Dnevne zakonodajne novosti / 14. junij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 122/2021 z dne 23.7.2021
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za maj 2021
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v maju 2021. V preteklem mesecu je začelo veljati ali se uporabljati 174 aktov, 37 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 107 predpisov. Tako je na zadnji dan maja veljalo 886 zakonov in 20.782 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Ustavno sodišče zavrglo zahtevo za oceno ustavnosti ukrepov v javnem prevozu
Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo in pobudo za oceno ustavnosti dela odlokov o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov v času epidemije. Na ustavno sodišče sta se obrnila sindikat delavcev prometa in zvez ter sindikat taksistov, kjer menijo, da so bile delavcem z zahtevo po pogostem obveznem testiranju kršene ustavne pravice.(več)

Poslanci ta teden tudi o imenovanju Dikaučiča za pravosodnega ministra
Poslanci bodo na torkovi izredni seji odločali o imenovanju Marjana Dikaučiča za novega pravosodnega ministra. Na odboru DZ je prepričal večino, zato tudi na plenarni seji DZ težav pri imenovanju načeloma ni pričakovati. Delovna telesa DZ pa bodo ta teden obravnavala nekaj odmevnih zakonov, med drugim glede financiranja zasebnih šol.(več)

Večji del opozicije ponovno s pozivom k spremembam v sestavi delovnih teles DZ
Poslanske skupine LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezanih poslancev ponovno opozarjajo, da določitev števila mest poslanskih skupin v delovnih telesih DZ ni ustrezno. Kot so zapisali v omenjenih poslanskih skupinah, so količniki, preračunani na velikost posamične poslanske skupine, neupoštevani, zato predlagajo spremenjeno sestavo delovnih teles.(več)

Objavljen razpis za zbiranje kandidatur za člana Državne revizijske komisije
Mandatno-volilna komisija DZ (MVK) je v uradnem listu objavila javni razpis za zbiranje kandidatur za člana Državne revizijske komisije, ki se imenuje izmed kandidatov z ustrezno izobrazbo, ki ni pravne smeri. Rok za oddajo prijave je do vključno 17. avgusta.(več)

Poklukar: V torek predvidoma zadnji dan razglašene epidemije
Epidemiološka slika v državi je v teh dneh ugodna, zato je strokovna skupina predlagala vladi, da po izteku zdaj veljavne epidemije te ne podaljšuje, je na petkovi vladni novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Tako bo po njegovih besedah torek predvidoma zadnji dan epidemije. To sicer še ne pomeni odprave vseh ukrepov.(več)

Od sobote olajšan vstop v Slovenijo s hrvaškega Jadrana
Hrvaški Jadran, Švica, Vatikan, avstrijska dežela Tirolska, Ciper, Češka, Luksemburg, Nemčija, Poljska, Slovaška, BiH, Srbija in Črna gora od sobote niso več na rdečem seznamu z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom. To pomeni, da je vstop v Slovenijo možen brez napotitve v karanteno.(več)

Državnotožilski svet v zvezi z evropskimi tožilci vložil pobudo za tožbo proti vladi
Državnotožilski svet je uresničil napoved iz začetka meseca in na državno odvetništvo vložil pobudo za tožbo proti vladi. V njej predlagajo, da državni odvetniki vložijo tožbo zoper sklep vlade o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev, je v petek na spletni strani poročal Dnevnik.(več)

Na sodiščih: V Celju predviden predobravnavni narok v zadevi Teš 6
Ta teden se bo po več letih in zapletih s predobravnavnim narokom v Celju predvidoma začelo sojenje zaradi očitkov o oškodovanju pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. V Ljubljani pa bodo predvidoma danes izrekli sodbo četverici nekdanjih policijskih sindikalistov iz afere Koprivnikar.(več)

Voditelji G7 obljubili cepivo revnejšim državam in krepitev boja proti podnebnim spremembam
Voditelji držav skupine G7 so na vrhu v Cornwallu sklenili, da bo skupina revnejšim državam darovala najmanj milijardo odmerkov cepiva proti covidu-19. Podprli so tudi pospešitev ukrepanja proti podnebnim spremembam in napovedali, da bo morala Rusija odgovarjati zaradi kibernetskih napadov. Ostri so bili tudi glede Kitajske.(več)

Veleposlaniki EU potrdili novo priporočilo glede omejitev potovanj v Evropi
Države članice EU so na ravni veleposlanikov potrdile priporočilo glede omejitev potovanj v času pandemije covida-19, ki ga je konec maja predlagala Evropska komisija. Za povsem cepljene osebe in prebolevnike v skladu z novim priporočilom za potovanja po Evropi naj ne bi veljale dodatne omejitve.(več)