Dnevne zakonodajne novosti / 16. december 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 10 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
EU z novimi pravili za velika tehnološka podjetja
Tema dneva

Evropska komisija je včeraj predstavila osnutek novih pravil za poslovanje velikih tehnoloških podjetij, s katerimi naj bi omejila njihovo moč in trgu zagotovila pravičnejše konkurenčne pogoje. Podjetja bi bila po predlogu lahko kaznovana z globo v višini do deset odstotkov prihodkov, med možnimi sankcijami pa je tudi začasna izključitev s trga. Podjetja, na katera bi se takšna zakonodaja nanašala, so Facebook, Google, Amazon, Apple, Microsoft, Snapchat, Alibaba, Bytedance, Samsung in Booking.com.(več)

Pri zakonu o demografskem skladu v DZ mnenja koalicije in opozicije razdeljena
Mnenja poslancev DZ so pri predlogu zakona o nacionalnem demografskem skladu razdeljena glede na koalicijo in opozicijo. Medtem ko se vsi strinjajo, da je rešitev za zagotavljanje ustreznih pokojnin nujna, pa se opozicijske stranke ne strinjajo, da je predlagani zakon primerna rešitev. O tem, ali je zakon primeren za nadaljnjo obravnavo, bo DZ glasoval jutri.(več)

Do podatkov iz kazenskopravnih evidenc tudi brez digitalnega podpisa
Podatke iz kazenskopravnih evidenc je po novem mogoče pridobiti brez varnega elektronskega podpisa, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Zahtevek za potrdilo s podpisanim izpolnjenim obrazcem je zdaj mogoče vložiti preko elektronske pošte na naslov ministrstva. Od sobote veljajo tudi novosti glede pridobivanja podatkov iz prekrškovnih evidenc.(več)

Obravnava predloga za izjemna pooblastila vojski na meji v DZ končana
DZ je imel včeraj na mizi predlog sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil vojske pri širšem varovanju državne meje, ki pa na odboru za notranje zadeve ni prejel zadostne dvotretjinske večine. Tako se je s predstavitvijo stališč poslanskih skupin obravnava predloga končala. V SDS, NSi in SMC so bili za sklep, v LMŠ, SD, SAB in Levici pa proti.(več)

Predlog za spremembe financiranja poštnih storitev končal zakonodajno pot
Poslanci so se seznanili, da je predlog sprememb zakona o poštnih storitvah, s katerim je želela skupina volivcev nasloviti problematiko zapiranja poštnih poslovalnic, končal zakonodajno pot. Predloga ni sprejel že matični odbor DZ za gospodarstvo in tudi včeraj mu je nasprotovala večina navzočih na plenarni seji.(več)

V DZ znova predlog za razglasitev izrednih podnebnih razmer
Opozicijske SD, LMŠ, Levica in SAB so ponovno vložile predlog resolucije o razglasitvi izrednih podnebnih in okoljskih razmer v Sloveniji. Verjamemo, da je tudi v Sloveniji dozorelo spoznanje, da je okoljska in podnebna kriza največja grožnja obstoju človeštva, je dejal Dejan Židan iz SD.(več)

Sodišče pred reševanjem pritožb na obtožnico v zadevi Teš čaka še procesni predlog
Celjsko sodišče je po več mesecih uspelo vročiti obtožnico vsem obtoženim v zadevi Teš. Prejeli so 14 ugovorov na obtožnico, vendar pa jih še ne morejo začeti reševati, so pojasnili na sodišču. Odvetniki so namreč prosili za podaljšanje osemdnevnega roka za pisanje ugovora, sodišče pa še ni odločilo, ali bo rok podaljšalo ali ne.(več)

KPK uvedla preiskave suma kršitve integritete pri nabavah zaščitne opreme
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je po izvedenem tematskem nadzoru nabav zaščitne opreme uvedla 21 preiskav suma kršitve integritete uradne osebe. Med njimi sta tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in v. d. direktorja Zavoda RS za blagovne rezerve Tomi Rumpf, ki sta že napovedala tvorno sodelovanje preiskavi.(več)

Z novim letom dodatni varnostni elementi pri kartičnem plačevanju preko spleta
S 1. januarjem bo pri plačilih na spletu obvezna uporaba dveh od treh varnostnih elementov, ki dokazujejo, da je plačnik imetnik plačilne kartice. Na spletnih prodajnih mestih znotraj EU tako ne bo več zadostovalo potrjevanje z enkratnim geslom, prejetim preko sporočila SMS.(več)

EP potrdil dogovor o kakovostni vodi iz pipe in zmanjšanju plastičnih odpadkov
Evropski parlament je včeraj potrdil dogovor o kakovostni vodi iz pipe in zmanjšanju plastičnih odpadkov. Da bi ljudje raje in lažje posegali po vodi iz pipe kot po ustekleničeni vodi, si bo EU prizadevala za izboljšanje kakovosti vode iz pipe. Tako bodo za nekatera onesnaževala, tudi svinec, uvedena strožja merila, so sporočili iz parlamenta.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije
Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije
Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2
Pravilnik o postopku in rokih za uveljavljanje zahtevkov iz 123. člena Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19
Sklep o ureditvi položaja zavarovalnic s sedežem v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske po zaključku prehodnega obdobja
Uradni podatki o številu okuženih po statističnih regijah
Uredba o ukrepu dobrobit živali iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 v letu 2020
Odločbe sodišč
VSL Sodba I Cpg 375/2019 - ničnost prodajne pogodbe - navidezna prodajna pogodba - veriga prodajnih pogodb - nedopusten nagib - skrivanje premoženja pred upniki - nedopustna ...
VSL Sklep II Cp 406/2020 - delitev solastne nepremičnine - vsebina napotitvenega sklepa - vsebina izreka sklepa - predhodno vprašanje - spor o predmetu delitve - ugovor izklj...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o davku na motorna vozila (ZDMV-1) - Dopolnjen predlog zakona, nujni postopek, EPA 1491-VIII