Dnevne zakonodajne novosti / 7. januar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Do stanovanjskega kredita s pomočjo države?
Tema dneva

Ministrstvo za finance je objavilo predlog zakona o poroštvih države za stanovanjske kredite. Njegov namen je olajšati začetek samostojne življenjske poti mladim in mladim družinam. Predvideno je 100-odstotno poroštvo države za kredite do višine glavnice 150.000 evrov z ročnostjo največ 30 let (z vključenimi reprogrami) in lastna udeležba kreditojemalca v višini vsaj 20 odstotkov, pri čemer bo država kot porok namesto kreditojemalca plačala največ šest zapadlih obrokov. Predlog bo v javni obravnavi do 10. februarja.(več)

Svet vlade naklonjen predlogu raziskovalnega zakona
Svet vlade za znanost in tehnologijo je na včerajšnji seji podprl predlagane rešitve zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti. Ob tem opozarja na nujno prevetritev ustreznejše ureditve izpostavljenih vprašanj, kot sta lastnina premoženja javnih raziskovalnih zavodov in kadrovska avtonomija znanstvenoraziskovalne sfere.(več)

AVK pri upravljanju blokov ne opaža kršenja zakonodaje
Čeprav na področju upravljanja večstanovanjskih objektov obstajajo določene anomalije, Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) ne ugotavlja tudi neposrednega kršenja zakonodaje s področja konkurence. Zaradi regionalnosti delovanja posameznih upravnikov tudi ni mogoče izpostaviti upravnika, ki bi imel izstopajoč položaj na trgu.(več)

Nina Betetto predsednica Posvetovalnega sveta evropskih sodnikov
Vrhovna sodnica Nina Betetto, ki jo je Posvetovalni svet evropskih sodnikov (CCJE) na plenarnem srečanju novembra lani v Strasbourgu izvolil za svojo predsednico, je 1. januarja prevzela funkcijo. CCJE je pomembno telo za vladavino prava, njeni člani pa so dobri poznavalci delovanja sodnih sistemov, je dejala ob izvolitvi.(več)

Stečajni upravitelj Adrie Airways prijavljene terjatve še prešteva
Kranjsko okrožno sodišče je stečajnemu upravitelju Adrie Airways podaljšalo rok za predložitev osnovnega seznama preizkušenih terjatev do družbe, ki je v postopku stečaja od lanskega oktobra. Zaradi velikega števila prijavljenih terjatev namreč njihov popis še poteka, je razvidno iz objave na Ajpesu.(več)

Osnutek tožilske odločitve v zadevi Teš 6 že presegel 1000 strani
Specializirano državno tožilstvo tudi po preteku dodatnega časa za pripravo obtožnice, ki ga je odobrilo celjsko sodišče, te še ni pripravilo. Rok, ki je sicer instrukcijski, je potekel sredi prejšnjega meseca, na tožilstvu pa so za STA pojasnili, da bo tožilska odločitev sprejeta v čim krajšem času, osnutek odločitve pa že presega 1000 strani.(več)

Lah bo moral zaradi prestopa povrniti stroške iz kampanje
Nekdanji poslanec SDS Zvonko Lah mora zaradi prestopa v drugo poslansko skupino po odločitvi višjega sodišča stranki SDS povrniti stroške volilne kampanje v letu 2014 v višini 5161 evrov, so tvitnili v SDS, kjer pa sodbe, ki je pravnomočna, ne razkrivajo v celoti. Lah je za STA dejal, da se bo zdaj pritožil še na vrhovno sodišče.(več)

Nekdanjim vodilnim v Hypu med 6 in 8 let zapornih kazni
Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je nekdanje vodilne v finančni skupini Hypo Alpe Adria Antona Romiha, Božidarja Špana, Andreja Potočnika in Andreja Oblaka za kazniva dejanja zlorabe položaja in pranja denarja obsodil na večletne zaporne kazni, dolge med šest in osem let, ter vsakemu naložil plačilo okrog 35.000 evrov denarne kazni.(več)

Zunanji ministri EU v petek na izrednem srečanju o Iranu
Zunanji ministri EU bodo po neuradnih informacijah v petek popoldne na izrednem srečanju v Bruslju razpravljali o iranski krizi. Temeljni cilj EU je umiriti napetosti, ki so močno narasle konec minulega tedna, potem ko so ameriške sile v letalskem napadu ubile poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde, generala Kasema Solejmanija.(več)