Dnevne zakonodajne novosti / 19. november 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Poenostavljena prisilka Electe Holdinga razveljavljena
Tema dneva

Višje sodišče v Ljubljani je na predlog države razveljavilo potrditev poenostavljene prisilne poravnave nad Electo Holdingom, krovno družbo v skupini Electa, ki se je želela rešiti sedem milijonov evrov dolgov. Sodišče ugotavlja, da so v notarskem zapisniku upniki, ki so glasovali za sprejetje poenostavljene prisilne poravnave, navedeni, a brez identifikacijskih podatkov, poleg tegani pri vsakem naveden skupni znesek njegove terjatve po stanju na dan začetka postopka ne način glasovanja o poenostavljeni prisilni poravnavi.(več)

Šarec: Prizadevamo si za več najemnih stanovanj
Pri stanovanjski politiki se je v zadnjih 30 letih res naredilo premalo, se je premier Marjan Šarec včeraj v DZ strinjal s poslancem Francem Trčkom (Levica), ni pa res, mu je odvrnil, da se nič ne premika. Med drugim je navedel gradnjo 3000 novih javnih stanovanj in vzpostavitev javne najemniške službe za aktivacijo zasebnih stanovanj.(več)

Spremembe za pregon vard mogoče sprejeti v najkrajšem času
Premier Marjan Šarec je v DZ izrazil prepričanje, da bi bile lahko spremembe zakonodaje, ki bi omogočila pregon t. i. vard, v DZ sprejete v najkrajšem možnem času. Omenjene skupine policija po njegovih besedah sicer ves čas spremlja, jih pa ne more oglobiti, dokler ne naredijo prekrška.(več)

Višina povprečnin za občine še odprto vprašanje
Potem ko je odbor DZ za finance v petek z dopolnilom k zakonu o izvrševanju proračuna občutno zvišal povprečnino za občine, kar proračun letno bremeni za dodatnih okoli 140 milijonov evrov, bodo v LMŠ koaliciji predlagali dopolnilo, s katerim bi povprečnino vrnili na predlog vlade. Izjave kažejo na ustrezno podporo dopolnilu, a to ni povsem gotovo.(več)

Slovenija v vrhu EU po odprtosti podatkov javnega sektorja
Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je Slovenijo uvrstila na peto mesto med državami EU in deseto v svetovnem merilu po odprtosti podatkov javnega sektorja. V zadnjih dveh letih je Slovenija na tem področju po mnenju OECD dosegla izreden napredek. V EU se je najvišje uvrstila Francija, sledijo Irska, Španija in Grčija.(več)

Ljubljanski svetniki prižgali zeleno luč gradnji novega zapora
Ljubljanski mestni svetniki so na včerajšnji seji brez razprave potrdili odlok o občinskem prostorskem načrtu, ki omogoča gradnjo moškega zapora v Dobrunjah. Ta naj bi nadomestil zapor na Povšetovi v Ljubljani, kapaciteta novega zavoda za prestajanje kazni pa bo 388 oseb.(več)

Začenja se mednarodni teden osveščanja o prevarah
Začenja se mednarodni teden osveščanja o prevarah, ki poteka pod okriljem Združenja preizkušenih preiskovalcev prevar. V družbi Deloitte Slovenija bodo, med drugim v sodelovanju s Tax-Fin-Lex, ob tej priložnosti organizirali okrogle mize, panele in druge dogodke, na katerih bo do petka govora o različnih dejavnostih za spodbujanje usposabljanja in izobraževanja za boj proti prevaram.(več)

Prekarnost se zajeda že v zaposlitve za nedoločen čas
Gibanje za dostojno delo in socialno družbo danes v Ljubljani organizira nacionalno konferenco Novodobno suženjstvo - prekarne oblike na trgu dela. Z dogodkom želi med drugim opozoriti, da se je prekarnost že tako razširila, da lahko njene elemente zaznamo že mnogih v zaposlitvah za nedoločen čas, ustreznih ukrepov države pa še kar ni.(več)

Francija državam EU predstavila reformo pristopnega procesa
Francija je konec minulega tedna drugim državam članicam Evropske unije predstavila predlog sprememb pristopnega procesa. Namesto delitve pristopnih pogajanj na 35 tematskih poglavij bi uvedli postopek v sedmih fazah. Med nekaterimi bruseljskimi diplomati je predlog naletel na neodobravanje.(več)

V EU vendarle dogovor o proračunu za 2020
Pogajalci treh osrednjih ustanov EU so ponoči po več dneh pogajanj vendarle dosegli okvirni dogovor o proračunu povezave za 2020. Ta je zadnji v trenutnem večletnem finančnem okviru EU 2014-2020, naslednji, še trši oreh pa bo doseči soglasje o večletnem proračunu 2021-2027.(več)