Dnevne zakonodajne novosti / 6. april 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
DZ ta teden o pooblastilih vojske in referendumski noveli
Tema dneva

Državni zbor bo predvidoma v torek zasedal na izredni seji, ki so jo za obravnavo sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil vojske pri varovanju meje zahtevali koalicijski poslanci, čeprav je odbor DZ za obrambo sklep že zavrnil. O poteku seje bo danes odločil kolegij predsednika DZ. Ta bo obravnaval tudi predloga, da se novela poslovnika DZ, s katero bi omogočili seje na daljavo, obravnava po skrajšanem postopku, novela zakona o referendumu pa po nujnem postopku. Za sprejem obeh novel je sicer potrebna dvotretjinska večina navzočih poslancev.(več)

Nekatere ukrepe proti epidemiji bi lahko odpravili že čez nekaj tednov
Nekateri ukrepi, ki jih danes razumemo kot zaustavitev javnega življenja, bi se lahko postopoma odpravili še pred koncem maja, nekateri mogoče tudi proti koncu tega meseca, je napovedal predsednik vlade Janša, ki je včeraj obiskal UKC Ljubljana, kjer se zdravi največ bolnikov s covidom-19.(več)

Predstavljeni novi predlogi ukrepov za gospodarstvo in kmetijstvo
Potem ko je vlada na petkovi seji začela s pripravo drugega protikoronskega svežnja, ki bo šel z ukrepi v smeri zagotavljanja likvidnosti v slovenskem gospodarstvu, je v soboto vladna delovna skupina ob navzočnosti predstavnikov različnih panog gospodarstva in kmetijstva ter ministrov pretresala prvi protikoronski sveženj in oblikovala predloge za pripravo smernic za drugi paket na več področjih.(več)

Upokojenci v trgovino tudi zadnjo uro delovnega časa
Upokojenci lahko od sobote opravijo nakupe v živilskih trgovinah tudi zadnjo uro delovnega časa. Vlada je že prej za ranljive skupine rezervirala termin med 8. in 10. uro dopoldne, upokojence pa omejila samo na ta čas. Zdaj so ta del odloka dopolnili. Vlada in ministrstvo sicer sporočata, da gre za podaljšanje rezerviranega termina.(več)

Prednost bodo imela gradbena dovoljenja za pomembne projekte
V trenutnih razmerah vsa gradbena dovoljenja niso enako pomembna, zato bodo upravne enote po nujnem postopku obravnavale izdajanje aktov, nujnih za javnoinfrastrukturne, večje investicijske in stanovanjske projekte, je povedal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Število vlog za izdajo dovoljenj je v prvih treh mesecih močno poraslo.(več)

Koritnik: O višini dodatkov bodo odločali predstojniki
Sredstva za dodatke zaposlenim v javnem sektorju zaradi izpostavljenosti in obremenjenosti pri obvladovanju epidemije covida-19 bo v celoti zagotovila država, je zatrdil minister Koritnik. Pojasnil je, da bodo o tem, kdo in koliko dodatka dobi, odločali predstojniki, da pa si želi čim bolj enotne prakse dodeljevanja dodatka.(več)

Vlada omejila recepte za klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin
Vlada je izdala odlok o omejitvi predpisovanja in izdaje zdravil z učinkovinami klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin. S tem želi zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo bolnikom, ki ta zdravila nujno rabijo. Zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom se je namreč povečalo predpisovanje teh učinkovin.(več)

Usoda strategije upravljanja z radiofrekvenčnim spektrom ostaja nejasna
Usoda strategije upravljanja z radiofrekvenčnim spektrom, ki jo je vlada v začetku decembra umaknila z dnevnega reda, ostaja nejasna. Po mnenju ministrstva za javno upravo bi jo bilo treba napisati na novo, saj je del njene vsebine že zastarel. Akos medtem poudarja, da ni od ministrstva po umiku strategije prejel nobenih usmeritev.(več)

Teš bo moral za sosežig odpadkov pridobiti okoljevarstveno soglasje
Agencija RS za okolje (Arso) je Termoelektrarni Šoštanj (Teš) naložila izvedbo presoje vplivov na okolje, spremembo okoljevarstvenega dovoljenja in pridobitev okoljevarstvenega soglasja za uvedbo sosežiga odpadkov. Šaleško eko gibanje medtem zahteva, da se ustavijo vsi postopki glede sosežiga odpadkov v Tešu.(več)

Omerzu razrešen s funkcije predsednika delovnega sodišča
Sodni svet je sodnika Stanka Omerzuja z desetimi glasovi za in nobenim proti razrešil s funkcije predsednika mariborskega delovnega sodišča, je poročal Večer. Sklep o razrešitvi je Sodni svet po navedbah časnika sprejel, ker je ugotovil, da Omerzu svoje funkcije ni opravljal pravilno in zakonito.(več)