Dnevne zakonodajne novosti / 4. marec 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Sprejeta podlaga za izdajanje biometričnih osebnih izkaznic
Tema dneva

Državni zbor je včeraj sprejel novelo zakona o osebni izkaznici, ki daje pravno podlago za izdajanje biometričnih osebnih izkaznic. Te bodo po novem vsebovale čip, na katerem bo shranjen zapis dveh prstnih odtisov in fotografije obraza imetnika dokumenta. Uporabljati jo bo mogoče tudi kot sredstvo elektronske identifikacije. Uporaba biometričnih podatkov bo sicer omejena izključno na preverjanje verodostojnosti izkaznice in istovetnosti imetnika pri prehajanju državne meje.(več)

DZ pri prijavi prebivališča znova uvedel krajevno pristojnost
DZ je sprejel tudi novelo zakona o prijavi prebivališča, s katero želi vlada preprečiti fiktivne prijave. Po novem se ne bo več mogoče prijaviti na kateri koli upravni enoti, ampak samo na tisti, ki je krajevno pristojna. Poslanci so sprejeli tudi dopolnilo k 5. členu, po katerem ob prijavi prebivališča ne bodo spraševali po maternem jeziku, veroizpovedi in narodnosti.(več)

Ustavno sodišče zavrnilo zahtevo za zadržanje zaprtja trgovin ob nedeljah
Ustavno sodišče je zavrnilo zahtevo Mercatorja, naj do dokončne odločitve zadrži določbe zakona o trgovini, po katerih morajo biti trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Podobno zahtevo je zavrnilo že decembra lani, vloženih pa je še nekaj pobud za presojo ustavnosti zakonske ureditve iz oktobra lani.(več)

V ponedeljek v šole tudi dijaki prvih treh letnikov; več obveznih mask
V šole se v ponedeljek vračajo tudi dijaki prvih treh letnikov srednjih šol, je sinoči sklenila vlada. Odločila je tudi, da bodo maske v osnovnih šolah obvezne tudi v matičnih učilnicah, in sicer tako za učitelje kot učence od vključno 6. razreda. Obvezne bodo tudi v srednjih šolah. Večino ostalih odlokov o protikoronskih omejitvah pa je vlada včeraj le podaljšala brez sprememb.(več)

O demografskem skladu dokončno na eni prihodnjih sej
DZ je v drugi obravnavi podprl zakon o Nacionalnem demografskem skladu, ki naj bi v prihodnje prevzel del bremen pokojninske blagajne. Poslanci so ob tem zavrnili vrsto dopolnil opozicije, ki glede zakona zahteva razpis referenduma, saj naj bi bil cilj le pridobiti nadzor nad upravljanjem državnega premoženja. Tretje branje in s tem glasovanje o sprejemu zakona bo DZ opravil na eni naslednjih sej.(več)

Nov zakon za zagotavljanje kmetijskih in gozdnih zemljišč za potrebe izobraževanja
Z 80 glasovi za in osmimi proti je DZ sprejel zakon o zagotavljanju zemljišč za izvajanje izobraževalnih ter raziskovalnih in razvojnih dejavnosti s področja kmetijstva in gozdarstva. Javni izobraževalni in raziskovalni zavodi bodo lahko v upravljanje dobili kmetijska in gozdna zemljišča, ki jih potrebujejo za izobraževalno in raziskovalno delo.(več)

DZ sprejel še nekaj zakonov in novel
DZ je sprejel še zakon o nagradi zlata čebela na področju promocije, ohranjanja in raziskav čebel in drugih opraševalcev. Z novelo zakona o državni upravi se področje vojnih grobišč seli pod ministrstvo za obrambo. Novela zakona o STA širi naloge angleškega servisa STA s poročanjem o prostovoljstvu in nevladnih organizacijah, novela zakona o izvršbi in zavarovanju pa ščiti najranljivejše v postopkih izvršbe. DZ je zeleno luč prižgal tudi poroštvu Slovenije za Panevropski jamstveni sklad pri EIB.(več)

Ustavno sodišče zavrglo pobudo za presojo že razveljavljenega odloka o parku v Kopru
Več kot dve leti po vložitvi je ustavno sodišče zavrglo pobudo podjetnika Milana Mandarića za oceno odloka Mestne občine Koper o prostorskem načrtu za ureditev centralnega parka Koper. Odlok je bil medtem razveljavljen, si pa nekdanji župan in zdaj občinski svetnik Boris Popovič prizadeva, da bi o tem odločali občani na referendumu.(več)

T-2 toži Telekom Slovenije zaradi cen veleprodajnih storitev
Družba T-2 je tožbo proti Telekomu Slovenije vložila zaradi domnevno protipravnih ravnanj slednjega pri ponujanju veleprodajnih storitev, so včeraj pojasnili v T-2. "S tožbo T-2 uveljavlja škodo zaradi previsokega zaračunavanja veleprodajnih storitev in posledično izgubljenega dobička zaradi nedoseganja rasti števila naročnikov," so navedli.(več)

Bruselj odobril 226 projektov v podporo reformam v članicah EU, 7 je slovenskih
Evropska komisija je v torek odobrila 226 projektov v 27 članicah EU v podporo pri načrtovanju in izvajanju reform za okrepitev rasti. Med temi je sedem slovenskih projektov, ki se nanašajo na e-zdravje, obnovljivo energijo, pravosodje, upravljanje davkov od dohodkov pravnih oseb, plačilne trge in ekonomsko modeliranje.(več)