Dnevne zakonodajne novosti / 22. februar 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 11 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 107/2022 z dne 9.8.2022
TEMA DNEVA
Ukrepi za krajše čakanje v zdravstvu
Tema dneva

S potrditvijo finančnega načrta ZZZS ter spornih vprašanj iz splošnega dogovora v zdravstvu je vlada prižgala zeleno luč ukrepom za skrajševanje čakalnih dob. Med drugim bodo izvajalce zdravstvenih storitev skušali spodbuditi k izvedbi več prvih pregledov z višjimi cenami za vse preglede nad normo. Sporna vprašanja so težka 115 milijonov evrov, 104 milijone evrov bo namenjenih pokritju višjih plač zdravstvenih delavcev, ki izhajajo iz dogovora s sindikati. Preostanek gre za skrajševanje čakalnih dob na področju 15 različnih specialnosti.

Okoljevarstveniki popustili, vendar …
Čeprav vlada posebnega zakona o Magni ni dopolnila tako, kot je predlagala organizacija Rovo, se ta na izdano okoljevarstveno dovoljenje za Magno ne bo pritožila. Ne odpoveduje pa se z zakonom predvidenim pravicam pri obravnavi dovoljenj za drugo fazo Magninega obrata v občini Hoče-Slivnica, prav tako ima še vrsto drugih zahtev. Organizacija Rovo je želela, da se za Magnino investicijo v Hočah izvzame določilo zakona o vodah, ki govori o prepovedi njene dejavnosti na vodovarstvenem območju. Predlog je vlada obravnavala na včerajšnji seji in ga zavrnila, ker - kot je pojasnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek - te problematike ne želi reševati le za enega investitorja.

SDS s predlogi za spremembo ustave
V SDS predlagajo spremembe postopka imenovanja vlade, zato so v DZ vložili predlog sprememb ustave z osnutkom ustavnega zakona. Po predlaganih spremembah bi DZ ob odločanju o predsedniku vlade hkrati odločal še o ministrih. Premier pa bi med mandatom lahko sam razreševal ministre in imenoval nove, vendar največ eno tretjino v mandatnem obdobju. Za več zamenjav pa bi moral na takšno odločitev vezati vprašanje svoje zaupnice. Skladno s predlagano rešitvijo bi se zato tudi spremenili določili ustave, ki urejata zaupnico in nezaupnico vladi. Na opisani način bi po oceni SDS novo vlado dobili prej kot po dosedanjih volitvah, ko smo za oblikovanje vlade potrebovali dva ali tri mesece.

Določena taksa na pretovor
Vlada je z uredbo določila vrste tovora in jih uvrstila v posamezne kategorije za odmero takse na pretovor. Takso bodo začeli obračunavati s 1. marcem, sredstva pa bodo namenjena odplačevanju posojil za financiranje drugega tira. Poleg takse na pretovor bo država posojila za drugi tir odplačevala tudi s pribitkom k cestnini za tovorna vozila na določenih delih slovenskega avtocestnega omrežja, in sicer na odsekih med Koprom in Ljubljano ter med Ljubljano in Šentrupertom, ki velja od začetka leta. Oba omenjena vira namerava država pobirati v času koncesijskega obdobja, in sicer od letošnjega leta do leta 2063.

Pripadnik JLA z visoko odškodnino
Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je v tem tednu odločilo, da mora Slovenija v treh mesecih nekdanjemu pripadniku JLA Milosavu Aleksiću plačati 75.000 evrov odškodnine, ker mu niso priznali pravice do starostne pokojnine. Tožnik se je obrnil na evropsko sodišče, ker starostne pokojnine ni prejemal v obdobju od maja 1992 do februarja 2003. Evropsko sodišče zavrača utemeljitev slovenske vlade, da je tožnik ostal pripadnik JLA, ki je bila za Slovenijo agresorska vojska. Pristojni so navedli, da nič v tožnikovem primeru ne navaja na to, da je tožnik na kakršen koli način sodeloval v agresiji na Slovenijo, je spomnilo sodišče.

Cerar in Hunt za zaščito obojih državljanov
Slovenija in Velika Britanija si prizadevata zaščititi status in pravice državljanov obeh strani po izstopu Združenega kraljestva iz EU, sta po pogovorih v Ljubljani poudarila slovenski in britanski zunanji minister Miro Cerar in Jeremy Hunt. Oba sta tudi izrazila željo, da bi dosegli dogovor o brexitu. Na Otoku živi okoli 5000 slovenskih državljanov, v Sloveniji pa kakih 700 britanskih, ki bi po brexitu postali državljani tretje države. Slovenija zato po besedah Cerarja že pripravlja zakonodajne rešitve – gre za morebitne spremembe zakonodaje na področju socialnih pravic in zavarovanja ter na področju državljanstva.(TFL)