Dnevne zakonodajne novosti / 22. november 2016
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 154/2021 z dne 24.9.2021
TEMA DNEVA
Tradicionalno odličen odziv za Najuglednejše
Tema dneva

Zaključeno je že 11. glasovanje obiskovalcev našega portala za najuglednejšega davčnega, finančnega in pravnega strokovnjaka za leto 2016. Po mnenju obiskovalcev in uporabnikov portala Tax-Fin-Lex, ki ste se tudi letos izredno dobro odzvali na poziv za glasovanje, je najuglednejši davčni strokovnjak postal mag. Ivan Simič, najuglednejši finančni strokovnjak je postal dr. Jožko Peterlin, kot najuglednejši pravni strokovnjak pa je letos ponovno izbran ddr. Klemen Jaklič. Premier Miro Cerar, ki je bil po mnenju uporabnikov portala v preteklosti večkrat najuglednejši pravnik, se je letos uvrstil na drugo mesto. Izbrancem iskreno čestitamo, med vsemi glasovalci pa smo opravili žrebanje za privlačne nagrade.

Zamrznitev stavke

Glavni stavkovni odbor sindikata Fides je po ponedeljkovih pogajanjih z vlado sprejel sklep o zamrznitvi splošne stavke zdravnikov in zobozdravnikov ter pooblastil predsednika sindikata Konrada Kuštrina za podpis stavkovnega sporazuma z vlado, so sporočili iz Fidesa. Stavkovnih aktivnosti tako ne bodo izvajali do 23. januarja. V sindikatu so izrazili zadovoljstvo, da so se podpisniki sporazuma dogovorili, da se nemudoma nadaljujejo pogajanja za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi zdravnikov in zobozdravnikov z zahtevo, da se prednostno uredi položaj specializantov in mladih specialistov.

Prava smer pregona bančne kriminalitete

Nepravnomočna obsodba nekdanjih članov uprave likvidirane Factor banke Dušana Valenčiča in Borisa Pesjaka predstavlja po oceni okrožnega državnega tožilca Jake Brezigarja dobro izhodišče za vse ostale še odprte postopke v zvezi z bančno kriminaliteto. Epilog postopka po njegovem kaže, da gre delo tožilstva in policije v pravo smer. Oba obtožena sta bila spoznana za kriva kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti v sostorilstvu. Na predlog tožilca je bila obema izrečena zaporna kazen, vsakemu po eno leto in tri mesece zapora, hkrati pa Pesjaku še dodatno stranska denarna kazen v višini 9231 evrov.

Probacija v javno obravnavo

Ministrstvo za pravosodje bo ta teden v javno obravnavo poslalo predlog zakona o probaciji, s katerim želi vzpostaviti sistem probacije. Cilj projekta je med drugim obsojene na kratke zaporne kazni obdržati v matičnem okolju in jim namesto zapora naložiti alternative oblike kazni, ki pa bodo še vedno dovolj vzgojne, so pojasnili na ministrstvu. Zakon naj bi bil sprejet aprila, spomladi pa načrtujejo vzpostavitev uprave za probacijo. Njene naloge bodo poleg organiziranja in nadzora dela v splošno korist tudi svetovanje sodnikom in tožilcem pri določanju pravične kazni, nudenje pomoči predčasno odpuščenim ter tistim, ki se bodo po prestani kazni vključevali v običajno življenje.

Pospešitev sodnih postopkov

Med vladnimi gradivi je objavljen predlog novele zakona o pravdnem postopku, ki naj bi pospešila sodne postopke. Novela med drugim od sodnika zahteva pripravo programa poteka obravnave zadeve in omejuje število pripravljalnih vlog. Višje sodišče novela spodbuja, naj na prvo stopnjo vrača manj zadev, ukinja pa tudi t. i. dovoljeno revizijo. Novela zakona o pravdnem postopku, ki jo je pripravilo ministrstvo za pravosodje, od sodnika in strank zahteva večjo skrbnost pri vodenju postopka, hkrati pa določa, da lahko sodnik postopek prilagodi posebnostim vsakega posameznega primera.

14. Dnevi evropskega prava

Na Pravni fakulteti v Ljubljani bodo 24. novembra potekali že 14. Dnevi evropskega prava. Na enodnevni konferenci bodo podrobneje obravnavali posledice izstopa Velike Britanije in Severne Irske iz EU, problematiko izbrisanih imetnikov podrejenih obveznic in delnic, okrogla miza pa bo letos posvečena Evropskemu sodišču za človekove pravice. Na okrogli mizi, ki jo bo moderiral prof. dr. Ciril Ribičič, bodo sodelovali dr. Jadranka Sovdat, dr. Marko Bošnjak in prof. dr. Danilo Türk. Organizatorji dogodka želijo udeležbo na dogodku približati čim večjemu številu udeležencev, zato bo letošnji dogodek brezplačen.(TFL)