Dnevne zakonodajne novosti / 4. junij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Za skrajšanje sodnih počitnic poskrbel tretji protikoronski zakon
Tema dneva

Skrajšanje letošnjih sodnih počitnic je pri načrtovanju sodnih narokov povzročilo nekaj zmede. V odvetniških vrstah je bilo namreč slišati opozorilo, da sprememba časa počitnic ni mogoča brez spremembe zakona o sodiščih. Na ministrstvu za pravosodje so zato za STA pojasnili, da je potrebno zakonsko podlago zagotovil tretji protikoronski zakon. Sodne počitnice bodo tako letos zaradi zaostankov, ki jim je botrovala epidemija covida-19, namesto enega meseca trajale le dva tedna v prvi polovici avgusta.(več)

Zelena luč za zvišanje kazni za tihotapljenje tujcev
Odbor za pravosodje je za obravnavo na plenarni seji pripravil predlog spremembe kazenskega zakonika, ki zvišuje kazni za organizatorje nezakonitih prehodov meje in za pomoč pri nezakonitem bivanju pri Sloveniji.(več)

Evropska sredstva za začasno denarno nadomestilo
Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za program covid-19 začasno denarno nadomestilo. Vrednost programa znaša 4,6 milijona evrov, ki jih bo v celoti prispeval Evropski socialni sklad, so sporočili.(več)

Statistični svet želi ustavno presojo razrešitve direktorja Sursa
Statistični svet RS je dal pobudo za ustavno presojo razrešitve generalnega direktorja Statističnega urada RS (Surs) Bojana Nastava, so za STA potrdili v svetu. Pravno mnenje, ki so ga pridobili, kaže, da se je vlada pri razrešitvi sklicevala na napačen zakon. Vlada je Nastava zamenjala maja in za vršilca dolžnosti imenovala Tomaža Smrekarja.(več)

Teršek: Prizadeval si bom za ohranitev dosežene ravni zaščite pravic
Kandidata za ustavnega sodnika Andraža Terška bo podprlo tudi osem poslancev SMC, o podpori pa se bodo pogovorili še v SAB. Kot je dejal na javni predstavitvi, si bo Teršek v primeru izvolitve prizadeval predvsem za to, da se dosežena raven ustavnopravne zaščite človekovih pravic ohrani in se po možnosti dodatno širi in povečuje.(več)

Zobec: Temeljno vodilo mojega dela je zavezanost varovanju človekovih pravic
Kandidatka za ustavno sodnico Barbara Zobec je v javni predstavitvi povedala, da je kot sodnica izrazito zavezana varovanju človekovih pravic, kar bo tudi temeljno vodilo njenega dela, če bo izvoljena. Poudarila je pomen enakosti pred zakonom, saj človekove pravice "pripadajo vsakomur, ne glede na njegove osebne okoliščine".(več)

Sojenje v zdravstveni aferi po dolgem odmoru zaradi epidemije dočakalo nadaljevanje
Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je po dolgem premoru zaradi epidemije včeraj nadaljevalo sojenje v zdravstveni korupcijski aferi. Tokrat so se dogovorili o datumu obravnav v juniju in juliju. Za 6. julij je tako predvideno zaslišanje Urške Jurkovič, ki je bila lastnica in direktorica podjetja Emporio Medical, ki se je znašlo v središču afere.(več)

Bruselj v drugo fazo posvetovanj o minimalni plači
Evropska komisija je začela drugo fazo posvetovanj s socialnimi partnerji o evropskem okviru za zagotovitev poštene minimalne plače v celotni EU. Komisija sicer ne sme določati plač v članicah in nikakor ne namerava predlagati enotne minimalne plače v EU. Razmišlja tako o zakonodajnem kot o nezakonodajnem instrumentu.(več)

Evropska komisija direktivo o bioloških dejavnikih dopolnila s sars-cov-2
Evropska komisija je sprejela delegirani akt, s katerim je v evropsko direktivo o bioloških dejavnikih vključila tudi novi koronavirus. Virus sars-cov-2 je uvrstila v tretjo skupino od štirih, kar pomeni, da lahko povzroči hudo bolezen pri ljudeh in pomeni resno nevarnost za delavce. Nasprotovanje temu so izrazili v politični skupini S&D.(več)

Po Evropi se nadaljuje sproščanje omejitev na mejah
Po Evropi se nadaljuje sproščanje omejitev na mejah, ki so jih države uvedle zaradi pandemije covida-19. Avstrija je napovedala, da bo danes odprla meje z vsemi sosednjimi državami, razen z Italijo. Ta pa je omejitve za državljane EU na svojih omejitvah odpravila včeraj.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Merila za akreditacijo in zunanjo evalvacijo visokošolskih zavodov in študijskih programov
Poročilo o gibanju plač za marec 2020
Pravilnik o postopkih (so)financiranja in ocenjevanja ter spremljanju izvajanja raziskovalne dejavnosti
Pravilnik o pridobitvi potrdil o strokovnih nazivih preizkušeni davčnik, preizkušeni računovodja, preizkušeni notranji revizor in preizkušeni revizor informacijskih sistemov, vpisu v registre pri inštitutu ter načinu vodenja seznamov aktivnih imetnikov nazivov
Pravilnik o priznanju dodatnega izobraževanja za revizorje, preizkušene računovodje, preizkušene notranje revizorje, preizkušene poslovne finančnike, preizkušene revizorje informacijskih sistemov in preizkušene davčnike
Zakon o javnem naročanju (ZJN-3)
Zakon o sodiščih (ZS)
Zakon o spodbujanju investicij (ZSInv)
Odločbe sodišč
VSRS Sklep I Up 22/2020 - začasna odredba - inšpekcijski ukrep odstranitve objekta - odstranitev zidu - odložitvena začasna odredba - neizkazana težko popravljiva škoda - za...
VSRS Sodba I Ips 20909/2015 - kaznivo dejanje ponarejanja listin - posredno storilstvo - opis kaznivega dejanja v izreku sodbe - konkretizacija zakonskih znakov - nasprotje med ...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (ZPPDFT-1B), nujni postopek, EPA 1191-VIII
Ostali dokumenti
COVID-19 - Davčne olajšave po svetu