Dnevne zakonodajne novosti / 13. september 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za avgust 2017
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu avgustu 2017. Veljati ali uporabljati se je začelo 87 predpisov, prenehalo je veljati ali se uporabljati 14 predpisov, spremenilo pa se je 49 predpisov. Tako je na zadnji dan avgusta veljalo 836 zakonov in 19.287 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Okrnjena zasedba KPK
Alma Sedlar je predsednika republike Boruta Pahorja obvestila, da odstopa z mesta namestnice predsednika KPK. Kot je pojasnila, so stvari prišle do točke, ko je njeno delo povsem onemogočeno. Od odstopa prejšnjega senata do danes ni bilo narejeno praktično nič za boljši zakonodajni in sistemski okvir, ki bi omogočil učinkovitejše delo komisije, je ocenila Sedlarjeva. Pahor pričakuje nemoteno delo komisije, predsednik KPK Boris Štefanec pa je to tudi zagotovil in zatrdil, da s Sedlarjevo nista imela burne zgodovine. Ministrstvo za pravosodje je v svojem odzivu sporočilo, da so pristojnost za pripravo sprememb zakona o preprečevanju korupcije dobili šele lansko jesen. Menijo, da bo po njihovem sprejetju KPK delovala učinkoviteje.

Zakonski predlog ureditve posojil v frankih
Zakonski predlog za ureditev problematike posojil v frankih, ki ga je prejšnji teden predstavilo Združenje Frank, bo v DZ vložila DeSUS, je dejal predsednik stranke Karl Erjavec. Glede na to, da je tudi sodišče v enem od primerov ugotovilo, da je šlo za zavajanje kreditojemalcev, bi bilo prav, da se to uredi z zakonom, ne pa preko dolgotrajne sodne poti, je prepričan Erjavec. Za ureditev te problematike bodo v DZ vložili zakon, katerega avtorji so pravniki Ciril Ribičič, Boštjan M. Zupančič in Franc Grad. Kot je pojasnil Erjavec, bi se na podlagi zakonskih določb naredila pretvorba v evre na dan sklenitev kreditnih pogodb v švicarskih frankih, uskladila bi se tudi obrestna mera.

Deset pripomb na novelo ZKP
Na ministrstvu za pravosodje so do ponedeljka, ko je bilo še mogoče podati pripombe na predlog novele zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, prejeli 10 pripomb. Te nameravajo zdaj preučiti in v nadaljnjem postopku priprave in sprejemanja novele upoštevati vse konstruktivne pripombe, so na ministrstvu povedali za STA. Novela zakona je med drugim potrebna zaradi novelirane zakonodaje s področja prekrškov, ki uvaja nadomestni zapor, ter zaradi uskladitve z določbami zakona o probaciji, ki se nanašajo na pristojnosti probacijske službe. Predlog zakona prinaša tudi dodaten dan letnega dopusta za pooblaščene uradne osebe.

Prvi korak finančne sanacije bolnišnic
Odbor DZ za zdravstvo je skupaj s predlaganimi dopolnili SMC potrdil predlog interventnega zakona o ukrepih za finančno sanacijo bolnišnic. Člani odbora so ob tem predvsem opozarjali, da s finančno injekcijo v višini 136 milijonov evrov bolnišnicam ne rešujejo izvirnega problema financiranja zdravstva. Po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc preprečujejo težko popravljive posledice za delovanje zdravstva. V SDS medtem menijo, da bi lahko predlagani zakon pomenil nedovoljeno državno pomoč. Zato je poslanka Jelka Godec (SDS) predlagala, naj vlada pred obravnavo zakona pridobi mnenje Evropske komisije o tem. Odbor tega predloga ni podprl.

Dvojno plačilo prispevkov za delavce migrante
V Območni obrtno-podjetniški zbornici (OOZ) Maribor se zavzemajo za čimprejšnjo odpravo dvojnega plačila prispevkov za delavce migrante. Zbornica se namreč že dlje časa ukvarja s problematiko svojih članov, katerih delavci delajo v Avstriji in zanje že vrsto let dvojno plačujejo prispevke. Avstrijski sklad Buak je upravičeno odvedel prispevke za socialno varnost od zneskov nadomestil za čas dopusta in od regresov, ki jih je sklad izplačal delavcem. Problem pa je, da so delodajalci istočasno delavcu tudi v Sloveniji za iste dni dopusta plačali nadomestilo ter od tega nadomestila odvedli in plačali prispevke.(TFL)