Dnevne zakonodajne novosti / 4. december 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Sklepi o šolanju na daljavo ne veljajo, vlada ima še dva dni za ukrepanje
Tema dneva

Ustavno sodišče je odločilo, da so sklepi vlade in ministrice za izobraževanje Simone Kustec o šolanju na daljavo oz. njegovem podaljšanju neveljavni, ker niso bili ustrezno objavljeni. Vladi je dalo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem, sledi iz sklepa, objavljenega v včerajšnjem uradnem listu. Če se bo vlada odločila, da šole ostajajo zaprte, pa bodo izpolnjeni pogoji za začasno zadržanje prepovedi izvajanja vzgoje in izobraževanja v šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami.(več)

Vlada sprejela izhodno strategijo in podaljšala veljavnost turističnih bonov
Vlada je veljavnost turističnih bonov podaljšala do konca leta 2021. Hkrati je podaljšala veljavnost vseh aktualnih protikoronskih omejitev in ob tem sprejela tudi izhodno strategijo sproščanja ukrepov. Kot glavna pogoja sta opredeljena sedemdnevno povprečje okuženih in število bolnikov v bolnišnicah - za sprostitev paketov ukrepov bo zadostoval en dosežen pogoj. Najprej se bodo sprostili javni potniški promet v omejenem obsegu, muzeji, knjižnice, frizerji in pedikura.(več)

Vlada v DZ pošilja noveli o osebni izkaznici in prijavi prebivališča
Vlada je včeraj tudi določila besedili predloga novel zakona o osebni izkaznici in zakona o prijavi prebivališča. S prvo zagotavlja pravno podlago za uvedbo biometričnih osebnih izkaznic, z drugo pa bo skušala zajeziti problematiko fiktivnih prijav prebivališč, so sporočili po seji vlade.(več)

Vlada na seji tudi o gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji redni seji med drugim še podjetju Fraport Slovenija potrdila državno pomoč v višini pet milijonov evrov za delno povrnitev škode zaradi posledic epidemije covida-19. Sprejela je predlog novele zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev ter predlog zakona o zagotavljanju zemljišč za izvajanje izobraževalnih ter raziskovalnih in razvojnih dejavnosti s področja kmetijstva in gozdarstva.(več)

GZS pripravila predloge 13 sistemskih ukrepov za sedmi protikoronski zakon
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je vladi posredovala predloge ukrepov, za katere je prepričana, da jih je treba vključiti v sedmi protikoronski zakonodajni paket. Med drugim znova predlagajo preložitev uveljavitve določil zakona o minimalni plači, ki bo po njihovih navedbah z novim letom sicer povzročil velik dvig plač.(več)

Tudi iz sindikalnih vrst novi pozivi in predlogi za PKP7
Iz sindikalnih vrst prihajajo novi pozivi in predlogi vladi ob pripravi predloga sedmega protikoronskega zakona. Svoje so predstavili v KSS Pergam, Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije in Sindikatu obrti in podjetništva. Kritični so tudi, ker da niso vključeni v pripravo protikoronske zakonodaje, dosedanji ukrepi pa da niso zadostni.(več)

Cepljenje proti covidu-19 bo brezplačno za vse, najprej v domovih za starejše in zdravstvu
Načrt cepljenja, ki ga je pripravila država, predvideva, da bo cepljenje proti covidu-19 brezplačno in bo ne glede na zdravstveno zavarovanje zagotovljeno vsem, ki se bodo želeli cepiti. Najprej bodo cepili v domovih za starejše ter zaposlene v zdravstvu, je povedala Doroteja Novak Gosarič z ministrstva za zdravje.(več)

Opozicija in koalicija razdeljeni glede sodelovanja Madžarov pri drugem tiru
Člani komisije za nadzor javnih financ so včeraj tehtali prednosti in slabosti sodelovanja Madžarske pri drugem tiru med Divačo in Koprom. Predlagatelji seje iz vrst opozicije so pozvali, naj se država ne odreče strateški infrastrukturi, minister Jernej Vrtovec in koalicija pa so izpostavili, da brez zalednih držav ne bo želenega razvoja Luka Koper.(več)

Zagovornik načela enakosti ugotovil diskriminacijo zaradi neusklajevanja invalidnin
Zagovornik načela enakosti je na podlagi pobude oškodovanca opravil oceno diskriminatornosti pravne ureditve usklajevanja invalidnin za telesne okvare. Ugotovil je, da je na področju načina usklajevanja vrednosti invalidnin z inflacijo pravna praznina, kar po oceni zagovornika povzroča diskriminacijo.(več)

Generalni pravobranilec za zavrnitev tožbe Madžarske glede sprožitve 7. člena
Generalni pravobranilec Sodišča EU je včeraj predlagal, da sodišče zavrne tožbo Madžarske v zahtevi za razveljavitev odločitve Evropskega parlamenta, ki je leta 2018 proti Madžarski sprožil postopek zaradi kršitve temeljnih evropskih vrednot. Odločitev se pričakuje v prihodnjih tednih.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odredba o zgornji meji števila ponudb za delo v Republiki Sloveniji za leto 2021
Pravilnik o evidencah prekrškovnih organov, evidenci pravnomočnih sodb oziroma sklepov o prekrških, skupni evidenci kazenskih točk v cestnem prometu ter skupni informacijski infrastrukturi
Pravilnik o strokovnem usposabljanju in preizkusu znanja za upravljalca energetskih naprav
Pravilnik o vrstah zdravstvene dejavnosti
Sklep o ustanovitvi javnega zavoda Moderna galerija
Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in 2022 (ZIPRS2122)
Zakon o pacientovih pravicah (ZPacP)
Zakon o varstvu osebnih podatkov na področju obravnavanja kaznivih dejanj (ZVOPOKD)
Odločbe sodišč
VSRS Sodba VIII Ips 16/2020 - sporazumno prenehanje pogodbe o zaposlitvi - prava volja - napake volje - nerazsodnost - uporaba splošnih pravil civilnega prava
VSRS Sodba I Ips 8050/2018 - kršitev kazenskega zakona - kaznivo dejanje ponarejanja listin - listina - dokazovanje pravnorelevatnega dejstva - elektronska oblika - elektronska...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o izvajanju Uredbe (EU) Evropskega parlamenta in Sveta o sodelovanju med nacionalnimi organi, odgovornimi za izvrševanje zakonodaje o varstvu potrošnikov (ZIUIZVP) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 1381-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami v vzgoji in izobraževanju (ZOOMTVI) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 1380-VIII
Ostali dokumenti
Kaj šesti paket protikorona ukrepov prinaša davčnim zavezancem?