Dnevne zakonodajne novosti / 21. september 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada v DZ poslala dopolnjen predlog zakona o debirokratizaciji
Tema dneva

Vlada je včeraj na dopisni seji določila in v DZ poslala novo besedilo predloga zakona o debirokratizaciji. Besedilo prinaša nekatere popravke, cilj predloga pa ostaja enak, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Črtane so nekatere določbe in osveženi podatki o ministru za pravosodje, opravljena potrebna preštevilčenja in osvežen 69. člen, ki se nanaša na že veljavne predpise, ki se še niso začeli uporabljati. Po petkovem sklepu kolegija predsednika DZ naj bi predlog obravnavali jutri, za kar imajo rezerviranih sedem ur razprave.(več)

V javni obravnavi predlog novele zakona o državnem odvetništvu
Ministrstvo za pravosodje je v javno obravnavo dalo predlog novele zakona o državnem odvetništvu, ki med drugim spreminja nekatere naloge državnih odvetnikov in jim omogoča, da za potrebe postopkov pred tujimi sodišči angažirajo zunanjega strokovnjaka iz vrst javne uprave. Pripombe na predlog novele je mogoče podati do 2. oktobra.(več)

Sodni svet: Z vladnim odlokom ni mogoče omejevati dostopa do sodišč
Z odlokom vlade o obveznem izpolnjevanju pogoja PCT glede na sprejeto stališče Sodnega sveta ni mogoče omejevati dostopa do sodišč in njihovega dela. Vsakršno poseganje v ustavno in zakonsko ureditev položaja sodstva s podzakonskimi predpisi je namreč nedopustno, saj skladno z ustavo ureditev sodišč lahko določa le zakon, so zapisali.(več)

Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi delavci, ki opravljajo delo na domu
Na ministrstvu za delo pojasnjujejo, da morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi delavci, ki opravljajo delo na domu. Za izpolnitev PCT pogoja za delo se šteje tudi samotestiranje s hitrim testom. Čas in kraj samotestiranja na delovnem mestu določi odgovorna oseba, čas opravljanja samostestiranja pa je možno šteti v delovni čas.(več)

Sindikat policistov za ostrejše pogoje za izrekanje opozoril pred redno odpovedjo
Sindikat policistov Slovenije predlaga ostrejše pogoje za izrekanje opozoril pred redno odpovedjo delovnega razmerja, zato so začeli zbiranje podpisov za vložitev pobude za spremembo zakona o delovnih razmerjih. Predlagajo, da bi moral za izrek opozorila obstajati razlog, ki bi ga delodajalec moral ustrezno utemeljiti, so zapisali na Facebooku.(več)

Nevladniki kritični do predloga zakona o odpadkih stranke SNS
Stranka SNS je v parlamentarno obravnavo vložila predlog zakona o odpadkih. Prepričani so namreč, da je zakon o varstvu okolja, ki trenutno ureja področje odpadkov, podnormiran. Do predloga so kritični v vrsti nevladnih okoljskih organizacij, ki ocenjujejo, da je predlog zakona napisan po meri družb za ravnanje z odpadno embalažo.(več)

Sviz poslance poziva k sprejetju zakona o znanstvenoraziskovalni dejavnosti
Državni zbor bo v okviru septembrske seje opravil prvo obravnavo predloga zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, o zakonu pa bo danes potekal tudi posvet v državnem svetu. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) v luči obeh dogodkov poslance ter sodelujoče na posvetu poziva k sprejetju zakona.(več)

Fiskalnemu svetu se izteka mandat, prej potrebne spremembe zakona
Fiskalnemu svetu, ki bdi nad slovenskimi javnimi financami, se čez pol leta izteče mandat in vlada že pripravlja razpis za nove člane. A pred njegovo objavo bo treba dopolniti zakon o fiskalnem pravilu, saj ta zdaj ne določa rešitve za primer, da novi člani fiskalnega sveta še niso imenovani, dotedanjim pa preneha petletni mandat.(več)

Na seji odbora za zdravstvo različna mnenja o popoldanskem delu zdravnikov
Člani odbora za zdravstvo so na včerajšnji nujni seji razpravljali o popoldanskem delu zdravnikov. V Levici, kjer so zahtevali sejo, menijo, da je popoldansko delo vzrok za čakalne vrste, ker da zdravniki zato manj delajo v svoji primarni ustanovi. Nekateri pa so nasprotno prepričani, da popoldansko delo pomaga krajšati čakalne vrste.(več)

EU podpira zavezo za zmanjšanje izpustov metana
Pobudo za zmanjšanje svetovnih izpustov metana, ki bo predstavljena na konferenci Združenih narodov o spremembi podnebja (COP26) novembra v Glasgowu, poleg ZDA podpira tudi EU. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik ZDA Joe Biden sta države pozvala, naj se zavezi pridružijo.(več)