.(več)