Dnevne zakonodajne novosti / 26. julij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 6 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Finančno ministrstvo pripravilo nov predlog sprememb pri DDV
Tema dneva

Potem ko je na julijski seji DZ predlaganim spremembam zakona o davku na dodano vrednost (DDV) zmanjkal le en glas podpore in so končale zakonodajno pot, so na ministrstvu za finance v obravnavo v vladno proceduro že poslali predlog nove novele zakona. Ta je manj obsežen kot prvotni, uveljavljen pa naj bi bil 1. januarja 2022. V predlogu sicer ostajajo zapisane rešitve, kot sta denimo odprava praga za obvezen vstop kmetov v sistem DDV kot tudi izročitev računa kupcu v papirnati obliki le na njegovo zahtevo.(več)

V javni obravnavi predlog zakona o energetski politiki
Ministrstvo za infrastrukturo je v javno obravnavo dalo osnutek predloga zakona o energetski politiki. Gre za zadnji področni zakon, ki se izdvaja iz obstoječega energetskega zakona. Ta bo tako z dnem uveljavitve novega zakona prenehal veljati. Zainteresirana javnost lahko pripombe na predlog pošlje najpozneje do 1. septembra.(več)

Izpolnjevanje pogoja PCT morajo odslej preverjati tudi gostinci
Ponudniki blaga in storitev morajo od danes preverjati izpolnjevanje PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pogojev za potrošnike pred vstopom v gostinske lokale, igralnice in nastanitvene obrate ter pred uporabo žičniških naprav. Aplikacija, ki naj bi izvajalcem storitev olajšala preverjanje izpolnjevanja pogojev, je medtem v fazi nadgradnje, so v soboto sporočili z NIJZ.(več)

Krajša veljavnost negativnih testov za prireditve in shode že v veljavi
Novo pravilo krajše veljavnosti negativnih covidnih testov za udeležbo na prireditvah, verskih obredih in javnih shodih je začelo veljati že v petek. Še naprej pa se morajo enkrat tedensko testirati zaposleni v avtošolah, izpitnih centrih in vozniki v javnem prometu, je razvidno iz spremenjenih odlokov, objavljenih v četrtkovem uradnem listu.(več)

Storjen korak naprej pri spremembah ureditve iger na srečo
Po dveh javnih obravnavah, prvi davnega leta 2015 in drugi spomladi letos, je zdaj ministrstvo za finance predlog novele zakona o igrah na srečo poslalo v medresorsko usklajevanje. Z njo se med drugim odpravlja večina omejitev pri lastništvu igralnic ter ukinja zahteva po sedežu organizatorja posebnih iger na srečo v Sloveniji.(več)

Ministrstvo v spremembo na področju znanja slovenskega jezika brezposelnih
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v javno razpravo ponovno poslalo predlog novele zakona o urejanju trga dela, saj je po izteku prve javne obravnave vanj dodalo nekaj sprememb. Te se nanašajo na zahtevo po znanju slovenskega jezika za brezposelne osebe. Morebitne pripombe zbirajo do 6. avgusta.(več)

Furs po napornem letu uvaja davčne počitnice
Na Finančni upravi RS (Furs) so se po napornem letu odločili za tritedenske davčne počitnice, ki bodo trajale od 26. julija do 13. avgusta. V tem času davčnih zavezancev ne bodo pozivali, da jim dostavijo kakšno dokumentacijo, bodo pa pozorni na nujne postopke, so sporočili.(več)

Po ustavni odločbi o ZNB nekateri prekrškovni postopki že ustavljeni
Po odločbi ustavnega sodišča, ki je del zakona o nalezljivih boleznih ocenilo za neustavnega in vladne odloke, sprejete na njegovi podlagi, razveljavilo, so se nekateri prekrškovni postopki že ustavili, so za STA povedali v Pravni mreži za varstvo demokracije.(več)

Svet EU z dogovori za okrepitev sistema zdravstvenega varstva EU
Svet EU je na petkovem srečanju namestnikov stalnih predstavnikov pri EU dosegel dogovor o osnutkih predlogov za okrepitev vloge Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ter spremembo zakonodaje EU o čezmejnih nevarnostih za zdravje, so sporočili z ministrstva za zdravje.(več)

Članice EU za posodobitev zakonodaje o dostopu do pravnega varstva v okoljskih zadevah
Veleposlaniki držav članic EU so v petek potrdili začasni politični dogovor o predlogu spremembe aarhuške uredbe za povečanje javnega nadzora nad akti EU, ki vplivajo na okolje. V aarhuški uredbi je določeno, kako EU in države članice izvajajo aarhuško konvencijo, katere cilj je zagotoviti dostop do informacij in pravnega varstva v okoljskih zadevah.(več)