Dnevne zakonodajne novosti / 2. junij 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 90/2022 z dne 5.7.2022
TEMA DNEVA
V uporabi nova gradbeno-prostorska zakonodaja
Tema dneva

S prvim junijem sta se začela uporabljati nova gradbeni zakon in zakon o urejanju prostora, ki sta začela veljati konec leta 2021. Nova zakona ne spreminjata sistema, ampak nadgrajujeta prejšnjo ureditev, tako da naj bi med drugim prinesla učinkovitejše postopke. Gradbeni zakon prinaša novosti tudi pri izdaji gradbenega dovoljenja, enostavnejše je pridobivanje uporabnega dovoljenja za enostanovanjske hiše. Zakon o urejanju prostora pa med drugim prinaša projektni pristop k sprejemanju prostorskih aktov.(več)

DZ potrdil ministrsko ekipo 15. slovenske vlade, ki jo bo vodil Robert Golob
Poslanci državnega zbora so s 53 glasovi za in 28 proti včeraj potrdili ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob. Slovenija je s tem dobila 15. vlado, ki jo bodo sestavljale stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica. Na ministrstvih bodo danes potekale primopredaje poslov, vlada pa se bo popoldne znova sestala na seji.(več)

Nova vladna ekipa začela delo, imenovana velika večina državnih sekretarjev
Novoizvoljena vlada, ki jo bo vodil predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, je na ustanovni seji že oblikovala najožjo ekipo sodelavcev. Po besedah Goloba so ministri obravnavali 47 točk, ki so obsegale kadrovska imenovanja in reorganizacijske spremembe. Sprejeli pa so tudi sklep, po katerem morajo ministrstva pregledati vse zaposlitve, premestitve in napredovanja od 1. 1. 2020 do 1. junija letos.(več)

Janševa vlada podprla uvrstitev vzpostavitve logističnega centra NIJZ in prostorov službe za preskrbo s cepivi v načrt razvojih programov
Odhajajoča vlada Janeza Janše je včeraj dopoldne na dopisni seji podprla uvrstitev projekta vzpostavitev logističnega centra Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in prostorov službe za preskrbo s cepivi v načrt razvojih programov za obdobje 2022-2025.(več)

SDS predlaga oprostitev plačila dohodnine za mlade do 26 let
Poslanci SDS so v parlamentarni postopek vložili predlog za dopolnitev zakona o dohodnini. Glavni cilj predlaganega zakona je oprostitev plačila dohodnine vseh davčnih zavezancev, starih do vključno 26 let, ne glede na vrsto prejetega dohodka, so zapisali v predlogu zakona, objavljenem na spletni strani DZ.(več)

Prvi rok za preverjanje znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike bo 23. junija
Zdravniška zbornica Slovenije je na podlagi zakona o zdravniški službi s 1. junijem začela kot javno pooblastilo izvajati preverjanja znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike in zobozdravnike. Prvi rok za preverjanje znanja bo 23. junija, so napovedali v zbornici.(več)

Na ljubljanskem sodišču s pilotnim projektom iščejo rešitve za implementacijo strojnih prepisov zvočnih zapisov
Ljubljansko okrožno sodišče je včeraj predstavilo projekt Tipko, ki je namenjen implementaciji strojnih prepisov zvočnih zapisov v delovni proces sodišča. Z njim želijo razbremeniti sodno osebje in doseči hitrejše poslovanje s strankami v postopku. Opozorili so tudi na podcenjen položaj sodnega osebja, kar povzroča težave v delovnem procesu.(več)

Sojenje nekdanjim vodilnim v Novi KBM se je z zagovori le začelo
Senatu mariborskega sodišča pod vodstvom Danile Dobčnik Šošterič je po dveh letih in pol od prvega predobravnavnega naroka le uspelo izpeljati začetek glavne obravnave zoper nekdanjega prvega moža Nove KBM in soobotožene zaradi domnevno spornih poslov s hrvaškimi nepremičninami. Vsi štirje nekdanji visoki uslužbenci banke so opravili zagovore.(več)

Generalni tožilec Šketa pozdravlja prvo obletnico delovanja Evropskega javnega tožilstva
Generalni državni tožilec Drago Šketa se je v Luksemburgu udeležil slovesnosti ob prvi obletnici začetka delovanja Evropskega javnega tožilstva (EPPO). Slovenska delegirana tožilca Tanja Frank Eler in Matej Oštir sta sicer zaradi zapletov pri imenovanjih z delom začela šele novembra lani.(več)

Hrvaška z dokončno zeleno lučjo Bruslja za prevzem evra
Evropska komisija je v včeraj objavljenem konvergenčnem poročilu za leto 2022 dokončno ocenila, da Hrvaška izpolnjuje kriterije za prevzem evra s 1. januarjem 2023. Sklep o priključitvi Hrvaške evrskemu območju bo v dokončno potrditev predlagala Svetu EU, ki združuje članice povezave. Z novim letom bo imelo območje z evrom tako 20 članic.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Pravilnik o pripravništvu in strokovnih izpitih zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev na področju zdravstvene dejavnosti
Pravilnik o vsebini in poteku pripravništva in sekundariata ter strokovnem izpitu doktorjev dentalne medicine in zdravnikov
Sklep o določitvi deležev odpadne embalaže za julij, avgust in september 2022
Splošni akt o promocijskem umeščanju izdelkov in sponzoriranju
Uredba o metodologiji za izračun referenčnih cen za medicinske pripomočke in medicinsko opremo
Uredba o obveznem prispevku za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov za zavezance sektorja mleka za obdobje 2023–2025
Uredba o odpadkih
Odločbe sodišč
VSRS Sklep I Up 21/2022 - COVID-19 - začasni ukrepi v času epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) - odlok - redno šolanje - nošenje mask - varstvo ustavnih pravic v upravnem sporu ...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo o predstavitvi Uroša Brežana kot kandidata za ministra za okolje in prostor, EPA 0079-IX
Poročilo o predstavitvi kandidata za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, EPA 0079-IX
Poročilo o predstavitvi Sanje Ajanović kot kandidatke za ministrico za javno upravo, EPA 0079-IX
Poročilo o predstavitvi kandidata za ministra za finance, EPA 0079-IX
Poročilo o predstavitvi dr. Dominike Švarc Pipan kot kandidatke za ministrico za pravosodje, EPA 0079-IX