Dnevne zakonodajne novosti / 2. marec 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
DZ bo odločal o novem predsedniku vlade
Tema dneva

Državni zbor začenja redno marčno zasedanje, ki ga bo zaznamovalo jutrišnje odločanje o kandidatu za predsednika vlade Janezu Janši. Na seji sicer poslanke in poslance med drugim čakata prvi obravnavi novel zakona o volitvah v državni zbor ter o vojaški dolžnosti. S slednjo SDS predlaga ponovno uvedbo naborništva. Na dnevnem redu pa je tudi predlog avtentične razlage 7. člena zakona, po katerem so bolnišnice prejele sanacijska sredstva za kritje izgub. Zasedanje se danes začenja s poslanskimi vprašanji, za Šarca sta tokrat napovedani dve.(več)

Veljati so začele spremembe študentske ustave
Z včerajšnjim dnem so v skladu z novelo zakona o skupnosti študentov začele veljati spremembe in dopolnitve študentske ustave. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in študentske organizacije univerz so z novimi določbami postale pravne osebe javnega prava s pravicami, obveznostmi in odgovornostmi, kot jih določata zakon in ustava.(več)

Skupina poslancev za razglasitev izrednih okoljskih in podnebnih razmer
Poslanci SD, LMŠ in Levice ter vodji poslanskih skupin SAB in Desus so podpisali predlog resolucije o razglasitvi izrednih okoljskih in podnebnih razmer v Sloveniji. "Globalna kriza ni politično vprašanje, temveč gre za znanstveno dokazano dejstvo, zato se moramo združiti pri izzivih, ki so pred nami," je dejal prvopodpisani Matjaž Nemec (SD).(več)

Novi davek na motorna vozila čaka na novo vlado
Eden od zakonodajnih predlogov, ki čakajo na novo vlado, je tudi nova obdavčitev motornih vozil. Zaradi nove metodologije merjenja izpustov, od katerih je odvisna davčna stopnja, je treba nov zakon sprejeti še letos, v postopku pa bo očitno največ usklajevanj potrebnih glede lestvice, po kateri bodo po novem obdavčena vozila.(več)

Slovenski socialni partnerji podpirajo minimalno plačo na ravni EU
Socialni partnerji v Sloveniji so naklonjeni vzpostavitvi okvira za minimalno plačo na ravni EU, njihovi pogledi na koncept, na katerem naj temelji, pa so različni, se je pokazalo na okrogli mizi evropskega poslanca Milana Brgleza (S&D/SD). Vladna in sindikalna stran bi v ospredje postavili človeka, delodajalci pa tudi ekonomijo.(več)

Nov poskus izpeljave predobravnavnega naroka v zadevi Stožice
Na ljubljanskem okrožnem sodišču je za torek razpisan predobravnavni narok v zadevi Stožice, v sredo pa bodo v Mariboru nadaljevali predobravnavne naroke v zadevi domnevno spornih nepremičninskih poslov Nove KBM na Hrvaškem. Na sodišče prihajajo tudi novi primeri domnevnih nepravilnosti v bankah.(več)

Države EU daleč največ porabijo za socialno varnost
Skupna javna poraba držav članic EU je leta 2018 dosegla 46,7 odstotka BDP, v Sloveniji pa 43,5 odstotka BDP. Na ravni unije se znižuje že od leta 2012, ko je znašala 49,7 odstotka BDP. Države EU so predlani daleč največ porabile za socialno varnost. Sredstva, ki jih države namenijo socialni varnosti in zdravstvu, so sicer edina, ki so v porastu.(več)

EU in Združeno kraljestvo v pogajanja o prihodnjih odnosih
EU in Združeno kraljestvo bosta danes v Bruslju v napetem ozračju in s povsem nasprotnimi stališči začela prvi krog pogajanj o prihodnjih odnosih. Novi sporazum je treba skleniti do konca leta, ko se izteče prehodno obdobje, v katerem državljani in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva brexita še ne občutijo.(več)