Dnevne zakonodajne novosti / 14. april 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Podjetja že lahko oddajo vloge za pomoč po interventnem zakonu
Tema dneva

S sobotno uveljavitvijo zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic se upravičencem odpira možnost oddajanja vlog za uveljavljanje pomoči. Tudi izjava za pomoč samozaposlenim je že na voljo v eDavkih. Ukrepi iz zakona so skupaj vredni tri milijarde evrov, od tega se velik del namenja gospodarstvu, da bi s čim manj prask prebrodilo epidemijo in bilo takoj po njej pripravljeno na nov zagon. Zakon je sicer ponekod naletel na ostre kritike zaradi zapletenosti.(več)

O državni aplikaciji za sledenje okuženim še premalo podatkov
Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik v mnenju o aplikaciji za sledenje posameznikom, okuženim z novim koronavirusom, pravi, da so doslej predstavljeni podatki pomanjkljivi in da za natančnejšo opredelitev potrebuje oceno učinkov s tehničnimi parametri glede na cilje, ki jih zasleduje, in z vidika sorazmernosti.(več)

Prvi obeti omilitev ukrepov, a sproščenega druženja še ne bo
V enem mesecu po razglasitvi epidemije covida-19 je pri nas število potrjenih primerov okužbe naraslo za več kot tisoč. V zadnjih dneh je trend obolevnosti ugoden, zato se obetajo prve omilitve vladnih ukrepov. A pristojni poudarjajo, da razmere še niso stabilne in da socialni stiki še dolgo ne bodo takšni, kot smo jih vajeni. Tudi na počitnice v tujini letos skoraj zagotovo ne moremo računati.(več)

Novi paket ukrepov: 900 mio € posojil, poroštev in jamstvenih shem
Osnutek ukrepov, ki naj bi jih prinesel drugi intervencijski zakon za omilitev posledic epidemije, je po petkovem poročanju Televizije Slovenija napisan. Gospodarstvu bodo za odpravo likvidnostnih težav na voljo posojila, poroštva in jamstvene sheme, za kar bo namenjenih okoli 900 milijonov evrov.(več)

Vlada v pripravo ukrepov za likvidnost gospodarstva
Vlada se je v soboto seznanila s poročili vseh petih delovnih skupin za pripravo ukrepov in odločila, da bo ukrepe za likvidnost gospodarstva združila v ločen zakonski paket. Skupaj s popravki prvega paketa bi ga lahko vlada obravnavala 20. ali 21. aprila, je sporočil premier Janez Janša.(več)

Zakonu o nalezljivih boleznih se obetajo spremembe
Na sobotni seji je vlada tudi ugotovila, da je zakon o nalezljivih boleznih, ki je eno temeljnih pravnih orodij za spopad z epidemijo novega koronavirusa, potreben večjih dopolnil in popravkov. Ministrstvu za zdravje so zato naložili, da še ta teden pripravi novelo zakona.(več)

Po vstopu v državo odslej sedemdnevna karantena
Osebe, ki bodo odslej prišle v Slovenijo, bodo morale za sedem dni v karanteno na naslovu prebivanja ali nastanitve, nato se jih bo testiralo na novi koronavirus. Tujim delavcem bo moral ustrezno karanteno zagotavljati delodajalec. Omejitve med drugim ne bodo veljale za čezmejne delavce, tovorni promet in prehod države v istem dnevu.(več)

Odvzem vozniškega dovoljenja in zasegi vozil po novem nujne zadeve
Vrhovno sodišče je v četrtek v uradnem listu objavilo spremembo odredbe o ukrepih, ki veljajo na sodiščih zaradi epidemije koronavirusa. Z njo je med nujne zadeve, ki jih v času epidemije obravnavajo sodišča, znova uvrstilo začasni odvzem vozniškega dovoljenja in zasege motornih vozil po zakonu o prekrških.(več)

Odvetniška zbornica za nadaljevanje dela sodišč
Odvetniška zbornica Slovenije je na vrhovno sodišče in pravosodno ministrstvo naslovila poziv, naj sodišča kljub epidemiji koronavirusa nadaljujejo z rednim delom, kjer to lahko. Opozarja, da Sloveniji sicer grozi kolaps pravne države. Na vrhovnem sodišču so po poročanju spletnega Dnevnika do predloga zbornice zadržani.(več)

Evropski komisar: Prisilno sledenje telefonom ne pride v poštev
Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je zatrdil, da prisilni ukrepi sledenja mobilnim telefonom v Evropski uniji za sledenje okuženim z novim koronavirusom "ne pridejo v poštev". Kaj takega je po njegovih besedah možno le na prostovoljni podlagi in samo za zdravstvene oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.(več)