Dnevne zakonodajne novosti / 10. april 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 7 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Starejši od 65 let v trgovino z osebnim dokumentom
Tema dneva

Potrošniki, starejši od 65 let, bodo morali odslej ob vhodu v trgovino svojo starost dokazovati z osebno izkaznico ali sorodno listino. Ob dopolnitvi odloka, ki ureja obiskovanje trgovin, je vlada hkrati jasno zapisala, da med 8. in 10. uro ter zadnjo uro delovanja lahko nakupujejo samo ranljive skupine. Sicer pa je vlada na včerajšnji seji tudi podaljšala prepoved potniškega letalskega prometa, ponovno uvedla izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev za bolnike ter zaprosila za mednarodno pomoč pri zagotavljanju transporta zaščitnih sredstev.(več)

Javnim uslužbencem dodatek le za ure, ko delajo v nevarnih pogojih
Do izplačila dodatka za delo v rizičnih razmerah, ki ga vsebuje kolektivna pogodba za javni sektor, so upravičeni javni uslužbenci, ki delajo v nevarnih pogojih, in sicer za čas, ko delajo v takšnih pogojih. Dodatek ne pripada tistim, ki delajo od doma, je dejal minister Boštjan Koritnik. Opozoril je še na možnost dodatka po interventnem zakonu.(več)

Po izteku interventnega zakona ostalo še 12.000 ton embalaže
Po izteku veljavnosti zakona o interventnem odvozu odpadne komunalne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč je pri komunalah ostalo več kot 12.000 ton odpadne embalaže iz let 2018 in 2019. Država je tako z zakonom in uredbo o odpadni embalaži uspela poskrbeti za okoli dve tretjini nakopičene odpadne embalaže. Letos se embalaža sicer znova nabira.(več)

Računsko sodišče lani obravnavalo 112 revidirancev
Računsko sodišče je lani izdalo 62 revizijskih poročil, kar je toliko kot v 2018. Izdalo je tudi 23 porevizijskih poročil, tri manj kot v 2018. Obravnavalo je 112 revidirancev, kar je 10 več kot predlani, prejelo pa je 395 pobud za izvedbo revizij, kar je 12 več kot v 2018, je razvidno iz včeraj objavljenega poročila računskega sodišča za lani.(več)

Sindikat trgovine za 500 evrov kriznega dodatka
Sindikat delavcev trgovine Slovenije zahteva zvišanje kriznega dodatka za najbolj ogrožene skupine delavcev na 500 evrov. Tak znesek so označili za "človeka vreden dodatek", zaradi razbremenitve delodajalcev pa tudi za slednje to ne bi smelo predstavljati večje težave, so zapisali.(več)

Veljavnost vozovnic za javni promet avtomatično podaljšana
Veljavnost mesečnih, polletnih in letnih vozovnic za javni potniški promet, ki jih kupci ne morejo uporabljati, saj potniški promet stoji, bo avtomatično podaljšana. Imetnikom polletnih in letnih vozovnic bo veljavnost podaljšana najmanj za čas, ko javni linijski promet ni obratoval, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.(več)

Janša: Večje sproščanje ukrepov samo ob izpolnitvi določenih pogojev
Premier Janez Janša je v zvezi s sproščanjem ukrepov, ki jih je vlada sprejela za zajezitev širjenja koronavirusa, včeraj napovedal, da bo to možno samo ob kumulativni izpolnitvi določenih pogojev. Omejitev gibanja na lastno občino pa bo po mnenju vladnega govorca Jelka Kacina veljavna vsaj do konca prihodnjega tedna.(več)

Opozicija za sorazmernost pri rahljanju ukrepov in upoštevanje stroke
V štirih strankah opozicije so se medtem zavzeli za sorazmernost pri rahljanju ukrepov za zajezitev epidemije ter za upoštevanje stroke. Kljub temu pa so vlado pozvali k odpravi nekaterih ukrepov, med njimi omejitev gibanja na eno občino, omejitev ur nakupovanja za starejše ter dodatnih pooblastil represivnih organov.(več)

Google bo v Franciji moral medijem plačevati avtorske pravice
Francoski varuh konkurence je sporočil, da bo moral Google po novem plačevati medijskim skupinam za prikazovanje njihove vsebine. Potem ko se je Google več mesecev izogibal spoštovanju nove evropske zakonodaje, mu je sedaj francoska agencija naložila, da mora nemudoma začeti pogajanja z mediji o višini nadomestila.(več)

EU dosegla dogovor o fiskalnem svežnju v odziv na pandemijo
Finančni ministri EU so sinoči dosegli dogovor o približno 500 milijard evrov vrednem fiskalnem svežnju za blažitev hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa. Ta vključuje možnost brezpogojne pomoči iz evropskega reševalnega mehanizma ESM za zdravstvene izdatke. Strinjanja glede skupnih obveznic pa pričakovano ni.(več)