Dnevne zakonodajne novosti / 13. september 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Poslanci za prenovo zakonodaje glede prisilnih poravnav
Tema dneva

Komisija DZ za nadzor javnih financ je ugotovila, da je insolvenčna zakonodaja potrebna temeljite prenove, zlasti v delu, ki se nanaša na postopek poenostavljene prisilne poravnave. K tej ugotovitvi jo je napotila razprava o odmevnem primeru odpisa dolga družbam družine ljubljanskega župana Jankovića. Predsednik Zbornice upraviteljev Slovenije Marko Zaman je denimo opozoril, da je bila poenostavljena prisilna poravnava mišljena za zares majhna podjetja, kjer bi se moral izvrševati odpis razmeroma majhnih absolutnih zneskov.(več)

Predlog zakona o podnebni politiki v enomesečni javni obravnavi
Ministrstvo za okolje in prostor je v enomesečno javno obravnavo podalo predlog zakona o podnebni politiki, katerega glavni cilj je doseči ogljično nevtralnost do leta 2050. Ministrstvo bo pripombe in predloge do 12. oktobra sprejemalo na elektronskem naslovu gp.mop@gov.si.(več)

KPK predlaga ureditev sankcioniranja nosilcev javnih funkcij
Komisija za preprečevanje korupcije je na DZ ter na ministrstvi za javno upravo in za pravosodje naslovila pobudo za uvedbo ustreznih mehanizmov sankcioniranja članov predstavniških teles na državni in lokalni ravni ter županov. Komisija namreč ugotavlja, da ni vzpostavljenega učinkovitega uveljavljanja politične odgovornosti, so sporočili iz KPK.(več)

Odbor podprl ureditev avtorskih pravic za invalide
Odbor DZ za gospodarstvo je podprl predlagano novelo zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ki v slovenski pravni red z enoletno zamudo vnaša evropsko direktivo o izjemi pri uporabi avtorsko varovanih del za invalide. Njen namen je slepim in slabovidnim osebam ter osebam z motnjami branja omogočiti dostop do teh del.(več)

Na odboru za obrambo ponovili stališča glede vojaških investicij
Odbor DZ za obrambo je razpravljal o nakupih oborožitve, ki jih za potrebe oblikovanja srednje bataljonske bojne skupine načrtujejo v SV. V Levici so pozvali, naj vlada od načrtovanih nakupov oklepnikov odstopi, vendar pa je minister za obrambo Karl Erjavec opomnil, da vojaške zmogljivosti razvijajo za potrebe nacionalne obrambe.(več)

Vlada o gospodarskih temah
Vlada se je na včerajšnji seji med drugim seznanila z jesensko napovedjo gospodarskih gibanj, ki jo je pripravil Umar. V luči znižanja napovedi gospodarske rasti je sprejela sklep, da se na vseh ministrstvih linearno zmanjša načrtovane proračunske odhodke za leto 2020. Vlada je tudi razrešila glavno okoljsko inšpektorico in na položaj kot v.d. imenovala Dragana Matića.(več)

Preiskovalna komisija v zadevi Kangler ustavno sporna?
Vrhovno državno tožilstvo je na ustavno sodišče podalo pobudo za oceno ustavnosti, ki se nanaša na ustanovitev preiskovalne komisije v zadevi Kangler in na zakon o parlamentarni preiskavi, ki to dopušča, poroča Dnevnik. Zaradi kršitve načela delitve oblasti in posega v neodvisnost sodstva pa se bo na ustavno sodišče obrnil tudi Sodni svet.(več)

Avstrijske kazni za tuja podjetja v nasprotju z evropskim pravom
Sodišče EU je odločilo, da je avstrijska protidumpinška zakonodaja, ki prinaša visoke kazni tudi za najmanjše formalne prekrške tujih podjetij, ki so v Avstriji opravljala svoje storitve, v nasprotju z evropskim pravnim redom. Kazni so doletele tudi številna slovenska podjetja, ki so storitve opravljala v severni sosedi.(več)

Sodišče EU zavrglo tožbo proti Monsantovi soji
Sodišče EU je zavrglo tožbo treh nemških nevladnih organizacij zaradi dovoljene uporabe Monsantove gensko spremenjene soje in presodilo, da lahko Monsanto proizvode, ki vsebujejo gensko spremenjeno sojo, prodaja tudi v EU. Odločitev je dokončna in pritožba nanjo ni mogoča.(več)

Zaplet z nazivi novih resorjev v Evropski komisiji
Evropski parlament je pozval novoizvoljeno predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen na pogovor zaradi spornih nazivov resorjev. Von der Leynovo sem povabil na sestanek vodstva parlamenta prihodnji četrtek v Strasbourgu, je povedal predsednik parlamenta David Sassoli.(več)