Dnevne zakonodajne novosti / 16. april 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 45/2019 z dne 12.7.2019
TEMA DNEVA
Tax-Fin-Lex uspešen pred Evropsko komisijo
Tema dneva

Projekt EcoLex LIFE, katerega glavna nosilka je družba Tax-Fin-Lex, je bil kot primer dobre prakse deležen pomembnega priznanja na Evropski komisiji v Bruslju, s čimer smo dosegli vrhunec mednarodne prepoznavnosti. Naša sodelavka Lea Tomažič je kot edina zunanja udeleženka sodelovala na 21. strokovnem sestanku predstavnikov držav članic, ki so odgovorni za implementacijo Direktive o okoljski odgovornosti. Pogovor z njo o tej izkušnji in tudi o tem, na kakšen način želijo v Bruslju še sodelovati z nami, bomo objavili popoldne v TFL Glasniku.

Še manj alkohola za volanom
Agencija za varnost prometa (AVP) predlaga znižanje dovoljene meje alkohola za voznike s sedanjih 0,5 na 0,2 promila alkohola v krvi. Ministrstvu za infrastrukturo pa predlagajo tudi strožjo obravnavo voznikov, ki imajo v krvi več kot 1,1 promila alkohola, je povedal direktor AVP Igor Velov. Da so spremembe zakona pripravljene, je na seji DZ potrdila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Med ključnimi spremembami, ki jih bo prinesel predlog, je poleg znižanja dovoljene vrednosti alkohola v krvi omenila tudi bistveno ostrejše sankcije za uporabo telefona med vožnjo ter prilagoditev sekcijskega umirjanja hitrosti.

Nepremičninskega davka ne bo kmalu
Geodetska uprava RS (Gurs) množičnega vrednotenja nepremičnin po novem sistemu ne bo izvedla letos poleti, kot je bilo sprva predvideno, ampak spomladi prihodnje leto. Potrebujejo namreč dodaten čas za pripravo modelov vrednotenja. Zamik je predviden s predlogoma novel zakonov o množičnem vrednotenju nepremičnin in o evidentiranju nepremičnin, ki sta med vladnimi gradivi, vlada pa bo o njih odločala predvidoma v četrtek. Rok za uveljavitev novih modelov in izvedbo novega cikla vrednotenja nepremičnin bi po predlogu prestavili z 31. julija 2019 na 31. marec 2020. Lastniki naj bi obvestila o novih vrednostih nepremičnin tako prejeli aprila 2020.

Slovenija odgovarja ESČP glede izbrisov
Državno odvetništvo je ESČP odgovorilo na vprašanja, ki jih je to konec lanskega oktobra zastavilo Sloveniji v primeru, povezanem s tožbo nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti v bankah. Državno odvetništvo je v vlogi pojasnilo okoliščine sprejetja izrednih ukrepov Banke Slovenije. Podrobneje je predstavilo vsebino odločbe ustavnega sodišča, dosedanji postopek implementacije te odločbe in razloge za zamudo. Pojasnjujejo, da je predlog zakona, ki razlaščencem zagotavlja učinkovito sodno varstvo, v postopku obravnave v parlamentu. Ministrstvo sicer pričakuje, da bo DZ predlog, ki ga obravnava po rednem postopku, lahko potrdil na junijski ali julijski seji.

Prihodnost EU po brexitu
Mariborska pravna fakulteta je ob 15. obletnici slovenskega članstva v Evropski uniji gostila mednarodno konferenco o prihodnosti EU po brexitu. Strokovne konference se je udeležilo več priznanih domačih in tujih pravnih strokovnjakov. Po besedah dekanje pravne fakultete Vesne Rijavec je bilo v zadnjem času marsikaj slišati o točki obrata za Evropo, ki jo napovedujejo velike spremembe zaradi Brexita, a razplet tega procesa za zdaj še ni jasen. Vse morebitne spremembe pa predstavljajo velik izziv tudi za pravo in pravno stroko, ki mora poskrbeti za primerne okvirje boljšega sobivanja ne le v Evropi, pač pa po vsem svetu.

Slovenija vzdržana glede avtorskih pravic
Države članice EU so včeraj dale dokončno zeleno luč direktivi o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Po pisanju tujih tiskovnih agencij je za reformni sveženj glasovalo 19 držav, šest jih je bilo proti, tri so se vzdržale, med njimi Slovenija. Države imajo zdaj dve leti časa za prenos direktive v nacionalno zakonodajo. Navzoči na ministrskem srečanju članic EU so medtem potrdili nove emisijske standarde za osebne avtomobile. Do leta 2030 se bodo morali izpusti ogljikovega dioksida novih osebnih avtomobilov zmanjšati za 37,5 odstotka v primerjavi z letom 2021. Države članice EU pa so včeraj tudi potrdile mandat Bruslju za začetek pogajanj o trgovinskem sporazumu z ZDA.(TFL)