Dnevne zakonodajne novosti / 7. oktober 2016
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Brez razprave o volilnem paketu
Tema dneva

Potem ko je odbor za notranje zadeve v sredo prestavil razpravo in odločanje o paketu volilne zakonodaje, je enaka usoda doletela še novelo zakona o poslancih, ki prav tako sodi v omenjeni paket. Člani mandatno-volilne komisije so brez razprave podprli takšen predlog poslanca SMC Janija Möderndorferja. Cilj predlaganih sprememb volilne zakonodaje je ureditev pogojev kandidiranja na različne funkcije. Predlagana novela zakona o poslancih naj bi v skladu z odločbo ustavnega sodišča - to je ugotovilo, da je zakon neustaven - zapolnila pravno praznino pri ureditvi sodnega varstva v primeru prenehanja poslanske funkcije.

DUTB spet razburja
Javnost so razburila razkritja posnetkov nekaterih sej upravnega odbora DUTB, ki so jih iz anonimnega vira pridobili na portalu Pod črto. Ti med drugim kažejo na izogibanje določilom t. i. Lahovnikovega zakona, ki omejujejo plače vodilnih v državnih podjetjih. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek napoveduje ukrepe za prilagoditev zakona. "Moramo priti do pogojev za to, da se bo plačilo menedžerjem, ki vodijo državna podjetja, odrejalo v odvisnosti od pomena in uspešnosti posameznega podjetja," je navedel.

Mrtvi tek lekarniške zakonodaje
Odbor DZ za zdravstvo je na seji, na kateri je bila načrtovana druga obravnava predloga zakona o lekarniški dejavnosti, sklenil, da bo pred nadaljevanjem postopka opravil javno predstavitev mnenj o zakonu. Proti predlogu sta bili le največja poslanska skupina SMC in opozicijska ZL. Ministrica Milojka Kolar Celarc težko verjame, da bo javna predstavitev mnenj v DZ dala kakšne nove rešitve, saj so na ministrstvu imeli zelo široko debato o ukrepih v okviru zakona, preverjali so ureditve v drugih državah, za določene rešitve obstajajo tudi sodbe evropskega sodišča.

Več denarja gospodarskemu ministrstvu
Odbor DZ za gospodarstvo se je seznanil s predlogom državnega proračuna za prihodnji dve leti. Gospodarskemu ministrstvu se sredstva povečujejo za 41 milijonov evrov glede na že sprejeti proračun, predlog gospodarskega proračuna za leto 2018 pa se povečuje za 51 milijonov evrov. Direktor Umarja Boštjan Vasle je pojasnil, da je ključna smer gospodarskega razvoja zelo pozitivna. "Obeta se visoka rast izvoza, izboljšala se bo zasebna potrošnja, večja bo državna potrošnja, investicije pa bodo bistveno vplivale na dinamiko gospodarske rasti," je dejal.

Zaveza vlade pred sindikati
Vlada se je zavezala, da bo, če s sindikati ne bo dosegla dogovora o ukrepih na področju plač v javnem sektorju za leto 2017, poslance seznanila, da pogoji za nadaljevanje sprejemanja zakona, s katerimi bi omenjene ukrepe uzakonili, niso izpolnjeni. Vlada meni, da je s sprejetjem izjave zagotovila pogoje za nadaljnja pogajanja. Sindikati javnega sektorja so namreč po ponedeljkovih pogajanjih navedli, da od vlade pričakujejo zavezo, da bo zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2017 umaknjen, če s sindikati ne bo dogovora.

Premalo podpisov za referendum
Novela zakona o dedovanju in zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka bosta objavljena v uradnem listu. Sindikatu delavcev migrantov namreč ni uspelo zbrati zadostnega števila podpisov za razpis referendumov o omenjenih zakonih. Delavci migranti so sicer pred omenjenima vložili še šest pobud za razpis zakonodajnega referenduma, a se je predsednik DZ Milan Brglez takrat odločil, da roka za zbiranje podpisov ne bo določil, saj je šlo po njegovem mnenju za zlorabo instituta referenduma. Temu je pritrdilo tudi ustavno sodišče. V sindikatu pravijo, da v prihodnje ne bodo več vlagali referendumskih pobud.(TFL)