18. september 2014
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Danes odločanje o 12. vladi

Poslanci bodo danes potrjevali ministrsko ekipo vlade Mira Cerarja, v kateri bodo sodelovale SMC, DeSUS in SD. Skupaj imajo trdno večino v DZ, zato presenečenj na seji ni pričakovati. Slovenija bo tako po več kot štirih mesecih predvidoma dobila vlado s polnimi pooblastili, ki bo 12. v samostojni državi. Poslanci bodo o 16-članski ministrski ekipi glasovali javno, za sprejem odločitve je potrebna navadna večina. Vladna ekipa se bo na ustanovni seji sestala v najkrajšem času, danes zvečer ali v petek, ko jo bo po napovedih sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor.

Če storite prometni prekršek v tujini oziroma državi članici, boste zagotovo kaznovani. To omogoča evropska direktiva o lažji čezmejni izmenjavi informacij o prometnih prekrških, povezanih z varnostjo v cestnem prometu. Slednjo je na včerajšnji nujni seji podprl tudi odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor. Ko se ugotovita ime in naslov lastnika vozila, se lahko domnevnemu storilcu prekrška pošlje pismo na podlagi vzorca iz direktive. Na podlagi direktive država članica, v kateri je bil storjen prekršek, ohrani pravico do odločanja o nadaljnji obravnavi prometnega prekrška.

Obsojeni preprodajalec mamil, 46-letnik iz Portoroža, bo moral državi plačati dobrih 247.000 nezakonito pridobljenih evrov, je odločilo ljubljansko okrožno sodišče. Gre za prvo, sicer še nepravnomočno sodbo, ki temelji na zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora je sicer državni zbor sprejel novembra 2011, uporablja pa se od maja 2012. Zakon je uvedel t. i. finančno preiskavo, ki se lahko začne pri sumu pridobitve nezakonitega premoženja v vrednosti več kot 50.000 evrov, ter omogočil začasen in trajen odvzem nezakonito pridobljenega premoženja. Aprila letos pa je bil zakon noveliran. Po novem je tako obvezno oblikovanje finančne preiskovalne skupine, v kateri so predstavniki državnega tožilstva, policije, davčne in carinske uprave ter urada za preprečevanje pranja denarja.

Odbor državnega zbora za zadeve Evropske unije (OEU) je včeraj na nujni seji razpravljal o sporni kandidaturi odhajajoče premierke Alenke Bratušek za evropsko komisarko iz Slovenije. Odbor je ob koncu soglasno sprejel sklep, v katerem poziva k spremembi zakonodaje na način, da bo v postopek imenovanja komisarskega kandidata iz Slovenije vključen tudi DZ.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
Danes v tej rubriki ni novosti.

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 18.9.2014 - 18.9.2014 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU   1 novost 13 novosti      
2. UPRAVNO PRAVO     13 novosti      
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO            
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV            
5. JAVNE FINANCE   1 novost        
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   3 novosti 1 novost 1 novost    
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI            
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA            
9. ZDRAVSTVENI SISTEM            
10. MEDNARODNI ODNOSI   1 novost        
11. OBČINE            
 

Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex