Dnevne zakonodajne novosti / 12. julij 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 44 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 61/2019 z dne 11.10.2019
TEMA DNEVA
Letalskim potnikom odškodnina tudi za zamude zunaj EU
Tema dneva

Sodišče EU je še dodatno okrepilo pravice potnikov v zračnem prometu. Odločilo je namreč, da lahko potniki v primeru povezovalnih letov v tretjo državo prek druge države nečlanice EU odškodnino zaradi več kot triurne zamude terjajo od evropskega prevoznika, ki je opravil prvi let iz EU. Izpostavilo je, da se pri enotni rezervaciji prvi letalski prevoznik ne more skrivati za slabo izvedbo nadaljnjega leta, ki ga je opravil drug letalski prevoznik, je pa dodalo, da ima prvi prevoznik od drugega pravico zahtevati povračilo stroškov.(več)

Omejitvi zaslužkom nepremičninskih agentov se obeta podpora
Predlogu novele zakona o nepremičninskem posredovanju, ki ga je Levica uskladila z okoljskim ministrstvom in s katerim se bo omejilo plačilo za nepremičninsko posredovanje pri najemu in morebitne dodatne stroške, se obeta podpora. Napovedale so jo vladne stranke in Levica, opozicija predlogu nasprotuje. Glasovanje bo danes.(več)

Enostavneje do odškodnin in štipendij
Državni zbor je včeraj opravil razpravo o predlogu novele zakona o nadzoru državne meje, ki naj bi pospešila in poenostavila postopke izplačila odškodnin za uporabo zemljišč, na katerih so ob meji postavljene tehnične ovire. Predstavitev stališč poslanskih skupin je pokazala, da bo novela deležna podpore. Na enotno podporo kaže tudi noveli zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki bo omogočila enostavnejše reševanje vlog za državne štipendije.(več)

Pahor: Najprej sprememba volilnih okrajev
Predsednik republike Borut Pahor bo predstavnikom parlamentarnih strank na današnjem srečanju predlagal, da se najprej lotijo sprememb območij volilnih okrajev in s tem zadostijo ustavni odločbi. Si pa želi, da bi politika nadaljevala pogovore o spremembah volilnega sistema z uvedbo preferenčnega glasu, je povedal za Radio Slovenija.(več)

Predlog sprememb zakona o osebni asistenci umaknjen
Ministrstvo za delo je glede na odzive v času javne razprave o predlogu sprememb zakona o osebni asistenci tega umaknilo iz javne razprave. Na predlog je sicer prispelo več pripomb. Zveza Sonček je denimo ocenila, da po pol leta od začetka izvajanja zakona tega še ni smiselno spreminjati brez temeljite analize.(več)

Vlada omogočila dodatne zaposlitve inšpektorjev
Vlada je na včerajšnji seji potrdila spremembe skupnega kadrovskega načrta organov državne uprave za leti 2018 in 2019. Skupno se dovoljeno število zaposlitev povečuje za 22, del tega tudi za potrebe različnih inšpektoratov, med njimi tržnega inšpektorata in inšpektorata za kulturo in medije.(več)

Vlada na seji tudi o gospodarskih temah
Vlada je včeraj med drugim tudi sprejela poročili o izvedbi programov pomoči države pri odpravljanju posledic suše ter pozebe v sadjarstvu in vinogradništvu v letu 2017. Seznanila se je še z letnima poročiloma o delu komisije za odpravo posledic škode v kmetijstvu za leti 2017 in 2018 ter sprejela poročilo o jedrski varnosti za lani.(več)

Ustavno sodišče zavrglo pobudo občanov
Ustavno sodišče je po tistem, ko je nedavno na podlagi zahteve občin Polzela in Braslovče odločilo, da uredba o državnem prostorskem načrtu (DPN) za odsek tretje razvojne osi Šentrupert-Velenje ni v neskladju z ustavo, zdaj zavrglo pobudo za presojo ustavnosti omenjene uredbe, ki jo je vložila skupina občanov Šmartnega ob Paki.(več)

SDS in NSi v ustavno presojo zdravstvene novele
Poslanski skupini SDS in NSi na ustavno sodišče pošiljata zahtevo za oceno ustavnosti novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Kot je na novinarski konferenci dejala poslanka SDS Alenka Jeraj, zakon povsem zavira zasebno pobudo, je škodljiv in poslabšuje stanje v primarnem zdravstvu.(več)

V času sodnih počitnic bodo dvorane večinoma samevale
V ponedeljek se tudi uradno začenjajo enomesečne sodne počitnice. Kljub temu bodo sodišča opravljala najnujnejša opravila, med drugim v nujnih pripornih zadevah. Ptujsko in koprsko sodišče bosta tako nadaljevali sojenja za umore. Ljubljansko upravno sodišče pa bo odločalo o pritožbi neizvoljenega kandidata v ljubljanski mestni svet.(več)