Dnevne zakonodajne novosti / 10. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za julij 2021
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v juliju 2021. V preteklem mesecu je začelo veljati ali se uporabljati 156 aktov, 37 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 120 predpisov. Tako je na zadnji dan julija veljalo 888 zakonov in 20.844 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Prelesnikova: Pri Krekovih navedbah glede aplikacije gre za sprenevedanje ali nepoznavanje
Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik nekatere navedbe direktorja NIJZ Milana Kreka minuli teden, povezane z aplikacijo za preverjanje izpolnjevanja pogojev PCT, ocenjuje kot "neresnične in zavajajoče". Po njenih besedah gre bodisi za sprenevedanje bodisi za nepoznavanje osnov delovanja pravne države, "oboje pa je velik problem".(več)

Policijski sindikat za dostop do gradiv strokovnega nadzora nad delom PU Ljubljana
Policijski sindikat Slovenije je minuli teden na generalnega direktorja policije Antona Olaja naslovil zahtevo za dostop do gradiv v zvezi s strokovnim nadzorom nad delom Policijske uprave (PU) Ljubljana. Olaj je v odzivu zapisal, da policija nikomur ne odreka informacij javnega značaja, obenem je oba sindikata pozval h konstruktivnosti.(več)

Sindikat Lobnika opozoril na diskriminacijo necepljenih delavcev v gostinstvu in turizmu
V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije so zagovornika načela enakosti Miha Lobnika opozorili, da so tisti delavci v gostinstvu in turizmu, ki se iz različnih razlogov niso cepili, diskriminirani na različnih področjih. Prosili so ga za pomoč, da bodo vsi državljani znova enakopravno obravnavani.(več)

Združenje socialnih zavodov Slovenije ZZZS očita neprimerno nižanje cen za oskrbo s covidom okuženih starejših
V Združenju socialnih zavodov Slovenije so kritični do ZZZS, ker da domovom za starejše "zavrača uvrstitev v najvišjo kategorijo zdravstvene nege za stanovalce, ki so bili v času drugega vala epidemije nameščeni v rdečih conah in so potrebovali poseben režim zdravljenja in nege". Na ZZZS očitke zavračajo kot neutemeljene.(več)

V letu 2019 v EU izdanih več kot 20.000 evropskih nalogov za prijetje
Danes objavljeni podatki kažejo, da je bilo v letu 2019 izdanih 20.226 evropskih nalogov za prijetje, ki v Evropski uniji predstavljajo osnovno orodje za pravosodno sodelovanje med državami članicami, so v sporočilu za javnost zapisali na Evropski komisiji.(več)

Vrednost blagovne menjave junija presegla predkoronsko raven
Slovenija je junija izvozila za 3,3 milijarde evrov blaga, kar je 21 odstotkov več kot enak mesec lani, uvoz blaga pa se je povečal za 30,6 odstotka na 3,4 milijarde evrov. Vrednost blagovne menjave je bila junija višja tudi od tiste izpred dveh let, ko gospodarska aktivnost še ni bila okrnjena zaradi posledic epidemije covida-19.(več)

IPCC: Povprečna globalna temperatura okoli 2030 višja za 1,5 stopinje
Povprečna globalna temperatura ozračja bo že okoli leta 2030 glede na predindustrijsko dobo višja za 1,5 stopinje Celzija, je v včeraj objavljenem poročilu posvaril Mednarodni panel za podnebne spremembe (IPCC), ki deluje pod okriljem Združenih narodov. Gre za najresnejše opozorilo doslej, da svetu in človeštvu grozijo katastrofalne naravne nesreče.(več)