Dnevne zakonodajne novosti / 21. september 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče želi pojasnila EU glede podatkov o letalskih potnikih
Tema dneva

Ustavno sodišče je prekinilo postopek za oceno ustavnosti zakona o nalogah in pooblastilih policije v delu, ki se nanaša na zbiranje podatkov o letalskih potnikih. Pred odločitvijo želi namreč pridobiti presojo Sodišča EU o skladnosti nekaterih določb evropske direktive o uporabi podatkov o letalskih potnikih z evropsko listino o temeljnih pravicah. Ustavno presojo zakona je zahteval varuh človekovih pravic, za tovrsten postopek predhodnega odločanja pa se je ustavno sodišče tokrat odločilo drugič.(več)

Vlada med izjeme pri nošenju mask uvrstila tudi vzgojitelje v vrtcih
Uporaba mask ali drugih oblik zaščite je od sobote obvezna tudi na prostem, če ni mogoče zagotavljati medosebne razdalje najmanj dveh metrov. V zaprtih javnih prostorih so maske z nekaj izjemami obvezne ne glede na razdaljo, prav tako je ob vstopu obvezno razkuževanje rok. Med izjeme je vlada uvrstila tudi vzgojitelje predšolskih otrok in pomočnike vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki.(več)

Aleš Hojs ostaja minister za notranje zadeve
Aleš Hojs tudi po petkovi razpravi o interpelaciji ostaja minister za notranje zadeve. Na glasovanju je predlog za razrešitev podprlo 38 poslancev, proti jih je bilo 43. V opoziciji so ministru očitali podporo poveličevanju ustaštva in pritiske na delo policije. Minister in večji del koalicije so očitke zavračali in opoziciji očitali ideološko blatenje.(več)

DZ ta teden na redni seji o rebalansu letošnjega proračuna
Z današnjim dnem se začenja redno zasedanje DZ. Sejo bo zaznamovala obravnava rebalansa letošnjega državnega proračuna, predvidena v torek in sredo. Skupno so za proračunske dokumente rezervirali dobrih 26 ur, pri čemer bo DZ v torek zasedal od 9. do 22. ure, v sredo pa od 9. ure do zaključka glasovanj. Obravnavali bodo še nekaj odmevnih zakonov.(več)

Socialni partnerji bodo začeli usklajevati peti protikoronski zakon
Socialni partnerji so se na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) dotaknili tudi priprave petega protikoronskega zakona. Dogovorili so se za ustanovitev delovne skupine, ki se bo prvič sešla danes, ko bo obravnavala dopolnjen osnutek zakona. Več pomislekov je slišati iz vrst delodajalcev, tudi glede čakanja na delo le za določene panoge.(več)

Informacijski pooblaščenec: O ukrepih mora presojati stroka
Informacijski pooblaščenec ob napovedanem ukrepu obveznega merjenja temperature zaposlenih opozarja, da morajo biti ukrepi prilagojeni glede na konkretna tveganja v posameznih situacijah in da je treba vedno izbrati tisti ukrep, ki najmanj poseže v pravice posameznika. Pri tem je, kot poudarja, treba upoštevati tudi vsa znanstvena spoznanja.(več)

Vrhovno sodišče razveljavilo začasno zadržanje glede treh nadzornikov RTVS
Vrhovno sodišče je razveljavilo odločitev upravnega sodišča, ki je z začasno odredbo zadržalo sklep vlade, s katerim je ta aprila razrešila nadzornike RTV Slovenija Matjaža Medveda, Ireno Ostrouško in Petro Majer, za preostanek mandata pa imenovala Boruta Rončevića, Antona Tomažiča in Draga Zadergala. Upravno sodišče bo moralo izvesti nov postopek.(več)

Pred višjimi sodniki pritožba na oprostilno sodbo Jankoviću v zadevi Gratel
Ta teden prinaša več odmevnih obravnav. V Ljubljani bo na višjem sodišču javna obravnava pritožbe tožilstva na oprostilno sodbo ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću v zadevi Gratel, v Mariboru pa se bosta o krivdi morala izreči nekdanji predsednik uprave Nove KBM Matjaž Kovačič in nekdanji prvi mož Dela Revij Matej Raščan.(več)

Sodišče EU: Sankcije proti podjetjem zaradi ukrajinske krize upravičene
Sankcije, ki jih je Evropska unija zaradi konflikta v Ukrajini uvedla proti ruskim podjetjem, kot je naftni velikan Rosneft, so upravičene in primerne za izvajanje pritiska na Rusijo zaradi njene vloge v krizi, je prejšnji teden odločilo Sodišče EU. Kot so med drugim pojasnili sodniki, ni mogoče, da se podjetja niso zavedala razlogov, zakaj so tarče ukrepov.(več)