5. februar 2016
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Veto glasbenim kvotam

Državni svet je na izredni seji s 24 glasovi za in štirimi proti sprejel odložilni veto na vladno novelo zakona o medijih. Kot problematično v noveli so svetniki ocenili določitev kvot predvajanja slovenske glasbe na radijskih postajah. Po njihovem mnenju tako strogi pogoji predvajanja glasbe preveč posegajo v uredniško avtonomijo. V primeru uveljavitve novele zakona o medijih bo moral radio med 6. in 19. uro predvajati najmanj 60 odstotkov celodnevnega deleža slovenske glasbe, ki za javni radio znaša najmanj 40 odstotkov vse predvajane glasbe, za radio s programom posebnega pomena najmanj 25 odstotkov, za komercialni radio pa najmanj 20 odstotkov.

Komisija DZ za nadzor javnih financ je vladi naložila, naj ji v 15 dneh posreduje dokumente in zakone, na podlagi katerih je sprejela odločitev o prenosu terjatev in obveznic Save z DUTB na SDH in Kad. Pri pripojitvi Factor in Probanke k DUTB pa od nje zahteva, naj poskrbi za poročilo poslovodstva, revizijo pogodbe ter izdelavo vseh bilanc.

Evropska komisija je pozimi v primerjavi z jesenjo nekoliko poslabšala gospodarsko napoved za Evropo in Slovenijo. Med dejavniki tveganja izpostavlja upočasnitev rasti na Kitajskem in migracijske izzive. Ob tem opozarja, da bi lahko rast ogrozil tudi širši suspenz schengenskega območja brez nadzora na notranjih mejah.

Zimska gospodarska napoved Evropske komisije po oceni Gospodarske zbornice Slovenije potrjuje aktualno razpoloženje gospodarstva. Kljub previdnemu optimizmu so slovenski izvozniki zaskrbljeni glede prihodnje dinamike naročil, so zapisali. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj pa v odzivu na zimsko gospodarsko napoved Evropske komisije ugotavlja, da bosta rast slovenskega gospodarstva še naprej poganjala izvoz in zasebna potrošnja, nekoliko nižja rast v letošnjem letu pa bo predvsem posledica zmanjšanja javnih investicij ob prehodu na novo evropsko finančno perspektivo.

Poslanci SMC in SD so včeraj predstavili zahtevo za sklic nujne seje odbora za notranje zadeve, in sicer o problematiki sovražnega govora. Po besedah predsednice odbora Lilijane Kozlovič (SMC) namen seje ni politično obračunavanje, ampak spodbuda k zavedanju o tem, kako pomembna je visoka etika javne besede.

SD je predlog zakona o regulaciji konoplje in njenih derivatov, ki predvideva legalizacijo uporabe konoplje v medicinske in rekreativne namene, poslala v usklajevanje koalicijskima partnericama. Čeprav usoda predloga še ni znana, pa kakšnega navdušenja tako v poslanskih klopeh kot tudi v strokovni in zainteresirani javnosti ni zaznati.

Javni izdatki za formalno izobraževanje so leta 2014 znašali 1,991 milijarde evrov oz. 5,3 odstotka BDP, kažejo podatki Statističnega urada RS. Največji delež teh izdatkov je bil porabljen za osnovnošolsko izobraževanje. Izobraževalnim ustanovam je bilo namenjenih 2,207 milijarde evrov oz. 5,9 odstotka BDP.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 5.2.2016 - 5.2.2016 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU   2 novosti        
2. UPRAVNO PRAVO   1 novost        
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO           3 novosti
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   1 novost     1 novost  
5. JAVNE FINANCE   1 novost   1 novost    
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   4 novosti   1 novost 2 novosti  
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI       1 novost   3 novosti
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA            
9. ZDRAVSTVENI SISTEM           1 novost
10. MEDNARODNI ODNOSI   2 novosti     1 novost  
11. OBČINE