Dnevne zakonodajne novosti / 22. junij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 122/2021 z dne 23.7.2021
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče o dovoljenju za prebivanje v državi, kjer živijo ožji sorodniki
Tema dneva

Ustavno sodišče je sprejelo stališče, da zavrnitev dovoljenja za prebivanje v državi, v kateri živijo ožji sorodniki, lahko pomeni poseg v pravico do družinskega življenja. To velja tudi v primerih, ko se dovoljenje zavrne tujcu, ki je storil kaznivo dejanje, so včeraj sporočili z ustavnega sodišča. Pri oceni pravičnega ravnovesja med zagotavljanjem varnosti gostujoče države in pravico do družinskega življenja pa je treba upoštevati več meril. Pomembno težo pri odločanju ima korist otrok.(več)

Pahor v DZ poslal kandidaturi za viceguvernerko Banke Slovenije in zagovornika načela enakosti
Predsednik republike Borut Pahor je predsedniku DZ Igorju Zorčiču včeraj poslal predlog za imenovanje Irene Vodopivec Jean na mesto viceguvernerke Banke Slovenije in imenovanje Mihe Lobnika za zagovornika načela enakosti, so sporočili iz predsednikovega urada.(več)

Vlada sprejela ukrepe za pospešitev cepljenja
Vlada je na včerajšnji dopisni seji določila izvajanje strategije cepljenja proti covidu-19 in sprejela ukrepe za pospešitev cepljenja. Med drugim je ministrstvu za zdravje naložila, naj takoj organizira večje število mobilnih ekip, ki bodo cepljenje izvajale na različnih mestih.(več)

Državna sekretarja na pravosodnem ministrstvu Zlatko Ratej in Anže Erbežnik
Vlada je na včerajšnji seji za državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje, ki ga po novem vodi Marjan Dikaučič, imenovala Zlatka Rateja, ki je to funkcijo opravljal že v času mandata ministrice Lilijane Kozlovič. Na novo pa je funkcijo državnega sekretarja zasedel Anže Erbežnik.(več)

222 milijonov evrov za dolgotrajno oskrbo v letu 2025 predvidoma iz novega prispevka
Sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi je nujen za celovito in sistematično ureditev področja, je v petek poudaril minister Janez Poklukar. Prebivalstvo se namreč hitro stara in do leta 2025 bo upravičencev do dolgotrajne oskrbe skoraj 70.000. Stroški storitev so za to leto ocenjeni na 744 milijonov evrov, 222 milijonov bi prispeval nov prispevek.(več)

STA s pritožbo na sklep o zavrnitvi začasne odredbe
STA bo prek pooblaščene odvetniške pisarne vložila pritožbo na sklep okrožnega sodišča v Ljubljani o zavrnitvi začasne odredbe, s katero je STA med drugim zahtevala takojšnje plačilo 845.000 evrov, kolikor znaša neizplačano nadomestilo za javno službo od januarja do maja, je sporočil direktor STA Bojan Veselinovič.(več)

Društvo za zaščito voda: Po veljavnem zakonu 18 uredb o oženju priobalnih zemljišč
V Slovenskem društvu za zaščito voda ministru za okolje Andreju Vizjaku očitajo zavajanje v zvezi z številom posegov na vodnih in priobalnih zemljiščih, ki jih je omogočil veljavni zakon o vodah. Medtem ko Vizjak govori o 54 uredbah o zoženju priobalnih zemljišč, je bilo takih posegov dejansko 18, vsi so bili izvedeni v naseljih, so zatrdili.(več)

Za vpletene v oddajo dečkov v rejništvo oprostilna sodba
Slovenjgraško sodišče je izreklo oprostilno sodbo za zaposlene na takratnem CSD Velenje in v Vrtcu Slovenj Gradec, ki so bili konec marca 2016 vključeni v oddajo dveh dečkov v rejniško družino proti volji starih staršev. Babica dečkov jim prek odvetnika, ki je že napovedal pritožbo, očita nezakoniti odvzem otrok in nevestno delo v službi.(več)

AstraZeneca mora EU do konca septembra dobaviti še 50 milijonov odmerkov
Prvostopenjsko sodišče v Bruslju je v tožbi EU proti britansko-švedski farmacevtski družbi AstraZeneca v petek razsodilo, da mora podjetje do konca septembra dobaviti še 50 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Obenem je ugotovilo, da Evropska komisija nima izključne oziroma prednostne pravice pred vsemi drugimi pogodbenimi partnerji.(več)

EU potrdila četrti sveženj sankcij zaradi zatiranja v Belorusiji
EU je včeraj potrdila sankcije proti 86 posameznikom in pravnim osebam, odgovornim za hude kršitve človekovih pravic v Belorusiji ter za prisilni pristanek Ryanairovega letala v Minsku in aretacijo opozicijskega novinarja Romana Protaseviča. Ukrep je že objavljen v uradnem listu EU. To je četrti sveženj sankcij, kmalu se pričakuje še peti.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19
Odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji
Odredba o izvajanju posebnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 za osebe, ki opravljajo dejavnost vzgoje in izobraževanja
Pravilnik o opredelitvi in izvajanju dodatnih nalog v izrednem stanju, vojni ali krizah ter ob večjih naravnih in drugih nesrečah na področju elektrogospodarstva
Pravilnik o sofinanciranju vzdrževanja in obratovanja žičniških naprav za prevoz oseb
Sklep o ustanovitvi javnega zavoda Slovensko narodno gledališče Maribor
Odločbe sodišč
VSRS Sodba in sklep VIII Ips 26/2021 - čakanje na delo - nadomestilo za invalidnost - odškodninska odgovornost - vzročna zveza - protipravno ravnanje organa - odločba ZPIZ
VSRS Sodba VIII Ips 30/2021 - stroški prevoza na delo in z dela - javni prevoz - kilometrina - kolektivna pogodba
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-A) - Dopolnjen predlog zakona, skrajšani postopek, EPA 1783-VIII
Predlog zakona o ustavitvi postopkov o prekrških po 14. točki prvega odstavka 57. člena v povezavi z drugo in tretjo točko prvega odstavka 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih in povrnitvi škode zaradi neustavne prepovedi omejitve gibanja in zbiranja prebivalstva zaradi preprečitve vnosa oziroma širjenja nalezljive bolezni covid-19 v državi in s tem povezanih izrečenih kazenskih sankcij za kršitve teh prepovedi oziroma omejitev (ZUPPPŠOG), prva obravnava, EPA 1962-VIII
Ostali dokumenti
Harmoniziran sistem (Podrobnejši opis)
Kombinirana nomenklatura Evropske unije (Podrobnejši opis/Vprašanja in odgovori)