Dnevne zakonodajne novosti / 3. november 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Odbor DZ za pregon nekaterih groženj po uradni dolžnosti
Tema dneva

Odbor DZ za pravosodje je za obravnavo na seji DZ pripravil dopolnjeni predlog novele kazenskega zakonika. Zanj je glasovalo sedem poslancev, proti pa jih je bilo pet. Predlog predvideva, da se bodo osumljenci kaznivega dejanja grožnje proti najvišjim predstavnikom države in njihovim bližnjim preganjali po uradni dolžnosti in ne več na predlog. Kar koalicija ni uspela s predlogom novele zakona o varstvu javnega reda in miru, zdaj skuša vnesti v kazenski zakonik, je v razpravi dejala Nataša Sukić iz Levice.(več)

Odbor DZ korenito spremenil predlog zakona o odpravi krivic zaradi izbrisa pravnih oseb
Odbor DZ za gospodarstvo je z dopolnili k skoraj vsem členom močno spremenil predlog zakona o odpravi krivic zaradi izbrisa pravnih oseb, ki ga je pripravil državni svet. Glede na prvotni predlog je med drugim omejena možnost zahtevanja odškodnine in s tem tudi skupni znesek, ki bi lahko bremenil državo.(več)

Kranjski svetniki za ustavno presojo zakonov o lokalni samoupravi in referendumu
Kranjski mestni svetniki so na dopisni seji, ki se je končala včeraj, pooblastili župana, da še pred morebitnim razpisom referenduma za ustanovitev Občine Golnik na ustavno sodišče zaradi zaščite pred posegom v ustavne pravice kranjske občine vloži zahtevo za oceno ustavnosti zakonov o lokalni samoupravi ter o referendumu in ljudski iniciativi.(več)

Predsednik sodnega sveta Horvat opozoril na načrtovano nižanje sredstev za sodstvo
Predsednik Sodnega sveta RS Vladimir Horvat je ob predaji letnega poročila sodnega sveta predsedniku DZ Igorju Zorčiču izpostavil načrtovano manjše financiranje sodnega sistema in sodnega sveta iz proračuna v prihodnjih dveh letih, kot je bilo sprva predvideno. Vlada je sredstva zmanjšala enostransko, govorimo celo o sankcioniranju, je dejal.(več)

Sviz začel z zbiranjem podpisov proti spreminjanju sestave svetov zavodov
Sindikat Sviz je začel z zbiranjem podpisov med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju proti spreminjanju sestave svetov vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki bi jo prinesla novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Podpise bodo zbirali do 19. novembra.(več)

Visokošolski sindikat opozarja na vsebinske nedorečenosti novega znanstvenega zakona
Visokošolski sindikat Slovenije opozarja, da je predlog novega zakona o znanstvenoraziskovalni dejavnosti vsebinsko nedorečen in poln pravnih nejasnosti. V sindikatu ocenjujejo, da je nekatere določbe zakona nujno potrebno dopolniti, je za STA povedal Marko Marinčič.(več)

Mirovni inštitut s kampanjo #ZASTATUS za ureditev statusa izbrisanih
Na mirovnem inštitutu so zagnali donacijsko kampanjo #ZASTATUS, namenjeno ureditvi statusa izbrisanih oseb, ki bo potekala v mesecu novembru in decembru. Zbrana sredstva bodo namenjena stroškom zastopanja izbrisanih posameznikov brez statusa, stroškom postopkov, taks, pridobivanja dokumentacije in prevodov, so sporočili z mirovnega inštituta.(več)

Taksist za smrt 18-letnika pravnomočno obsojen na tri leta zapora
Taksist Zemir Hušidić, ki je decembra 2016 na Slovenski cesti v Ljubljani do smrti zbil 18-letnika, je pravnomočno obsojen na tri leta zapora in prepoved vožnje motornih vozil kategorije B za dve leti. Ljubljansko višje sodišče je namreč po poročanju časnika Delo zavrnilo njegovo pritožbo in potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča.(več)

Evropska komisija prepoveduje uporabo več kemikalij v kozmetičnih izdelkih
Evropska komisija se je odločila prepovedati uporabo 23 kemikalij v kozmetičnih izdelkih, ki so rakotvorne, mutagene ali strupene za razmnoževanje (CMR), zaradi njihovih dolgoročnih in škodljivih učinkov na zdravje ljudi. Prepoved bo začela veljati 1. marca prihodnje leto, so sporočili v Bruslju.(več)