Dnevne zakonodajne novosti / 22. september 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 9 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 125/2022 z dne 30.9.2022
TEMA DNEVA
Ministrstvo vabi k sodelovanju pri pripravi predloga podnebnega zakona
Tema dneva

Skladno z zavezo in vizijo Dolgoročne podnebne strategije Slovenije do leta 2050 je ministrstvo za okolje in prostor začelo pripravljati nov predlog zakona o podnebnih spremembah, ki bo služil kot pravni okvir za izvajanje in poročanje o vseh vidikih podnebne politike. V proces priprave vabijo zainteresirane deležnike, ki lahko predloge posredujejo do 21. oktobra. Predvidena je sicer vključenost pripravljavcev zakonodaje iz več segmentov delovanja družbe, denimo šolstva, zdravstva, urejanja prostora in prometa.(več)

Odbor za gospodarstvo dal zeleno luč predlogoma zakonov o avtorskih in sorodnih pravicah
Odbor DZ za gospodarstvo je včeraj na nujni seji opravil drugo obravnavo predlogov obeh zakonov, ki se nanašata na uveljavljanje avtorske in sorodnih pravic. Sprejel je več dopolnil k obema zakonskima predlogoma, ki so jih pripravile koalicijske poslanske skupine Gibanje Svoboda, SD in Levica, med njimi k prvemu eno vsebinsko.(več)

Bruselj z več opomini Sloveniji zaradi neupoštevanja zakonodaje EU
Evropska komisija je Sloveniji poslala več uradnih opominov, ker v svojo zakonodajo ni v celoti prenesla petih evropskih direktiv. Dva od petih opominov se nanašata na področje pravic delavcev, dva pa na področje delovanje podjetij. Opomin je sicer prva stopnja v postopku za ugotavljanje kršitev prava EU.(več)

Predlog rebalansa ministrstvu za pravosodje znižuje sredstva pri glavnih investicijah
Člani odbora DZ za pravosodje so se seznanili s predlogom rebalansa proračuna za leto 2022, ki resornemu ministrstvu namenja 91,6 milijona evrov sredstev oz. 30,2 milijona manj kot v veljavnem proračunu. V kratki razpravi je predstavnika opozicije med drugim zanimalo, zakaj se znižujejo tudi sredstva za delovanje nekaterih sodišč.(več)

Fides ob napovedi stavke zahteva izstop iz enotnega plačnega sistema in spremembe kolektivne pogodbe za zdravnike
V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so po torkovi izredni letni konferenci napovedali stavko, ki se bo začela 19. oktobra. Izmed glavnih poudarjajo zahtevo za izstop iz enotnega plačnega sistema s spremembo zakona o zdravniški službi, ob tem pa pogajanja za nov tarifni del kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike.(več)

Zagovornik načela enakosti vladi priporočil pripravo in sprejem manjkajočih strateških načrtov
Zagovornik načela enakosti je vladi priporočil, da čim prej pripravi in sprejme štiri manjkajoče strateške načrte na nacionalni ravni. Kot je Zagovornik zapisal v sporočilu za javnost, so načrti ključni za snovanje naprednih in z EU smernicami usklajenih ukrepov varstva pred diskriminacijo in spodbujanja enakih možnosti.(več)

Ministrstvo sprožilo postopke za sistemski nadzor
Po zamenjavi identitete dveh pacientov v Splošni bolnišnici Celje je Ministrstvo za zdravje minuli petek sprožilo postopke za uvedbo sistemskega nadzora. Kot so sporočili z ministrstva, gre za celovit nadzor glede izvajanja predpisov s področja opravljanja zdravstvene dejavnosti in zdravstvenega zavarovanja ter področja materialnega poslovanja.(več)

Objavljen poziv h kandidaturam za mesto predsednika vrhovnega sodišča
Sodni svet je v sredinem uradnem listu objavil javni poziv sodnikom k vložitvi kandidatur na mesto predsednika vrhovnega sodišča. Prijavo oziroma kandidaturo morajo oddati v 30 dneh.(več)

V aferi Teš 6 zagovora podala Rotnik in Brešar
Na celjskem okrožnem sodišču sta na sojenju v zadevi Teš 6 glede dobave merilne tehnike zagovora včeraj podala nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroš Rotnik in vodja projekta Teš 6 Bojan Brešar. Oba sta zavrnila očitke iz obtožnice o zlorabi položaja in pridobitvi premoženjske koristi v skupni višini 75.000 evrov.(več)

Slovenija izboljšala oceno pri zmanjšanju vpliva plastičnih proizvodov na okolje
Slovenija se je v poročilu o stanju implementacije evropske direktive o zmanjšanju vpliva plastičnih proizvodov na okolje po državah EU uvrstila med države, ki so dosegle dobro skupno oceno. V to skupino se je uvrstila, čeprav še ni dokončala prenosa direktive, so sporočili iz nevladne organizacije Ekologi brez meja.(več)