Dnevne zakonodajne novosti / 8. julij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Odločbe o karanteni neprekinjeno vročajo le še na Obrežju
Tema dneva

Opolnoči je začel veljati spremenjen odlok, po katerem bodo na kontrolnih točkah Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane na meji s Hrvaško, Pince na meji z Madžarsko ter na letališču Jožeta Pučnika odločbe o karanteni vročali le še med 6. in 22. uro. Le na Obrežju jih bodo vročali ves čas. Vlada je odlok sprejela sinoči na dopisni seji. Zdravstveni inšpektorat medtem začenja poostren nadzor gostinskih lokalov. Inšpektorji bodo preverjali predvsem zagotavljanje primernega razmika med mizami in razpoložljivost razkužil.(več)

Komisija za nadzor javnih financ o še enem primeru nakupa zaščitne opreme
Komisija DZ za nadzor javnih financ je na zahtevo poslanskih skupin LMŠ, SD in Levica obravnavala domnevne sume o sistemski korupciji pri nabavi 22 milijonov zaščitnih mask od družbe Hmezad. Predlagatelji so opozarjali na po njihovem mnenju sporen aneks, medtem ko so predstavniki vlade in Zavoda RS za blagovne rezerve nepravilnosti zanikali.(več)

Ministrstvo koalicijske partnerice seznanilo z novelo o RTV
Ministrstvo za kulturo je koalicijske partnerice seznanilo s predlogom možnih sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki predvideva, da bi del rtv-prispevka namenili financiranju še nekaterih medijev. V opozicijski SAB medtem zahtevajo razkritje in javno obravnavo osnutka sprememb zakona. Delo sicer danes poroča, da ministrstvo pripravlja širšo medijsko reformo.(več)

Jamstvena shema za protikoronska bančna posojila še ni zaživela
Vlada je konec junija določila podrobnosti glede jamstvene sheme za posojila podjetij, a poslovne banke s SID banko še usklajujejo nekatere podrobnosti. Med njimi so tehnična izvedba ter pravilnost razumevanja zahtev zakona glede izpolnjevanja pogojev in zahtevane dokumentacije, so povedali v NLB.(več)

AVK naj bi zaradi suma neprijavljene koncentracije preiskovala Delo, Dnevnik in Večer
Agencija za varstvo konkurence (AVK) naj bi v ponedeljek in torek izvajala preiskave pri lastnikih oz. upravah Dela, Dnevnika in Večera. Lani je po poročanju Radia Slovenija namreč prejela prijavo suma, da so si ti mediji brez prijave koncentracije podredili vodilnega distributerja tiska in pošiljk, podjetje Izberi.(več)

Podpis dogovora o višjem regresu podpisalo 26 sindikatov javnega sektorja
Aneks h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti, s katerim zvišujejo letošnji regres za javne uslužbence do vključno 20. plačnega razreda, je včeraj podpisalo 26 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja od skupno 43. Še en sindikat pa je napovedal, da bo aneks naknadno podpisal danes.(več)

Notranji ministri EU podprli evropsko policijsko partnerstvo
Notranji ministri držav članic EU so včeraj na videokonferenci govorili o evropskem policijskem partnerstvu in reševanju migrantov na morju. Slovenijo je zastopal državni sekretar ministrstva za notranje zadeve Anton Olaj. Države članice so soglasno podprle vzpostavitev evropskega policijskega partnerstva.(več)

Von der Leyen glede tožbe o arhivih ECB potrjuje pripravljenost na dialog
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je odgovorila na pismo premierja Janeza Janše glede možnosti za umik tožbe proti Sloveniji v povezavi z arhivi ECB. Odgovor potrjuje pripravljenost komisije na ohranitev odprtega dialoga s Slovenijo glede tega vprašanja v duhu lojalnega sodelovanja, so sporočili v komisiji.(več)

Bruselj ohranil napoved za Slovenijo pri sedemodstotnem padcu BDP
Evropska komisija je včeraj Sloveniji za letos napovedala sedemodstotni padec BDP, kar je enako, kot je predvidela tudi v spomladanski gospodarski napovedi. Za prihodnje leto pa ji je napovedala 6,1-odstotno rast, kar je za 0,6-odstotne točke manj, kot je predvidela maja.(več)