Dnevne zakonodajne novosti / 1. avgust 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 9/2020 z dne 14.2.2020
TEMA DNEVA
Zadnji dan za pripombe na predlog davčne reforme
Tema dneva

Predlog davčnih sprememb, s katerimi finančno ministrstvo cilja na razbremenitev stroškov dela, po drugi strani pa bolj obdavčujejo kapital, je danes še zadnji dan v javni obravnavi. V gospodarstvu nad predlaganimi spremembami niso navdušeni, prav tako niso zadovoljni v stranki Levica. Na ministrstvu bodo prispele pripombe pregledali, po vrnitvi s počitnic pa bo predlog davčnih sprememb obravnavala vlada. Parlamentarno pot naj bi novele začele jeseni po nujnem postopku, tako da bi bile spremembe uveljavljene 1. januarja 2020.(več)

Slovenija uspešna pri izvajanju programa razvoja podeželja
Evropska komisija je letno poročilo Slovenije o izvajanju programa razvoja podeželja med letoma 2014 in 2020 ocenila za sprejemljivo. Ker je država dosegla postavljene cilje na vseh prednostnih nalogah, se je sprostila rezerva za uspešnost v višini šestih odstotkov sredstev evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.(več)

Ustavno sodišče razveljavilo sodbo za uboj očima
Ustavno sodišče je ugodilo pritožbi pred več kot petimi leti zaradi uboja očima v Hermancih pri Ormožu na sedem let zapora obsojenega Daouda Saadaouija ter kljub njegovemu priznanju razveljavilo sodbi vrhovnega sodišča in mariborskega višjega sodišča iz leta 2014. Ustavni sodniki so zadevo v vnovično odločanje vrnili višjemu sodišču.(več)

Nov akcijski načrt na področju prepovedanih drog
Vlada se je na včerajšnji dopisni seji seznanila s poročilom o izvajanju akcijskega načrta na področju prepovedanih drog za obdobje 2017-2018 in sprejela akcijski načrt na tem področju za obdobje 2019-2020. Njegov cilj je bolj sistematično obvladovanje pojava drog v Sloveniji in izboljšanje stanja na tem področju.(več)

Vlada tudi o gospodarskih temah
Vlada je na seji med drugim imenovala člane Sveta za kmetijstvo in podeželje ter sklenila z mesta državne sekretarke na ministrstvu za delo razrešiti Bredo Božnik. V načrt razvojnih programov je uvrstila tri nove projekte in potrdila sklenitev novega aneksa z družbo SŽ-Potniški promet k pogodbi o izvajanju javne službe prevoza potnikov v železniškem prometu.(več)

Na računih upokojencev poleg pokojnine še letni dodatek
Upokojenci so včeraj na svoje račune poleg julijskih pokojnin prejeli tudi letni dodatek. Izplačan je bil v petih različnih višinah. Prejemniki najnižjih pokojnin so dobili 437 evrov, prejemniki najvišjih pa 127. Letni dodatek za prejemnike invalidskih nadomestil je medtem izplačan v treh različnih višinah v razponu od 127 do 237 evrov.(več)

Socialni zavodi za akcijski načrt glede oskrbe starejših
Starostniki in njihovi svojci imajo zaradi prezasedenosti domov in dolgih čakalnih vrst pri izvajanju storitev na domu in drugih oblik pomoči velike težave pri dostopu do nujnih storitev, opozarja skupnost socialnih zavodov. Vlado in pristojne poziva, da ob zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki je nujen, čim prej pripravijo tudi ustrezen akcijski načrt.(več)

V EU po novem boljša zaščita delavcev
V EU sta včeraj v veljavo stopili uredba o ustanovitvi Evropskega organa za delo in direktiva o preglednih in predvidljivih delovnih pogojih. Organ za delo naj bi omogočil bolj učinkovito izvajanje pravil glede mobilnosti dela in socialne varnosti, direktiva pa posodablja delovno zakonodajo EU z novimi ali izboljšanimi standardi minimalne zaščite.(več)

Trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko brez preboja
V Šanghaju so pogajalci sklenili 12. krog trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko. Ameriški finančni minister Steven Mnuchin in trgovinski predstavnik Robert Lighthizer, ki sta vodila delegacijo ZDA, izjav nista dajala, analitiki pa ocenjujejo, da posebnega preboja v skladu s pričakovanji ni bilo. Pogajanja se bodo nadaljevala septembra.(več)