Dnevne zakonodajne novosti / 4. november 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Najuglednejši 2021: Začenja se finalno glasovanje
Tema dneva

Začel se je drugi krog izbora najuglednejših strokovnjakov v letu 2021 po mnenju uporabnikov portala Tax-Fin-Lex, ki bo trajal do vključno 18. novembra. Na davčnem področju lahko glasujete za mag. Sašo Jerman, mag. Ivana Simiča ali mag. Damijana Špesa. Predlagani finančno-računovodski strokovnjaki so Damian Merlak, dr. Marjan Odar in Tomaž Vesel. Na pravnem področju pa so bili največkrat predlagani dr. Sara Ahlin Doljak, ddr. Klemen Jaklič in dr. Andraž Teršek. Zmagovalci bodo znani 22. novembra.(več)

Zakonska prepoved razvrščanja šol ni v neskladju z ustavo
Ustavno sodišče je sklenilo, da določbe zakonov o osnovni šoli in o maturi, po katerih se podatki in analize o dosežkih nacionalnega preverjanja znanja ter mature ne smejo uporabiti za razvrščanje šol, niso v neskladju z ustavo. Po oceni sodišča takšna prepoved ni prekomerni poseg v pravico do svobode izražanja.(več)

Odbor DZ prikimal višji proračunski porabi in zavrnil dvig prispevne stopnje delodajalcev
Člani odbora DZ za finance so kljub opozorilom fiskalnega sveta in dela opozicije potrdili vladni predlog spremembe odloka, s katerim bodo proračunski odhodki letos za 670 milijonov evrov višji od tistih, ki jih je aprila določil DZ. Zavrnili pa so predlog Levice o postopnem dvigu prispevne stopnje delodajalcev s sedanjih 8,85 na 12,05 odstotka.(več)

Odbor za izobraževanje podprl predlog znanstvenoraziskovalnega zakona
Odbor DZ za izobraževanje je dal zeleno luč predlogu zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti. Odbor se je opredeljeval do skoraj 100 vloženih dopolnil, večina jih je nomotehnične narave, in jih tudi podprl. Poleg tega so sklenili, da začne zakon, če ga bo potrdil še DZ, veljati z začetkom prihodnjega leta.(več)

Na odboru za delo različni pogledi na zastoj in reševanje socialnega dialoga
Poslanci so se na odboru DZ za delo o odsotnosti socialnega dialoga v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) strinjali, da je ta dialog pomemben, pri tem pa je opozicija za njegov zastoj obtožila vlado, koalicija pa sindikate. Večino predlaganih sklepov SD, LMŠ, Levice, SAB in NeP, med drugim poziv vladi, naj v celoti spoštuje pravila ESS, so zavrnili.(več)

Sodišče odpravilo vladno odločbo o prevladi druge javne koristi v zadevi HE Mokrice
Upravno sodišče je odpravilo odločbo vlade o prevladi druge javne koristi nad koristjo ohranjanja narave v postopku pridobivanja integralnega gradbenega dovoljenja za Hidroelektrarno Mokrice. Zadevo je vrnilo v ponovni postopek, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.(več)

Svetina se zavzema za večjo dostopnost sodne prakse ESČP v slovenskem jeziku
Varuh človekovih pravic Peter Svetina ob 71. obletnici sprejetja Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin izpostavlja konvencijo kot enega najpomembnejših mednarodnih pravnih aktov na področju človekovih pravic. Zavzel se je za večjo dostopnost sodne prakse ESČP v slovenskem jeziku.(več)

Mladi forum predlaga izplačilo neizkoriščenih bonov za prehrano
V Mladem forumu, podmladku SD, predlagajo, da se študentom izplača neizkoriščene študentske bone za prehrano v času epidemije covida-19. Izpostavljajo, da to ne bo vplivalo na davkoplačevalce, saj je bil denar v ta namen rezerviran z začetkom študijskega leta, velik del bonov pa je nato ostal nedotaknjen.(več)

Tožilstvo zavrglo ovadbo zavoda za blagovne rezerve zoper Ivana Galeta
Specializirano tožilstvo je po poročanju medijev zavrglo kazensko ovadbo zavoda za blagovne rezerve zoper Ivana Galeta zaradi kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Gale je odločitev sodišča v zapisu na družbenem omrežju Facebook pozdravil. Zavod je ovadbo vložil 5. oktobra lani.(več)

Na konferenci o novostih na gradbeno-prostorskem področju
Prvi dan letošnje Gradbeno-prostorsko-okoljske konference, ki jo organizira družba Tax-Fin-Lex, so se sodelujoči med drugim osredotočili na novosti, ki so predvidene s projekti digitalizacije in s prenovljeno gradbeno-prostorsko zakonodajo, ki je v postopku DZ. Spregovorili so tudi o vprašanjih višanja ponudb pri javnem naročanju ob rasti cen materiala in storitev.(več)