Dnevne zakonodajne novosti / 20. julij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Odloki o prepovedi in omejevanju shodov so bili neustavni
Tema dneva

Ustavno sodišče je s šestimi glasovi proti dvema presodilo, da so bili vladni odloki o omejitvi gibanja in združevanja zaradi preprečevanja širjenja covida-19 v delu, v katerem so prepovedovali shode oz. jih omejevali na do 10 udeležencev, neskladni z ustavo, saj ni bilo izkazano, da bi bila takšna omejitev nujna. Kot je poudarilo sodišče, splošna in vnaprejšnja prepoved ne sme temeljiti zgolj na domnevah. Ugotovitev neskladnosti ima učinek razveljavitve, kar pomeni, da odloki niso odpravljeni.(več)

US zavrglo zahtevo za oceno ustavnosti sklepa o nedopustnosti referenduma o vojaških investicijah
Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo opozicijskih poslancev za oceno ustavnosti sklepa, s katerim je DZ odločil, da referendum o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v SV ni dopusten. Ustavni sodniki so zahtevo zavrgli zaradi neizpolnjevanja formalnih pogojev.(več)

Po predlogu koalicijske pokojninske novele bo na boljšem več skupin prejemnikov pokojnin
V NSi, SDS in SMC so v DZ vložili predlog pokojninske novele, po katerem bi bile nekatere skupine med zdajšnjimi in bodočimi prejemniki pokojnin na boljšem. Tako bi se denimo prostovoljno vključenim v obvezno zavarovanje po pokojninski reformi iz leta 1999 to zavarovanje štelo kot pokojninska doba brez dokupa tudi po zadnji reformi iz leta 2012.(več)

Državnotožilski svet poziva vlado k odločitvi o imenovanju državnih tožilcev
Zadrževanje odločanja o imenovanjih državnih tožilcev dodatno zaostruje kadrovsko problematiko na državnih tožilstvih in ima negativne posledice na njihovo delovanje, je opozorila predsednica Državnotožilskega sveta Tamara Gregorčič. Vlado je pozvala, naj o predlogih za imenovanje državnih tožilcev odloči v najkrajšem možnem času.(več)

Od 23. avgusta hitri antigenski testi za večino ne bodo več brezplačni
Hitri antigenski testi na novi koronavirus bodo od 23. avgusta brezplačni le še za določene skupine. Vlada je namreč včeraj na dopisni seji sprejela novo uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom.(več)

Pahor ponovno zbira predloge kandidatov za prosto mesto sodnika ustavnega sodišča
Predsednik republike Borut Pahor je podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatk in kandidatov za ustavnega sodnika. Poziv bo danes objavljen v Uradnem listu, so sporočili iz predsednikovega urada. DZ namreč minuli teden ni izvolil kandidata Janeza Kranjca, za izvolitev mu je zmanjkal en glas, zato bo predsednik poziv ponovil.(več)

Ministrstvo za infrastrukturo izdalo energetsko dovoljenje za drugi blok nuklearke
Ministrstvo za infrastrukturo je družbi Gen energija izdalo energetsko dovoljenje za drugi blok nuklearke v Krškem. Po besedah ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca še ne gre za dokončno odločitev o tej investiciji, pač pa za prvi korak, da se postopki lahko začnejo. Kakšna bi lahko bila cena in kdaj bi blok začel obratovati, še ni znano.(več)

Furs predčasno vrača preplačano dohodnino
Čeprav se rok izteče šele konec meseca, bodo številni zavezanci prejeli lani med letom preveč plačano dohodnino že v teh dneh. Kot so sporočili s Finančne uprave RS (Furs), bodo veliki večini zavezancev, ki so informativni izračun dohodnine prejeli v začetku junija, nakazali vračilo ta teden.(več)

Na sodiščih zaradi sprememb zakonodaje manj sodnikov porotnikov, upada tudi zanimanje
Na okrožnih sodiščih po Sloveniji je nekaj sto sodnikov porotnikov, ki imajo v sojenjih, v katerih sodelujejo, enake pravice in dolžnosti kot poklicni sodniki. Število sodnikov porotnikov se je v zadnjih letih zmanjšalo zaradi sprememb procesne zakonodaje, sodišča pa opažajo tudi upadanje zanimanja. Razlog bi lahko bil tudi v nizkem plačilu.(več)