Dnevne zakonodajne novosti / 1. april 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 29 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Protikriznemu mega-zakonu se obetajo številna dopolnila
Tema dneva

DZ danes še ne bo potrjeval zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa. Plenarna seja naj bi bila po novih načrtih jutri, a le, če se bo skozi obsežen vladni predlog ukrepov in množico vloženih dopolnil do tedaj prebil odbor DZ za finance. Ta obravnave včeraj ob živahni razpravi ni uspel dokončati. Med drugim je tudi koalicija napovedala več kot sto dopolnil, a vseh še niso uspeli pripraviti. Mnogi pa opozarjajo na možnost zlorab in breme za javne finance, predlagajo tudi še nove upravičence.(več)

Gospodarstvo poziva k upoštevanju pripomb na protikoronski zakon
Predstavniki gospodarstva vlado in poslance pozivajo, naj upoštevajo njihove pripombe na predlog protikriznega zakona. S tem bi se izognili nekaterim pastem, ki povzročajo negotovost podjetij ali zaradi katerih podjetja ne bodo preživela, pravijo. GZS denimo predlaga, naj bo delavec dolžan v času izrednih razmer izrabiti preostali lanski letni dopust in tretjino letošnjega, če ga delodajalec k temu pozove.(več)

SMC: Iz zakona črtali določilo glede pooblastil policistom za sledenje
Iz protikoronskega zakonskega paketa so na pobudo SMC umaknili 104. člen, ki bi policistom dajal pooblastilo za sledenje posameznikom brez odredbe sodišča, je stranka sporočila na Twitterju. "Takšnih posegov v temeljne ustavne pravice posameznikov nismo mogli dovoliti," so zapisali. Napovedane so tudi spremembe 103. člena.(več)

Vlada predlaga podelitev izjemnih pooblastil vojski
Vlada je včeraj potrdila besedilo predloga za podelitev izjemnih pooblastil vojski pri širšem varovanju državne meje in ga poslala v obravnavo v DZ, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Poslanci bi lahko o predlogu, na katerega so pripombe podale tudi poslanske skupine, odločali že jutri skupaj s protikoronskim zakonom.(več)

Osebna prijava začasnega prebivališča do nadaljnjega ni možna
Prijave začasnega prebivališča osebno ali preko pooblaščenca do nadaljnjega ni več mogoče opraviti, so sporočili z ministrstva za javno upravo. Na voljo ostajajo elektronske poti. Obvestilo ministrstva je pomembno v luči odloka, ki prepoveduje gibanje zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča.(več)

Sindikati proti omejevanju kroga upravičencev do dodatka
Sindikati s področja dejavnosti zdravstva in socialnega varstva protestirajo proti odločitvi vodstva nekaterih javnih zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodov, da omejijo krog upravičenih delavcev do izplačila dodatka za delo v rizičnih razmerah. Poudarjajo namreč, da pripada vsem, ki v teh dneh delo opravljajo na delovnem mestu.(več)

Ministrstvo predlaga posebno rešitev za samozaposlene v kulturi
Pomoč samozaposlenim, predvidena v predlogu zakona za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa, zadeva tudi področje kulture. Pristojni minister Vasko Simoniti je dejal, da je ministrstvo zaradi specifik dela samozaposlenih vložilo dopolnilo, po katerem bi ti izpad dohodkov izkazovali glede na zadnje polletje, in ne na februar.(več)

Bruselj zanima mnenje Evropejcev o podnebnih ciljih
Evropska komisija tudi v času epidemije novega koronavirusa nadaljuje priprave na dolgoročne prednostne naloge politike, vključno z evropskim zelenim dogovorom. Včeraj je tako Bruselj odprl spletno javno posvetovanje o povečanju podnebnega cilja EU za leto 2030 - izpusti naj bi se do takrat znižali za do 55 odstotkov.(več)

EU opozarja na pomembnost ureditve meje na irskem otoku
V Evropski komisiji so po prvem sestanku skupnega odbora EU in Združenega kraljestva za nadzor izvajanja sporazuma o brexitu opozorili, da je nujno pripraviti podroben časovni načrt in začeti izvajati ukrepe, potrebne za vzpostavitev nove ureditve na meji na irskem otoku v skladu z ločitvenim sporazumom.(več)