11. januar 2012
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Slovenija in Hvraška še brez arbitrov

Evropski komisar za širitev Štefan Füle je na pogovoru v Bruslju seznanil slovenskega zunanjega ministra Samuela Žbogarja, ki opravlja tekoče posle, in njegovo novo hrvaško kolegico Vesno Pusić, da bo Evropska komisija seznam kandidatov za arbitre po arbitražnem sporazumu stranema predstavila v drugi polovici januarja. Kot so še sporočili iz urada Füleja, je bil pogovor zelo konstruktiven in koristna priložnost za pogovor o modalitetah za oblikovanje tega seznama.

Poslanci DZ, ki želijo v Ljubljani najeti eno od 34 službenih stanovanj, morajo svoje pisne prijave službi mandatno-volilne komisije posredovati do prihodnjega torka. Komisija je na seji še sklenila, da lahko poslanca Lejla Hercegovac in Gregor Virant opravljata zdravniško oz. znanstveno delo, vendar največ v obsegu petine delovnega časa.

Del vdovske pokojnine od 1. januarja dalje znaša največ 87,09 evra, so sporočili iz Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). Navajajo še, da skupno izplačilo lastne in dela vdovske pokojnine znaša največ 1730,64 evra. Vdova oziroma vdovec, ki ima poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do svoje starostne ali invalidske pokojnine, lahko glede na Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-1) uživa tisto pokojnino, ki si jo sam izbere.
Po statističnih podatkih pokojninskega zavoda je povprečna pokojnina z varstvenim dodatkom v državi lani znašala 580,61 evra. Tako lahko zavod od 1. januarja letos izplačuje upravičencem do dela vdovske pokojnine ta del največ v višini 87,09 evra.

Evropska komisija je pregledala 500 spletnih strani s potrošniškimi krediti v 27 državah članicah EU ter na Norveškem in Islandiji in pri skoraj polovici ponudnikov ugotovila pomanjkljive informacije pri oglaševanju kreditov. Ob tem opozarjajo, da manjkajo predvsem ključne informacije, pogosto pa gre tudi za zavajajočo predstavitev stroškov.
Po opravljenem pregledu bodo sedaj predstavniki nacionalnih izvršnih organov stopili v stik s finančnimi ustanovami in kreditnimi posredniki ter jih prosili za pojasnitev ali odpravo nepravilnosti, so še zapisali.

Škotska vlada je sporočila, da želi referendum o neodvisnosti Škotske izvesti jeseni leta 2014. To je sporočila, potem ko je britanska vlada včeraj prav tako izrazila pripravljenost, da bo dala Škotski pooblastila za izvedbo referenduma, vendar pod določenimi pogoji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Britanski premier Davida Camerona je v nedeljo dejal, da bi bil zelo žalosten, če bi se Škotska ločila od Velike Britanije, ki jo je označil za najbolj uspešno partnerstvo v svetovni zgodovini.
Škotski parlament ima sicer sedaj pristojnosti na področju izobraževanja, zdravstva, okolja in pravosodja. Zunanje zadeve in obramba pa so še vedno v rokah Londona, še navaja AFP.

Nemška ministrica za kmetijstvo in potrošnike Ilse Aigner je predstavila predlog zakona, s katerim bi omejili uporabo antibiotikov v kmetijstvu. V nemški javnosti je namreč veliko zanimanja zbudila raziskava, ki je pokazala, da vsebujejo piščanci iz veleblagovnic bakterije, odporne na antibiotike, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 11.1.2012 - 11.1.2012 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU     2 novosti   1 novost  
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO     2 novosti      
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   1 novost   1 novost 2 novosti 1 novost
5. JAVNE FINANCE   1 novost     4 novosti  
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI       1 novost 6 novosti 1 novost
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI       1 novost 3 novosti  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA       1 novost    
9. ZDRAVSTVENI SISTEM            
10. MEDNARODNI ODNOSI            
11. OBČINE