Dnevne zakonodajne novosti / 28. april 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Ukinjajo se kontrolne točke na meji z Avstrijo in Italijo
Tema dneva

Vlada bo na današnji seji znova obravnavala tudi aktualne epidemiološke razmere. Je pa že v ponedeljek na dopisni seji sprejela spremembe odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covida-19, s katerimi se danes ukinjajo kontrolne točke na meji z Avstrijo in Italijo. Poleg tega se bodo odslej priznavali tudi PCR testi, ki so opravljeni v Avstraliji, Novi Zelandiji, Kanadi, Izraelu ali Rusiji. Odlok bo v veljavi do vključno 9. maja.(več)

Del opozicije ni uspel s predlogom za odstop šolske ministrice
Odbor DZ za izobraževanje na ponedeljkovi seji ni pozval ministrice za izobraževanje Simone Kustec k odstopu, kot so v zahtevi za sklic nujne seje želeli v LMŠ, SD, SAB in Levici. Za sklep, s katerim bi jo pozvali k odstopu, je glasovalo sedem članov, proti pa osem.(več)

Vodstvo ŠOS Zorčiču predstavilo predlog sprememb za urejanje položaja študentov
Predsednik DZ Igor Zorčič je ob ponovnem odprtju visokošolskih zavodov sprejel predstavnika Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Predstavila sta mu predlog zakonodajnih sprememb za urejanje položaja študentov, ki vključuje zakonodajne spremembe z različnih področij življenja mladih.(več)

Evropsko javno tožilstvo poziva vlado k nadaljevanju postopka glede predlaganja kandidatov
Glavna evropska tožilka Laura Kövesi je v pismu pravosodni ministrici Lilijani Kozlovič izrazila zaskrbljenost zaradi zastojev pri predlaganju kandidatov za evropske tožilce iz Slovenije. Ob tem je slovensko vlado pozvala, naj nadaljuje postopek, so sporočili z evropskega tožilstva (EPPO).(več)

Informacijski pooblaščenec ustavil postopek glede prijav interesa za cepljenje
Informacijski pooblaščenec je ustavil postopek zoper NIJZ ter ministrstvi za javno upravo in zdravje zaradi neustreznega informiranja vlagateljev prijave interesa za cepljenje na portalu eUprava. NIJZ je z ustreznim obvestilom namreč izvršil z začasno odločbo naložene ukrepe in s tem zagotovil pošteno in transparentno obdelavo podatkov.(več)

Pirc Musar: Hotelirji in gostinci nimajo pravne podlage za obdelavo in hranjenje potrdil
Nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je v oddaji 24UR zvečer na POP TV opozorila, da odlok o odprtju turističnih dejavnosti ne določa, ali gostinci in hotelirji sploh lahko zbirajo osebne podatke, in če jih lahko, koliko časa jih je treba hraniti. Meni, da se je vlada pisanja odloka lotila površno.(več)

Priprava nacionalnih načrtov za okrevanje v ciljni ravnini
Članice EU, med njimi Slovenija, so v sklepni fazi priprave načrtov za okrevanje in odpornost, ki bodo podlaga za črpanje sredstev iz skoraj 673 milijard evrov vrednega instrumenta za okrevanje oz. širšega 750 milijard evrov vrednega sklada za okrevanje EU po koronski krizi. Slovenski načrt naj bi vlada potrdila do konca tedna.(več)

Pahor v iskanje kandidatov za zagovornika načela enakosti
Predsednik republike Borut Pahor je podpisal javni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za zagovornika načela enakosti, saj ga je aktualni zagovornik Miha Lobnik obvestil, da se mu mandat izteče 25. oktobra, so pretekli petek sporočili iz predsednikovega urada. Predloge za možnega kandidata za zagovornika je treba poslati do 21. maja.(več)

Nemčija in Francija podpirata minimalno stopnjo digitalnega davka pri 21 odstotkih
Nemčija in Francija sta podprli pobudo ZDA glede minimalne stopnje digitalnega davka, ki naj bi znašala 21 odstotkov. Države želijo z globalno minimalno stopnjo davka na dohodek gospodarskih družb preprečiti beg velikih koncernov v davčne oaze, velike digitalne koncerne, kot sta Google in Amazon pa obdavčiti bolj primerno.(več)

Evropski parlament potrdil sporazum o odnosih z Združenim kraljestvom po brexitu
Evropski parlament je potrdil sporazum o prihodnjih odnosih med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom po brexitu. To je ključen korak v procesu ratifikacije na strani EU. Evroposlanci so sprejeli tudi resolucijo, ki med drugim obsoja diskriminatorno obravnavo državljanov petih držav, tudi Slovenije, pri delovnih vizumih za Otok.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o omejitvi in načinu izvajanja preizkusov znanja o strokovni usposobljenosti za upravljanje energetskih naprav
Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji
Odredba o izvajanju posebnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 za osebe, ki opravljajo dejavnost vzgoje in izobraževanja
Pravilnik o podelitvi nagrade Zlata čebela
Uredba o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2
Uredba o izvajanju uredbe (EU) glede neupravičenega geografskega blokiranja in drugih oblik diskriminacije na notranjem trgu
Odločbe sodišč
VSRS Sodba VIII Ips 25/2020 - povrnitev stroškov zdravljenja v tujini - dejanski stroški - humanitarna organizacija
VSRS Sodba II Ips 77/2020 - kolizija ustavnih pravic - metoda praktične konkordance - kršitev osebnostnih pravic v tisku - pravica do zasebnosti - čast in dobro ime - prepozna...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o revidiranju (ZRev-2B), prva obravnava, EPA 1826-VIII
Predlog zakona o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja (ZEISZ), prva obravnava, EPA 1788-VIII
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnem naročanju (ZJN-3B), prva obravnava, EPA 1833-VIII
Ostali dokumenti
Pogosta vprašanja in odgovori glede Pravilnika o merilih sorazmernosti pri pogoju ugotavljanja znižanja prihodkov