Dnevne zakonodajne novosti / 23. julij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 15 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Od ponedeljka PCT pogoj nujen za udeležbo na dogodkih in shodih
Tema dneva

Od ponedeljka bo pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) veljal za udeležbo na dogodkih in shodih, je včeraj določila vlada. Organizatorji dogodkov oz. shodov bodo dolžni preverjati izpolnjevanje tega pogoja. V skladu s tem je vlada spremenila vsebino odlokov, ki bodo veljali do 1. avgusta. Od 23. avgusta pa bo za zaposlene v tistih dejavnostih, kjer je za necepljene oz. neprebolevnike obvezno testiranje, veljavnost testov krajša kot doslej. Izenačena bo s pravili za vstop v državo.(več)

Med izjeme za vstop v Slovenijo dodali čezmejne delovne migrante
Vlada je med izjeme za vstop v Slovenijo brez karantene in brez pogoja preboleli, cepljeni in testirani (PCT) dodala tudi čezmejne delovne migrante, ki živijo največ deset kilometrov zračne razdalje od državne meje. Drugih sprememb pri pogojih za prehajanje meje ni, so sporočili po seji vlade.(več)

Vlada ustanovila službo za digitalno preobrazbo
Potem ko je DZ prejšnji teden imenoval Marka Borisa Andrijaniča za ministra brez listnice, pristojnega za digitalno preobrazbo, je vlada včeraj ustanovila službo za digitalno preobrazbo. Njena naloga bo usklajevati, usmerjati in pospeševati uresničevanje že pripravljenih ukrepov za digitalizacijo, pa tudi ostalih aktivnosti države na tem področju.(več)

Vlada tudi o drugih gospodarskih temah
Vlada je včeraj med drugim z mesta neizvršnega direktorja v DUTB odpoklicala Franca Doverja in Marka Tišmo ter za nova neizvršna direktorja imenovala Francija Matoza in Gregorja Planteua. Sprejela je spremenjeno uredbo o zelenem javnem naročanju, ki v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo o spodbujanju čistih in energetsko učinkovitih vozil za cestni prevoz. Izdala je tudi uredbo o pristojbini za storitve navigacijskih služb zračnega prometa na terminalih.(več)

Položajni dodatek za poklicne gasilce odslej primerljiv z ostalimi uniformiranimi poklici
Vlada je sprejela spremembe uredbe, s katerimi se po njenih navedbah položajni dodatek za poklicne gasilce ureja primerljivo z ostalimi uniformiranimi poklici. Spremenila je tudi uredbo o napredovanju javnih uslužbencev, ki po navedbah vlade sledi stavkovnemu sporazumu s policijskim sindikatom.(več)

Vlada ustanovila Hišo za otroke
Vlada je na včerajšnji seji sprejela tudi sklep o ustanovitvi javnega zavoda Hiša za otroke. Zavod bo namenjen celostni obravnavi otrok, udeleženih v kazenskem postopku kot žrtve, priče ali storilci kaznivih dejanj, so sporočili po seji vlade.(več)

Za KGZS sprememba zakona o davku na dodano vrednost nujna
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) obžaluje, da DZ noveli zakona o davku na dodano vrednost, ki je vključevala tudi poenostavitev delovanja sistema DDV za kmete, ni pokazal zelene luči. Izpostavljajo, da je sprememba zakonodaje nujna, za kar se bodo zavzemali še naprej.(več)

ECB brez sprememb obrestnih mer
Svet Evropske centralne banke na včerajšnjem zasedanju ni spremenil obrestnih mer, ključna obrestna mera tako ostaja na rekordno nizkih nič odstotkih. ECB tudi ohranja izredni program nakupov vrednostnih papirjev ob pandemiji PEPP, prav tako se bodo nadaljevali neto nakupi v okviru programa nakupa vrednostnih papirjev APP.(več)

Rusija na ESČP vložila tožbo proti Ukrajini zaradi malezijskega letala
Rusija je sporočila, da je na Evropskem sodišču za človekove pravice vložila tožbo proti Ukrajini. Moskva krivi Kijev za strmoglavljenje letala družbe Malaysia Airlines nad vzhodno Ukrajino leta 2014, ko je umrlo skoraj 300 ljudi. Kijevu očita še diskriminacijo rusko govorečega prebivalstva in odgovornost za smrti na protestih leta 2014.(več)

ESČP z razsodbo proti Poljski zaradi njene pravosodne reforme
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu je razsodilo proti Poljski zaradi njene pravosodne reforme. Sodišče je ob tem izrazilo zaskrbljenost glede neodvisnosti poljskega sodstva. To je že tretja razsodba sodišča proti poljski pravosodni reformi, ki je sicer tudi sprožila spor med Varšavo in Evropsko unijo.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Aneks št. 12 h Kolektivni pogodbi javnega zavoda RTV Slovenija
Pravilnik o metodologiji za posredovanje in analizo podatkov o plačah, drugih izplačilih in številu zaposlenih v javnem sektorju
Pravilnik o vračilu dela prispevkov delodajalcev za prvo zaposlitev
Sklep o določitvi deležev prevzemanja odpadne embalaže pri izvajalcih javne službe za leto 2021
Sklep o določitvi deležev prevzemanja odpadnih nagrobnih sveč pri izvajalcih javne službe zbiranja in upravljavcih pokopališč za obdobje do 30. junija 2022
Sklep o merilih za določitev pomembne banke
Sklep o upravljanju kreditnega tveganja v bankah in hranilnicah
Sklep o ureditvi notranjega upravljanja, upravljalnem organu in procesu ocenjevanja ustreznega notranjega kapitala za banke in hranilnice
Statut Univerze na Primorskem
Odločbe sodišč
VSRS Sklep X Ips 37/2021 - gostovanje v tujini - plačilo opravljenih storitev - postopek nadzora oseb, ki zagotavljajo elektronska komunikacijska omrežja oziroma storitve - e...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o tujcih (ZTuj-2G), skrajšani postopek, EPA 2041-VIII
Predlog zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1), prva obravnava, EPA 2040-VIII
Ostali dokumenti
Obdavčitev vodnih plovil (1. izdaja) - podrobnejši opis
Obdavčitev vodnih plovil (1. izdaja) - vprašanja in odgovori