Dnevne zakonodajne novosti / 5. oktober 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
V večstanovanjskih stavbah razpršilniki; v šolah manj mask
Tema dneva

Vlada je v petek zvečer na dopisni seji sprejela odlok o namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Namestitev bodo morali zagotoviti upravniki, in sicer ob vhodu v stavbo in ob vhodu v dvigalo, če ga večstanovanjska stavba ima. Novi odlok bo začel veljati v sredo. Za Zbornico za poslovanje z nepremičninami pri GZS odlok ni sporen. "Stroški seveda bodo, a niso primerljivi s tistimi, ki so nastali zaradi razkuževanja površin," je dejal direktor zbornice.(več)

Maske za otroke v vrtcih in šolah niso več potrebne
Vlada je v petek sprejela tudi spremembe nošenja mask v vrtcih in šolah, pri čemer te ne bodo več potrebne za otroke v vrtcih ter učence in dijake, ko so v matičnem oddelku, pa tudi za vzgojitelje v vrtcih in učitelje do vključno 3. razreda.(več)

Vlada pripravlja predlog združitve ključnih regulatorjev v dve agenciji
Končuje se kratko medresorsko usklajevanje osnutka zakona, s katerim bi vlada združila kar osem ključnih regulatorjev v dve super agenciji. Njuno vodstvo bi imenovala vlada. Kot argument za spremembe na ministrstvu za gospodarstvo, kjer so osnutek pripravili, navajajo debirokratizacijo in racionalizacijo.(več)

Ta teden v DZ zadnje dejanje odstavljanja kmetijske ministrice
Poslanke in poslanci bodo ta teden odločali o predlogu za razrešitev kmetijke ministrice Aleksandre Pivec. Ta je prepričana, da je svoje delo opravljala dobro, a se ji je po plazu očitkov o spornem ravnanju na njenih obiskih "zgodila stranka". Na poslanskih klopeh pa bo tudi predlog proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti.(več)

Obseg dela in opravljenih nalog Sodnega sveta v opaznem porastu
Obseg dela in opravljenih nalog Sodnega sveta je v zadnjih letih v opaznem porastu, kar kaže tudi poročilo o delu v letu 2019, ki ga je Sodni svet poslal v obravnavo DZ. Število opravljenih nalog je namreč marsikje opazno preseglo številke iz leta 2018. V Sodnem svetu pa ob povečanju dela opozarjajo na pomanjkanje kadra in financ.(več)

Pred vrati odločitev o blokadi Huaweija v Sloveniji
Vlada naj bi v prihodnjih tednih po neuradnih informacijah odločala o sklepu, s katerim bi kitajski Huawei označila za dobavitelja z visokim tveganjem. Kot je razvidno iz dokumenta, ki ga je pridobila STA, je ocena tveganja pripravljena na podlagi evropskih meril za kibernetsko varnost tehnologije 5G. V Huaweiju so nad novico negativno presenečeni.(več)

Sviz za državno financiranje zaščitnih mask za učence, dijake in študente
V šolskem sindikatu Sviz opozarjajo, da je vlada iz predloga petega protikoronskega paketa črtala med socialnimi partnerji že usklajeno določbo, da bo država zaščitne maske financirala tudi za učence, dijake in študente. Poslance zato pozivajo, naj zakon v DZ z dopolnili spremenijo tako, kot je bilo dogovorjeno s sindikati.(več)

Okrožno sodišče o Rupniku: Obdolženec velja za neobsojenega
Ljubljansko okrožno sodišče je ustavilo postopek zoper domobranskega generala Leona Rupnika. Predsednik senata, ki je presojal vprašanje, ali je možno začeti novo sojenje zoper po vojni usmrčenega generala, je poudaril, da po zakonu o kazenskem postopku mrtvi osebi ni mogoče soditi. S tem obdolženec velja za neobsojenega.(več)

Na sodiščih narok zaradi nepravilnosti v programu za razvoj Pomurja
Ta teden na sodiščih po Sloveniji prinaša več odmevnih obravnav. V Ljubljani bo devet let po odmevnih hišnih preiskavah predobravnavni narok za obtožene kaznivih dejanj glede domnevnih nepravilnosti v programu za razvoj Pomurja. V Mariboru pa bo izrek sodbe za očitano smrt iz malomarnosti, povezano s popivanjem in padcem s čolna v Dravi.(več)

ECB o scenarijih za uvedbo digitalnega evra
ECB je pripravila poročilo o morebitni uvedbi digitalnega evra. Digitalni evro bi bila elektronska oblika centralnobančnega denarja, s katerim bi državljani in podjetja enako kot z bankovci, a v digitalni obliki, lahko hitro, preprosto in varno opravljali vsakodnevna plačila. Digitalni evro ne bi zamenjal gotovine, ampak bi jo dopolnjeval.(več)