Dnevne zakonodajne novosti / 24. junij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 122/2021 z dne 23.7.2021
TEMA DNEVA
Z novelo ZDIJZ do podlage za vnovično uporabo podatkovnih zbirk velike vrednosti
Tema dneva

Predlog novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki je v javni razpravi do 22. julija, želi v skladu z evropsko direktivo vzpostaviti zakonsko podlago za objavo oz. vnovično uporabo podatkovnih zbirk velike vrednosti in za nudenje dinamičnih podatkov v realnem času. Poleg tega naj bi v ureditev vnovične uporabe vključili tudi podatke na raziskovalnem področju, kadar gre za financiranje iz javnih sredstev. Osnovno načelo direktive glede dostopa do podatkov je »odprto, kolikor je mogoče, zaprto, kolikor je potrebno«.(več)

Novela o zemljiški knjigi brez nasprotovanja čez matični odbor
Odbor DZ za pravosodje je včeraj opravil drugo obravnavo predloga novele zakona o zemljiški knjigi, ki med drugim v slovenski pravni red prenaša instrument povezanih nepremičnin. Rešitve ne prinašajo konceptualnih sprememb, a bodo pripomogle k učinkovitejšemu in varnejšemu delovanju zemljiške knjige, je dejal Zlatko Ratej s pravosodnega ministrstva.(več)

Odbor skozi predloga novel zakonov o zadrugah in kmetijstvu
Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je z nekaj dopolnili potrdil predloga novel zakonov o zadrugah, ki uvaja zadruge s posebnim pomenom, in kmetijstvu, ki med drugim vzpostavlja sistematično spremljanje stanja tal. Po pojasnilih ministra Jožeta Podgorška so rešitve pripravili skupaj z različnimi deležniki, kar je odbor pozdravil.(več)

Predlog sprememb parlamentarnega poslovnika na sejo DZ
Komisija DZ za poslovnik je podprla predlog sprememb in dopolnitev poslovnika, ki se tičejo poslanske imunitete in umika zakonskih predlogov iz zakonodajnega postopka. DZ mora spremembe potrditi z dvotretjinsko večino, kar pa, kot kaže, ne bo predstavljalo večje težave, saj so z izjemo Levice predlog podprli v vseh poslanskih skupinah.(več)

Odbor za kulturo opravil drugo branje novele o avdiovizualnih medijskih storitvah
Odbor DZ za kulturo je opravil drugo branje novele zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah. Ta v slovenski pravni red prinaša evropsko direktivo, ki se med drugim nanaša na storitve na zahtevo. Kljub nekaterim pomislekom, med drugim glede načrtovanega novega proračunskega sklada, so jo poslanci podprli z desetimi glasovi za in nič proti.(več)

Zdus predloga zakona o dolgotrajni oskrbi ni podprla
V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) predloga zakona o dolgotrajni oskrbi ne morejo podpreti. Kot so zapisali v izjavi za medije, bi zakon moral biti zasnovan po podobnih načelih, kot je to urejeno v primerljivih evropskih državah s sistemom socialnih zavarovanj.(več)

Dikaučič ob obisku vrhovnega sodišča izpostavil nadaljnje prioritete ministrstva
Pravosodni minister Marjan Dikaučič se je včeraj sestal s predsednikom vrhovnega sodišča Damijanom Florjančičem. Ob tem je poudaril, da bo delo pravosodnega ministrstva nadaljnjega pol leta temeljilo na prioritetah predsedovanja, kljub temu pa bodo nadaljevali tudi pogovore o ostalih temah, pri čemer bo v ospredju sodniška zakonodaja.(več)

Knez: Ustavno sodišče zagotavlja različnost družbe, a soustvarja vrednostno podstat
Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez v nagovoru ob 30-letnici sodišča ugotavlja, da ustavno sodišče s svojimi odločitvami in razlagami ustave po eni strani zagotavlja vso različnost v demokratični družbi, po drugi strani pa soustvarja enotno vrednostno podstat delovanja družbe. Razlaga ustave pa mora slediti času in okoliščinam razvoja, meni.(več)

Finančna uprava z novim posvetovalnim odborom
V. d. generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs) Ivan Simič je z namenom zmanjšanja tveganj napačnih ravnanj ali odločitev pri delu Fursa ustanovil novo strokovno posvetovalno skupino. Ta bo finančni upravi v pomoč pri sistemskih in procesnih vprašanjih v okviru njenih nalog in pristojnosti, so zapisali v sporočilu za javnost.(več)

Slovenija jutri obeležuje dan državnosti in prevzem predsedovanja Svetu EU
V Sloveniji bomo jutri obeležili dan državnosti in 30. obletnico osamosvojitve. Vrhunec prireditev v čast prazniku bo osrednja državna proslava, ki bo na praznični dan na Trgu republike v Ljubljani. Proslava bo posvečena tudi obeležitvi prevzema predsedovanja Slovenije Svetu EU, zato je pričakovati tudi pomembne tuje goste.(več)